A dolgok internete 2018-ra megelőzi a mobiltelefonokat

forrás: Prím Online, 2016. június 2. 08:32

Az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentése szerint az IoT, azaz a dolgok internete már 2018-ra átveheti a vezető helyet a mobiltelefonoktól az összekapcsolt eszközök számában, 2021 végére pedig az előrejelzések szerint 28 milliárd eszköz kapcsolódik majd a hálózathoz, melyből 16 milliárd IoT eszköz lesz. Emellett a folyamatosan növekvő okostelefon-előfizetések száma már az idei évben meghaladhatja a hagyományos telefonelőfizetésekét. Fejlődés várható az LTE hálózatok terén is.

A jelentés kitér a fiatalok változó szokásaira is:a tizenévesek mobilos videófogyasztása 127%-kal nőtt mindössze 15 hónap alatt.

 

Az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentése szerint 2015 és 2021 között az IoT-hez kapcsolódó eszközök száma éves szinten várhatóan 23%-kal emelkedik, ezen belül a mobil IoT részaránya nő majd a leggyorsabban. 2021-re várhatóan 28 milliárd eszköz kapcsolódik majd egymáshoz világszerte, ebből közel 16 milliárd IoT eszköz lesz.

 

Az IoT kapcsolatok bővülése terén Nyugat-Európa jár majd az élen, de minden régióban, így Kelet-Közép Európában is növekedés várható. A növekedést elsősorban a hatósági szabályozás ösztönzi – például a közüzemi okosmérők bevezetése, vagy az EU területén 2018-ban életbe lépő irányelv, miszerint minden új autót okos segélyhívó (e-Call) rendszerrel kell felszerelni; a hálózatba kapcsolt járművek iránti kereslet az EU-ban már jelenlegi is növekszik. 

 

 

Rima Qureshi, az Ericsson alelnöke és stratégiai igazgatója a következőket mondta: „Az IoT előretörése felgyorsul, mivel a készülékek ára csökken és innovatív alkalmazások jelennek meg. Az 5G hálózat 2020-ban kezdődő kereskedelmi kiépítésével az IoT számára kritikus fontosságú funkciók válnak elérhetővé, például a hálózatszeletelés (network slicing) és az exponenciális növekedés az eszközök összekapcsolásának lehetőségében.”

 

Az okostelefon-előfizetések száma tovább emelkedik, és az idei év harmadik negyedévére meghaladja a hagyományos telefonelőfizetésekét. Jelenleg a 7,4 milliárd előfizetésből 3,4 milliárd okostelefon-előfizetés, ez a szám 2021-re közel kétszeresére, 6,3 milliárdra nő. 

 

 

Sok országban a mobilelőfizetések száma meghaladja a lakosság számát. Ez első sorban az inaktív előfizetések, az egy személy által birtokolt több eszköz és az előfizetések optimalizálása (különböző típusú hívásokra különböző előfizetés) miatt van. Ma körülbelül 5 milliárd előfizető van, ugyanakkor 7,4 milliárd előfizetés. A lakosságarányos mobilpenetráció jelenleg a kelet-közép-európai térségben a legnagyobb (144%).

 

A jelentés kitér a fiatalok változó szokásaira is: a tizenéves felhasználók okostelefon alapú videostreaminghez használt adatforgalma mindössze 15 hónap alatt 127%-kal emelkedett. Ez, valamint az a tény, hogy a tizenévesek generálják a legnagyobb (wifi és hálózati együttes) adatforgalmat az okostelefon alapú videostreaming révén, a mobilszolgáltatók legfontosabb célcsoportjává teszi őket.

 

2016-ra egy régóta várt cél is megvalósult: az LTE hálózatokon elérhetővé vált az 1 Gbps adatátviteli sebesség. Az 1 Gbps sebességre képes eszközök megjelenése 2016 második felében, először Japánban, az USA-ban, Dél-Koreában és Kínában várható, majd ezt követően rövidesen a többi piacon is. A modern technológiának köszönhetően a mobilkészülékekre történő tartalomletöltés hihetetlenül felgyorsul, a ma elérhető leggyorsabb technológiánál akár 66%-kal gyorsabb átviteli sebesség lesz elérhető. 

 

A Jelentés további főbb megállapításai:

  • Globális növekedés: a mobil szélessávú előfizetői bázis a 2015-2021-es időszakban megnégyszereződik a Közel-Keleten és Afrikában. A mobil adatforgalom Indiában 2021-re a jelenlegi szint tizenötszörösére nő. Az Egyesült Államokban pedig – annak ellenére, hogy fejlett piacról van szó – a mobilforgalom már 2016-ban további 50%-kal nő.
  • Az adatforgalom töretlenül tovább növekszik: 2015 és 2016 első negyedéve között a globális mobil adatforgalom 60%-kal nőtt – egyrészt az okostelefon előfizetések számának növekedése, másrészt az egy felhasználóra jutó adatforgalom növekedése miatt. 2021 végére a mobil adatforgalom mintegy 90%-át okostelefonok adják majd.
  • Az LTE előfizetések száma 2016 első negyedévében gyorsan nőtt: a negyedév során az LTE előfizetések száma világszerte 150 millióval nőtt és elérte az 1,2 milliárdot – a növekedés mögött a javuló felhasználói élmény iránti kereslet és a gyorsabb hálózatok terjedése áll. A várakozások szerint az LTE hálózat maximális adatátviteli sebessége már 2016-ban elérheti az 1 Gbps sebességet.
  • Az 5G korai kiépítését tervező országok között további spektrum-harmonizáció szükséges: az 5G hálózat kiépítése a várakozásoknál gyorsabban haladhat, és a korai bevezetésben résztvevő országok között további spektrum harmonizációra lesz szükség, a WRC-19-re vonatkozó jelenlegi folyamaton felül, amely a 2020 utáni kereskedelmi 5G kiépítéshez szükséges spektrumra összpontosít.

 

Az Ericsson Mobilitási Jelentés a globális mobil adatforgalom elemzések egyik legfőbb forrása, amely a Föld különböző részein működő, élő hálózatokból vett részletes mérési eredményeken alapul. A jelentés a mérések, elemzések, belső előrejelzések és fontosabb tanulmányok adatai alapján alkot képet a Hálózatba Kapcsolt Társadalom aktuális forgalmáról és piaci trendjeiről.  

 

A Mobilitási Jelentéshez az Ericsson létrehozta a Traffic Exploration Tool elnevezésű eszközt, amellyel a jelentés adataiból egyéni grafikonok és táblázatok készíthetők. Az adatok térség, előfizetés, technológia, forgalom és eszköztípus szerint szűrhetők. 

 

A jelentés vonatkozásában hálózatba kapcsolt eszköznek minősülnek azon fizikai készülékek, amelyek hálózati interfészen keresztüli, kétirányú kommunikációt lehetővé tevő IP stack-kel rendelkeznek.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05