Nem csak a sportolót, a drukkert is bátorrá teszi a szurkolás

forrás: Prím Online, 2016. június 22. 08:35

Több szempontból is kedvezően hathat ránk a szurkolás, amellett, hogy a csapat is sokat profitálhat belőle – állítja Kovács Krisztina sportpszichológus.

Így nem meglepő, hogy a magyar válogatott Ausztria elleni győzelme után egyetlen nap alatt 200 ezer rajongói üzenetet kaptak labdarúgóink a Telekom „Szurkolói Szív” alkalmazása segítségével, azóta pedig megduplázódott a „mobilszurkolások száma”.

 

„Nemcsak mentálisan, fizikai értelemben is hat ránk a szurkolás: egy jó meccs okozta eufória által javul az önértékelésünk, a lehangoltság és a levertség tünetei elmúlnak és a magány érzete is el fog kerülni bennünket” – állapította meg Kovács Krisztina sportpszichológus, a Gyereklélek Sportcipőben című könyv társszerzője. 

 

„A szurkolás élményén keresztül elszakadhatunk a hétköznapok monotóniájából és a csapatunk által nyújtott teljesítményt és az ehhez kapcsolódó elégedettséget szinte sajátunkként éljük meg, így az önértékelésünk ismét javul. Vizsgálatok is kimutatták, hogy a szurkolás által megélhetjük az egészséges stresszt, ami motiváló hatású, így fokozhatja a teljesítményünket, élesítheti a koncentrációnkat” – mutatott rá Kovács Krisztina. Egy győztes meccs után ugyanis a férfi szurkolók tesztoszteron szintje emelkedik és a telített zsírokban gazdag ételek fogyasztása csökken, azaz az egészségünkre is jótékonyan hat a győzelem.

 

A szurkolás pozitív hatásait alátámasztják a Telekom „Szurkolói Szív” nevű kezdeményezésének eddigi tapasztalatai is, hiszen a magyar focicsapat Ausztria elleni meccse előtt egyetlen nap alatt több mint 200 ezer rajongó fejezte ki szurkolását a magyar labdarúgó válogatottnak az alkalmazás segítségével, amely szám a második, Izland elleni mérkőzést megelőzően és alatt megduplázódott. A szurkolói szívre bárhonnan és bármikor küldhetünk szívdobbanást, vagy egy buzdító üzenetet, a sportolóknál lévő szív alakú kitűző minden esetben felvillan és megdobban. Versenyzőink, játékosaink ezáltal azonnal tudják, hogy valaki éppen rájuk gondol, és mindig érzik, hogy egy egész ország nekik szurkol. 

 

A már most több mint 460 szurkolói szívdobbanást összegyűjtött és sportolók felé továbbított alkalmazással továbbra is bárki kifejezheti szurkolását: ahogy korábban tették a Bajnokok Ligája döntőjére készülő veszprémi kézilabdásoknak, úgy jelenleg a válogatott focistáinknak, vagy a riói versenyekre edző, a vállalat által támogatott Magyar Olimpia Csapa tagjainak. Az egész nyáron át tartó kampány alatt a sportolóknak kiosztott, szív alakú speciális kitűző rezeg és világít, amikor szívdobbanás érkezik rá, így mindig tudják, milyen sokan és gyakran gondolnak rájuk otthon vagy a világ bármely pontján. A szurkolás gombnyomással, vagy a lelátókról ismert karrázó mozdulattal is kifejezhető okostelefonunk segítségével. 

 

Érdekes jelenség, hogy „ha győz a csapat, mi nyertünk, míg ha veszített, akkor ők vesztettek”. Azaz a szurkoló mindaddig kitart a csapata mellett, amíg az sikeres, de egy nem várt kudarc hatására megvonja tőlük a bizalmát. „Éppen ezért fontos, hogy legyünk fairek, ha a győzelemben a csapattal vagyunk, akkor egy esetleges vereség után is támogassuk őket” – hangsúlyozta a pszichológus.

 

 

„A szurkolás persze kétirányú folyamat, azaz nemcsak a nézők, hanem a játékosok is sokat profitálhatnak belőle. A meccs egy-egy kiélezettebb pillanatában átlendítheti őket a holtponton, élesítheti a fókuszukat, ezáltal a játékosok is megélhetik a számukra oly hatékony eustresszt (jó stresszt). Két mérkőzés között fokozhatja a motivációjukat és önbizalmat adhat. Természetesen, ahogy van rossz teljesítmény, úgy létezik nem megfelelő szurkolás is. Zavaró ingerek hatására a figyelem könnyen elterelődhet, a túlzott kritikai megjegyzések, és az attól való félelem, valamint az agresszív szurkolói fellépés növelheti a distressz, azaz a gátló stressz jelenlétét a játékosokban” – hívta fel a figyelmet Kovács Krisztina. 

***

A foci EB teljes ideje alatt két budapesti (Erzsébet és Szabadság tér) és kilenc vidéki helyszínen lehet a Telekom jóvoltából óriáskivetítőn követni a mérkőzéseket. A magyar csapat meccsein valamint július 6-án, 7-én valamint 10-én, az elődöntők és a döntő ideje alatt meccsnézés előtt és után a szurkolók gombfocizhatnak is a sörasztalokon, kapura rúghatnak, fotózkodhatnak kedvencükkel green box előtt és még számos más szórakozási lehetőséggel várják őket a Telekom szurkolói zónái. Ráadásul városonként okostelefont is kisorsolnak azok között, akik a helyszíneken a hoszteszeknél regisztrálnak.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09