Tízből kilenc IT szakember számára fontos tényező a fenntarthatóság a beszerzéseknél

forrás: Prím Online, 2016. április 29. 09:12

Az egyik legnagyobb európai technológiai kiállításon, a CeBIT 2016 rendezvényen résztvevő IT szakemberek 89%-a szerint a készülékbeszerzések kapcsán az elmúlt három évben nagyobb hangsúlyt kaptak a környezetvédelmi szempontok. Az 500-nál több munkavállalót foglalkoztató vállalatok esetében a válaszadók 62%-a mondta, hogy a fenntarthatósági kérdések fontossága jelentősen nőtt. Míg a 10-nél kevesebb főt alkalmazó vállalkozások megkérdezettek esetében ugyanez az arány 42% volt. 

A kutatás aktualitását az Európai Bizottság új közbeszerzési irányelveinek 2016. április 18-i hatályba lépése adja, amely kiegészíti a korábbi zöld közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, így átláthatóbbá válik a megvásárolt IT termékek és szolgáltatások környezetvédelmi teljesítménye az Európai Unióban. Az új szabályok értelmében, a közbeszerző szervezetnek valamennyi odaítélési eljárás során el kell készítenie egy speciális jelentést, amelyben kitér az eljáráshoz kapcsolódó döntési tényezőkre.  

 

A felmérés, amelyet a 2016. március 14-től 17-ig megrendezett CeBIT kiállításon részt vevő IT szakemberek között végeztek, rávilágít, hogy a vállalatok egyre inkább törekednek ökológiai lábnyomuk csökkentésére. Ezért elavult, kevésbé hatékony IT eszközeiket is lecserélik. A válaszadók több mint fele (51%) szerint a környezetvédelmi megfontolások lényeges szerepet játszanak a munkahelyi eszközpark felújítását célzó döntéseknél. Az 500 fős vállalatoknál a környezetvédelmi tényezők fontosságát a válaszadók 60%-a emelte ki, míg a 10 és 99 közötti munkavállalót foglalkoztató középvállalkozások esetében ez az arányszám 44% volt. 

 

Henning Ohlsson, az Epson Németország ügyvezetője úgy fogalmazott: „A felmérés eredménye szerint  egyre több okos vállalat – különösen a nagyvállalatok, amelyeknek megvannak a lehetőségeik, hogy rendszeresen fejlesszék technológiájukat –  teszi meg az első lépéseket egy környezetkímélőbb IT eszközpark irányába azért, hogy fenntartható munkahelyeket hozzanak létre.” 

 

 

A tintasugaras nyomtatás népszerűsége növekszik a vállalatok körében, mivel ez a technológia minden szempontból megfelel az üzleti fejlődés támasztotta követelményeknek: a költségcsökkentésre, a kisebb ökológiai lábnyomra, az egyre nagyobb produktivitásra és a minőségre vonatkozó elvárásoknak. Ebből következik, hogy az üzleti felhasználásra szánt tintasugaras készülékek piacát várhatóan gyors felfutás jellemzi majd a következő években. Az IDC piackutató előrejelzése szerint 2019-ig a teljes üzleti nyomtatók piacához viszonyítva akár 34%-os növekedéssel is lehet számolni.

 

Az Epson WorkForce Pro üzleti tintasugaras nyomtatók nagy nyomtatási sebességet és magas minőségű nyomatokat kínálnak, akár 80%-kal kevesebb energiafelhasználás mellett. Az Epson Cserélhető Tintacsomag Rendszerével (RIPS – Replaceable Ink Pack System) kiegészülve a WorkForce Pro készülékek egy feltöltéssel, akár 75000 oldal nyomtatására elegendő tintával rendelkeznek. A nagy volumenű nyomtatást igénylő vállalatok számára további előnyt jelent, hogy az eszközökkel 96%-os energiamegtakarítás, és 92%-kal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érhető el, valamint működésük során 95%-kal kevesebb hulladék képződik a versenytársak lézernyomtatóihoz képest.  

 

Ohlsson hozzátette: „A párizsi COP21 klímakonferencián elfogadott egyezmény és az Európai Unió által kidolgozott, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság 2050-ig történő megvalósításának ütemterve értelmében az üzleti IT eszközök környezeti hatását fokozottan fogják vizsgálni. Éppen ezért a kompakt, hatékony és precíziós technológiáinkat úgy alkottuk meg, hogy ügyfeleink környezeti terhelésüket csökkenthessék termékeik, szolgáltatásaik révén és minden egyéb működési területükön.”

 

 

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Gaming monitorokat mutat be a Thermaltake

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a TGM-I27FQ és a TGM-V32CQ Curve gaming monitort, a kiváló minőségű QHD-s (2560x1440) képernyőt profi gamereknek. A TGM-I27FQ egy 165 Hz-es frissítési gyakoriságú és gyors IPS-technológiát használ, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy élvezhessék a még tökéletesebb élményt és a kiváló képminőséget gyorsan mozgó játékok közben. A TGM-V32CQ 170 Hz-es frissítési gyakorisággal és 1000R-es görbülettel érkezik, lehetővé téve, hogy teljesen elmerüljünk a játékban a képernyő azonnali reakciója és a tökéletes betekintési szögek révén.

2024. február 27. 16:01

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

Elkezdődött a várva várt League of Legends bajnokság

Február 12-én kezdetét vette Winter Cup powered by Samsung Odyssey: a League of Legends játékosoknak szóló nemzetközi verseny.  Az esemény célja, hogy elősegítse a közösségépítést a világ egyik legnépszerűbb játékában, miközben magas színvonalú, professzionális versenyzésre biztosít lehetőséget a gamereknek. A megmérettetés teljes nyereményalapja 6000 euró.

2024. február 17. 16:55

25. évfordulója alkalmából a Thermaltake bemutatta Hydrangea Blue kollekcióját

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája büszkén ünnepli 25. évfordulóját, és egy különleges, új színű kollekciót dob piacra Hydrangea Blue színben. Az elmúlt 25 évben a Thermaltake a „Tökéletes felhasználói élmény nyújtása” szellemiségét követte a PC-rajongóknak szánt csúcskategóriás és sokszínű termékek folyamatos bevezetésével. 

2024. február 15. 14:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05