Hibrid flash: az adatközpontok jövője

forrás: Prím Online, 2016. április 19. 13:10

A 2016-os év komoly változást hozhat az adatközponti piacon: a hagyományos tárolókkal szemben egyre jelentősebb versenytársként jelenik meg a hibrid flash. A sokoldalú technológia a folyamatosan csökkenő beszerzési költségeknek köszönhetően ma már bármilyen méretű és profilú vállalat számára elérhető, így semmi sem áll széles körű elterjedésének útjában. 

Ha a cégek versenytársaik előtt szeretnének járni, és lépést akarnak tartani a fejlődéssel, akkor elengedhetetlen, hogy rugalmas megoldásokat alkalmazzanak. A vásárlók alkalmazkodnak a változásokhoz, és az ezzel párhuzamosan az iparági környezet is folyamatosan fejlődik és támogatja a hibrid flash terjedését, hiszen az nagymértékben javítja a cégek hatékonyságát. 

 

 

A vállalati adattárolás jövőjére vonatkozóan a Dell öt piaci előrejelzést fogalmazott meg:

  1. Középpontban a költségoptimalizálás – A jövőben az informatikai költségek továbbra is emelkedni fognak, míg a cégek költségvetései stagnálnak, illetve csökkennek. Ezért idén a tárolás terén is a legjobb ár-érték arányú megoldásokat keresik majd az informatikai szakemberek. A hibrid flash jelentős megtakarítást tesz lehetővé a cégek számára, mivel a tárolási rétegezés és a dinamikus kiosztás hosszabb távon a birtoklási összköltség csökkenését eredményezi. Emellett a technológia teljes költsége tavaly jelentősen csökkent, így már a kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé vált.
  2. Villámgyorsan terjed a flash – Az optimalizált költségeknek és a számos elérhető flash-opciónak köszönhetően 2016-ban a flash egyre népszerűbbé válik az adatközpontokban. A TLC (Triple Level Cell) idei bevezetése is vonzóbbá teszi a technológiát az ügyfelek számára, hiszen ez az SLC-hez képest egységnyi területen megháromszorozza az elérhető tárkapacitást, de még az MLC-hez viszonyítva is 50 százalékos kapacitás-növekedést jelent. 
  3. Teljesen flash-alapú konszolidáció – A hibrid flash piac további növekedése során a kizárólag flash-t használó vállalatok konszolidációját figyelhetjük majd meg. Ezeket a vállalatokat vagy be fogják kebelezni a nagyobb tárhelyszolgáltatók, vagy teljesen kiszorulnak a piacról. A hibrid flash a tárolási szektor új slágere, és az is marad, mivel a hagyományos tárolóknál jóval több lehetőséget kínál, ráadásul egyre alacsonyabb áron.   
  4. SDS-re alapozzuk a jövőt – Manapság az üzletágvezetők számos új alkalmazást használnak, speciális informatikai igényeket támasztanak, és a korábban megszokottól eltérő módon kívánják igénybe venni az informatikai szolgáltatásokat. Amennyiben a rendszergazdák ehhez nem tudnak kellően rugalmas informatikai infrastruktúrát biztosítani, az üzletvezetők maguk veszik kézbe az informatikai költségvetést, és olyan döntéseket hoznak, amelyek párhuzamosan futnak majd a hivatalos informatikai szervezet folyamataival. A problémára megoldást jelent a hagyományos és az új, azaz SDS-alapú tárolási megoldások ötvözése: a tárhelyszolgáltatók az SDS-re összpontosító architektúrákat, valamint üzembe helyezési modelleket ajánlanak majd, amelyek kulcsszerepet kapnak az újgenerációs tárolási rendszerek kialakításában. 
  5. Konvergenciával a költséghatékonyságért – Az elmúlt néhány évben az informatikai költségvetések tovább csökkentek, amelynek hatására a rendszergazdák a mind optimálisabb megoldások felé fordultak: egységes, azaz konvergens rendszerekben kezdtek el gondolkodni, és ezeket 2016-ban meg is valósítják az adatközpontokban. Egyre több szolgáltató és ügyfél tér át ezekre a moduláris, ezáltal hatékonyabb és egyszerűbb üzemeltetést lehetővé tévő megoldásokra, ami a teljes adatközponti piac növekedését is elősegítheti.

Kovács Tamás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09