Mit tehetünk Földünkért – a Föld Napján és azon túl

forrás: Prím Online, 2016. április 26. 07:21

100 lap kinyomtatása 0,9 kg széndioxid kibocsátását jelenti, azaz megfelel 3 kilométer autózásnak.

A Lexmark cégcsoport – így a Lexmark Magyarország is - a körkörös gazdaság elvét követi, elkötelezetten népszerűsíti annak előnyeit és maga is arra törekszik, hogy üzleti tevékenységének minél nagyobb részébe beépítse a körkörös gazdaságot támogató módszereket.

 

A Föld Napján, amelyet idén április 22-én már a 26. alkalommal ünnepeltünk, a Lexmark a nyomtatás szempontjából ad támpontot ahhoz, hogy mit is csinálhatnánk jobban, másképp, hogy ökológiai lábnyomunkat csökkenthessük. A környezet védelme közös felelősség, amelyért nem csak otthon, hanem a munkahelyeken is sokat tehetünk. 

 

De mit, és hogyan?

A nyomtatópark teljes szénlábnyomának akár 80%-át is a papírfelhasználás teheti ki, illetve jelentős részt jelent a tonerkazetták használata is.

 

A Lexmark az energiatakarékos nyomtatók kínálatával, tonerkazetta-gyűjtő és újrahasznosító programokkal, valamint a toner- és papírfogyasztás csökkentésére irányuló megoldásokkal járul hozzá az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

 

 

Mit tehetünk a felesleges nyomtatás elkerülése és így az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében? Bár néhány javaslat magától értetődőnek tűnik, érdemes tudatosan beépíteni a mindennapokba. 

  • Átgondoljuk, hogy mit nyomtatunk ki! A munkahelyeken minden 7 kinyomtatott oldalból egyet sosem használnak fel, vagy ott hagyják a nyomtatón, vagy olvasás nélkül kidobják.
  • Nem nyomtatunk ki e-maileket és vázlatokat.
  • A dokumentumokat beszkenneljük és e-mailben küldjük el, a másolatokat elektronikusan archiváljuk.
  • A pazarló nyomtatási hibák elkerüléséhez a nyomtatási nézetet használjuk.
  • Csak a szükséges oldalt nyomtatjuk ki, nem a teljes dokumentumot.
  • A belső dokumentumokat vázlat üzemmódban nyomtatjuk, hogy takarékoskodjunk a tonerrel.
  • Kétoldalas nyomtatási beállításokat alkalmazunk, és amikor csak lehetséges, több oldalt egyetlen lapra nyomtatunk.
  • A természeti erőforrások megóvásához használhatunk tanúsított, kisebb súlyú, vagy újrahasznosított papírt.
  • Az asztali nyomtatók helyett használhatunk közös nyomtatókat és multifunkciós készülékeket.
  • A felesleges szállítás és hulladék elkerüléséhez nagyobb kapacitású tonerkazettákat használhatunk.
  • A papír újrahasznosításához külön gyűjtődobozokat rendszeresíthetünk, az újrahasznosítható üres kazettákat leadjuk. 
  • Az energiatakarékos üzemmódot aktiválva további energiamegtakarítást érhetünk el.

 

„Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a felhasználók részéről az igény arra, hogy a nyereségszemlélettel közvetlenül nem megfogható értékekkel is harmóniában legyen a mindennapi üzleti működésük” - mondta Csucska Péter, a Lexmark Magyarország ügyvezető igazgatója. „Az egyik ilyen terület a környezetvédelem, amelyben a közösséggel szembeni egyéni felelősség is megnyilvánul. A Lexmarknak nagy és folyamatosan növekvő tudása van arról, hogy a nyomtatástechnika és a nyomtatással kapcsolatos vállalati szokások hogyan tudnak akár igen komoly mértékben hozzájárulni a környezet terhelésének csökkenéséhez. Ezt a tudást minden fórumon igyekszünk átadni a felhasználóinknak.”

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05