Két magyar angyal 10 céggel indul világhódító útjára

forrás: Prím Online, 2016. április 23. 09:17

A következő 10 éven belül akár 10 magyar startup is 1000 fős világcéggé nőheti ki magát, ha teljesülnek Balogh Péter, alias Petya (iGO fejlesztő NNG társalapító) és Mázi Mária (Maja), a Baconsult (ejtsd: Békönsült) alapítóinak álmai. Ez a cég egy magyar startupokat segítő angyalbefektető vállalkozás, amelyen keresztül bő fél év alatt több mint 100 startupper kért tőlük szakmai tanácsot. 

Petya és Maja mára kiválasztották azt a 10 magyar startupot, amelyekkel együtt dolgoznak, akiket okospénzzel is segítenek. Okospénz alatt elsősorban saját sikeres cégépítői tapasztalataikból fakadó őszinte és bullshit-mentes szakmai tanácsadást értenek és csak másodsorban tényleges tőkebefektetést.  A Baconsult koncepciójának alapja, hogy minden általuk támogatott startuppal személyes és mély szakmai tanácsadói kapcsolatban állnak – elsősorban hozzáértésükkel segítik őket céljaik elérésében. Azon fiatal vállalkozások mellett, akikkel szerződéses kapcsolatban állnak, Petya és Maja szakmai tanácsokkal, iránymutatással segített további több, mint 100 startupot, az elmúlt bő fél év során. Ez is bizonyítja, hogy van alapja ennek az újszerű mentoring szemléletnek. Volt olyan vállalkozás, akinek a termékét segítettek fejleszteni, volt, akinek a csapatát, de olyan is, akinek a teljes üzleti modelljét segítettek átalakítani az alapítókkal közösen. A Baconsult működésének ugyanis további fontos eleme, hogy Petya és Maja nem hoznak döntést a vezetők helyett, csak igyekeznek őket a megfelelő útra téríteni. 

 

„Ma 100 induló startupból az első évben körülbelül 70 kipukkan, 5 év után pedig legfeljebb 5-10 marad még talpon. Mi, a saját tapasztalatainkból kiindulva már tudjuk, hogy milyen nehéz felállni az első nagy maflás után. Többek között ezt a tudást szeretnénk átadni a hazai startupoknak. Magyarországon még él az a szemlélet, miszerint a startupperek elsősorban csak fiatal, egyetemista srácok lehetnek. Azok a cégek, akikkel mi kapcsolatba kerültünk bizonyítják, hogy ez nem csak a nemzetközi piacon nem állja meg a helyét, de a magyar piacon is egyre színesebb a startup vállalkozók közössége” – vallja Petya.

 

A Baconsult ott áll többek között a meseolvasást forradalmasító BOOKR Kids mellett, amely az első tabletre és mobilra letölthető, kifejezetten gyerekek számára alkotott mesekönyvtár applikációt fejlesztette ki. Az alkalmazás lényege, hogy interaktív mesekönyvekkel segíti az olvasástanulásban a kicsiket. Támogatják a céges hálózatkutatást és automatizált HR-mentoringot meghonosító CX-Ray-t, amelyről Hári Péter, a cég ügyvezetője nyilatkozott: „világszerte a munkavállalók 40%-a küzd a kiégés ellen. Mi egy olyan szoftvert hoztunk létre, amely többek között abban segíti a HR-eseket és a vezetőket, hogy optimalizálhassák a szervezetben rejlő erőforrásokat”. Petyáék a HR-gamifikációt és céges oktató játékokat fejlesztő Games for Business-ben és a HR-toborzást megújító Indivizio-ban is meglátták a lehetőséget.  Előbbi célja egy olyan hatékony vállalati tanulási rendszer megteremtése, melyben a tanulás nem feladat, hanem folyamatos játék, a napi rutin része. Utóbbi pedig elsősorban a HR-szakemberek válláról vesz le hatalmas terhet azzal, hogy olyan videóinterjúkon alapuló kiválasztási rendszert fejlesztett ki, amely minimalizálja az adminisztrációt és megkönnyíti a döntést. A Baconsult szárnyai alá vette továbbá a Logiscool-t is, mely új, kreatív módszerekkel tanítja a gyerekeket programozásra és a digitális írástudás elsajátítására.  Az oktatás mellett kifejlesztettek egy saját programozás oktatási platformot is, ami ezen a területen egyedi és hiánypótló.

 

„Baconsultként mi az ő sikereikért dolgozunk. Az a célunk, hogy 10 éven belül 1 000 fős világcéggé nőhessék ki magukat. Azért esett rájuk a választásunk, mert náluk adott az a csapat, ami a sikerhez szükséges” – mondta Maja, a Baconsult társ-alapítója. 

 

A Baconsult mellett Maja és Petya legújabb saját startupjuk, a DreamJo.bs beindításába is rengeteg energiát fektetnek. Céljuk, hogy hatékonyabbá tegyék a toborzást a kis- és középvállalatok számára. Ez a kezdeményezés azon a felismerésükön alapul, hogy akár 3,5-szer többen jelentkeznek azokhoz a cégekhez, amelyek vonzóbb munkáltatói márkát mutatnak.

 

„Azt láttuk, hogy KKV-k a legritkább esetben rendelkeznek professzionális munkaadói márkával, aminek segítségével kiemelhetik előnyeiket és megkülönböztethetik magukat számtalan versenytársuktól. Egy olyan módszertant és szolgáltatást építünk, amely a kis- és középvállalatok számára könnyen elérhetővé teszi a nagyvállalatoktól megszokott profi arculat és munkaadói márka kialakítását, annak minden előnyével együtt” – mondta Petya a DreamJo.bs-ról.

 

A DreamJo.bs célja sem más, mint hogy letarolja a nemzetközi piacot. Ezzel együtt, ha Petya és Maja álmai teljesülnek, 10 éven belül legalább 10 + 1 magyar startup hódítja meg a világot. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05