Egyre több kkv a felhőben

forrás: Prím Online, 2016. április 26. 09:43

Látványosan nőtt az elmúlt két évben a felhőtechnológiát használó hazai kis- és középvállalkozások aránya, ami javítja a versenyképességet is – derül ki a Microsoft friss felméréséből. A döntéshozók és tapasztalt alkalmazottak lehetőségei ugyanakkor az átlagnál jobbak a távoli munkavégzésre.

Egyre népszerűbbek Magyarországon a felhőalapú szolgáltatások a kis- és középvállalkozások (kkv) körében: az IT-technológiát használó cégek több mint fele – 54 százaléka – használja ezeket működése során, ami látványos emelkedést jelent a 2014-ben mért 40 százalékhoz képest – derül ki a Microsoft megbízásából idén ötödik alkalommal elkészült európai felmérésből, amelyben 300 magyar, számítástechnikát használó kkv-t is megkérdeztek IT használati szokásaikról.

 

„A felhőtechnológia ma ugyanazt a mobilitást, ugyanazt a számítástechnikai kapacitást, ezzel gyakorlatilag ugyanazt a hatékonyságot biztosítja a kicsik számára, mint amivel akárcsak néhány évvel ezelőtt is csak a nagyvállalatok rendelkeztek” – mondta Vass Gábor, a Microsoft vállalati és partnerkapcsolati üzletág igazgatója. Ez – tette hozzá – kiegyenlíti a piaci versenyt és rendkívüli növekedési lehetőséget kínál a kkv-k számára. Ehhez érdemes hozzátenni azt is, hogy a kkv-k sokkal gyorsabban képesek bevezetni az új technológiát és átalakítani a munkafolyamataikat, mint a náluk nehézkesebb nagyvállalatok.

 

 

A Microsoft felmérése szerint a magyar kkv-k alkalmazottainak majdnem a fele – 44 százaléka – úgy látja, hogy a technológiai lehetőségek fontos szerepet játszanak abban, hogy ki tudják használni a rugalmas munkavégzés előnyeit. Az irodai dolgozók többsége – 61 százaléka – viszont úgy nyilatkozott, hogy jelen kell lennie a munkahelyén ahhoz, hogy el tudja látni feladatait, miközben 37 százalékuknak adott a távoli munka lehetősége. Érdekes megállapítása ugyanakkor a felmérésnek, hogy a távoli munkavégzés lehetőségével az egyes generációk eltérő mértékben tudnak élni: miközben a 18-34 éves generációhoz tartozó alkalmazottak 69 százaléka szerint inkább csak a munkahelyen lehet ellátni a feladatokat, addig a 44-54 éves, senior munkavállalóknak már csak 54 százaléka látja így. Vagyis a rutinosabb, magasabb beosztásban lévő munkavállalók lehetőségei jóval nagyobbak a rugalmas munkavégzésre, mint a fiatalabbaknak. A kkv-k döntéshozói ugyanakkor mindkét csoportnál nagyobb rugalmasságot élveznek a munkavégzésben: 65 százalékuk távolról is tud foglalkozni a cég ügyeivel, és csak 35 százalékuk kötődik teljesen az irodához.

 

A kkv-knál dolgozó alkalmazottak 45 százaléka viszont az otthoni számítógépe használatával oldja meg a távoli munkavégzést, vagyis a feldolgozandó fájlokat a magáncélra használt postafiókba továbbítja, hogy otthon is tudjon dolgozni. A felhőalapú szolgáltatások használata viszont az alkalmazottak körében még kevésbé elterjedt: a Dropbox, Google Cloud és a OneDrive szolgáltatásait egyelőre 23 százalékuk használja.

 

 

Azok a döntéshozók viszont, akik a távoli munkavégzés lehetőségével is élnek, általában több módszert is használnak ehhez. A távoli hozzáférés és a felhőszolgáltatások – például a Google Apps for work vagy az Office 365 – adta lehetőségekkel 75 százalékuk él, míg az otthoni gépére 55 százalékuk juttat el rendszeresen munkahelyi dokumentumokat. A magyar kkv-döntéshozók fele a Dropboxot, a Google Cloudot és a OneDrive-ot is használja a felhőalapú otthoni eléréshez.

 

A felmérés alapján a magyar kkv-k döntéshozói a hatékonyságot növelő lépésekkel kapcsolatos döntéseknél elsősorban a biztonságot tartják szem előtt: 94 százalékuk jelezte, hogy ez nagyon fontos számára. A következő fontos szempont a döntéseknél, hogy könnyen tudják kezelni, irányítani a rendelkezésre álló technikai eszközöket és alkalmazásokat – ezt 87 százalékuk említette meg -, de 84 százalékos arányával a belső rendszerek egyszerű elérhetősége is erős szempont a vezetők számára.

 

Ahhoz, hogy a leginkább produktívnak érezzék magukat a munkájukban, a magyarországi kkv-k dolgozóinak az a legfontosabb, hogy könnyen kezelni tudják a rendelkezésre álló eszközeiket és alkalmazásaikat: 78 százalékuk jelölte meg ezt a szempontot. Az pedig, hogy bármikor és bárhol tudjanak dolgozni, elérvén minden információt, ami ehhez szükséges, az alkalmazottak 74 százaléka számára fontos. A belső rendszerek elérhetőségét a megkérdezettek 70, a mobileszközöket 69 százaléka említette, de a prioritások közé tartozik – 69 százalékos aránnyal – a csapat tagjaival való kapcsolattartás és a bárhol megoldható közös munka is.

 

Az építési generálkivitelezéssel foglalkozó Merkbau Kft. például munkafolyamatait a SharePoint Online alkalmazás segítségével tette jól tervezhetővé, átláthatóvá és ellenőrizhetővé, miközben a „felhőbe költöző” projektdokumentáció bárhol és bármikor elérhetővé vált a munkatársai számára. „A SharePoint legnagyobb értéke számomra az, hogy lehetővé tette a vállalaton belüli hatékony információáramlást. Többé nem vész el információ!” – mondta Tóth Tamás, a Mekrbau Kft. vállalkozás vezetője.

 

„Míg korábban egy IT-fejlesztés a nagyvállalatok kiváltsága volt, addig ma nincs szükség komoly tőkére ahhoz, hogy ezekhez a technológiákhoz bárki, gyakorlatilag azonnal hozzáférhessen. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a Microsoft megoldások nagyvállalati informatikát jelentenek – kisvállalati áron” – tette hozzá Vass Gábor, a Microsoft Magyarország vállalati és partnerkapcsolati üzletágának igazgatója.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09