Rendszerbővítés ABB megoldásokkal a Richter Gedeon gyógyszergyár dorogi üzemében

forrás: Prím Online, 2016. június 27. 11:01

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyártó bővíti dorogi üzemének technológiáját és gyártócsarnokát. Az automatizálási és folyamatvezérlési rendszer fejlesztésével az ABB-t bízta meg, melynek keretében a gyáregységet az ABB System 800xA legújabb változatára korszerűsítik. A gyár jelenlegi rendszerét is az ABB telepítette, és az elmúlt 15 év során többször is korszerűsítette és bővítette azt.

A Richter Gedeon Nyrt. tevékenysége vertikálisan integrált: gyógyszergyártással, kutatás-fejlesztéssel, kereskedelemmel, valamint marketinggel foglalkozik. Több mint 200 féle gyógyszert gyárt, termékei között originális, generikus és licenckészítmények egyaránt megtalálhatók; elsősorban a központi idegrendszerre ható, továbbá a szív-és érrendszeri, az emésztőrendszeri készítmények, az izomlazítók, valamint a nőgyógyászati termékek fejlesztésére és gyártására koncentrál. Mára a Richter Gedeon 1000 főt meghaladó kutató-fejlesztő bázissal a közép- és a kelet-európai térség legjelentősebb gyógyszeripari kutatási központjává fejlődött. 

 

A társaságnál a gyógyszergyártási szegmens évről-évre stabil növekedést mutat. Mind a szteroidok, mind az egyéb termékeik és hatóanyagaik termelési volumene évről-évre nő. A Richter Csoport 2012-ben valamennyi gyártóhelyén indított új készítménygyártást.

 

A Richter elsődleges szempontként kezeli készítményei kiemelkedő minőségének biztosítását, valamint hogy gyógyszerbiztonsági rendszere a lehető legszigorúbb hatósági elvárásoknak is megfeleljen. A Richter büszke rá, hogy a teljes gyártási folyamatot felölelő auditok sikeresek, pozitív eredménnyel zárulnak. 

 

Az erősen kompetitív piacon a Richter folyamatosan kihívásokkal szembesül: szigorú szabályozási előírásoknak kell megfelelnie, a piaci pozíciójának megtartása érdekében folyamatosan javítani kell tevékenysége különféle aspektusait, a minőséget, hatásfokot és a termelési normáknak való megfelelést. Szükség van technológiai innovációra, valamint a termelési kapacitás és a piaci kereslet összehangolása során nagyobb rugalmasságra. 

 

 

Az automatizálás és a folyamatszabályozás kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a gyártó megfelelhessen a fenti kihívásoknak. A Richter üzemében évek óta teljesen automatizált, integrált és hitelesített termelés- és épületfelügyeleti, egyben környezeti monitoring ABB 800xA rendszer működik. A System 800xA folyamatirányító rendszer teljes körű automatika megoldást biztosít a Richter számára, amely a termelő egységeken kívül magába foglalja a komplett épület- és energetikai felügyeletet is. 

 

A folyamatautomatizálás ma már alapkövetelménynek számít a modern gyógyszeripari létesítményekben. A mikrobiológiai és környezeti biztonság kiemelt fontosságú, ezért a hatékony környezet monitorozási rendszer kulcsfontosságú alaptechnológiának számít. A technológia bizonyos elemeit csak olyan megfelelő, átfogó folyamatautomatizálási (PAS) rendszerrel lehet megvalósítani és kezelni, mint amilyen az ABB által szállított rendszer is.  A PAS rendszer lehetővé teszi a technológiai lépések megfelelő integrálását, hatékonyság és eredményesség orientált, és biztosítja a folyamattechnológia megkövetelt távirányítását.

 

A Richter az ellátás hatékony működése érdekében a termelő egységei kapacitásának rendszeres finom-hangolásával és fejlesztésével, valamint a legkorszerűbb automatizálási technológia telepítésével folyamatosan alkalmazkodik az aktuális környezethez.

 

Ezért a gyár 2015-ben úgy döntött, hogy ismét az ABB megoldásaival bővíti a dorogi üzem technológiáját és gyártócsarnokát. Az ABB a következő termékeket szállította az üzemnek: 1 db DNS-szerver, 3 db redundáns Aspect szerver, 3 x 2 db redundáns Connectivity szerver, 2 db információkezelő (IM) History szerver, 1 redundáns Batch-szerver, 28 db operátori munkaállomás. Kiegészítő komponensek: veszélyes területre tanúsított S900 Remote I/O, AC 800M vezérlők, PM864, PCDeviceLib és PCEquipmentLib az alkalmazási szoftver fejlesztéséhez.

 

„Mivel a meglévő ABB rendszer bővítése lehetővé teszi, hogy használjuk a jelenlegi alkalmazási szoftverünket, így a teljes projekt - teljes körű validálással együtt - egy év alatt kivitelezhető. Ez volt az a döntő érv, ami miatt az ABB-t választottuk ki a projekt megvalósításához” – mondja Fodor Jenő, a Richter dorogi üzemének projektigazgatója.

 

A fokozatos bővítés során 2015-ben a meglévő DCS korszerűsítése a 800xA legújabb változatára került sor, 2016-ban 3 db PM864-es vezérlőt telepítenek a meglévő 15 mellé. A speciális elrendezés, illetve a robbanásbiztos megfelelőségi tanúsítvány miatt néhány S900 remote I/O szekrény és néhány Profibus DP/PA eszköz telepítésére is sor kerül. Az I/O-k száma 2500-zal nő.

 

Az alkalmazási szoftver alapplatformjaként a helyi egységek fejlesztésére az ABB Process Control Device Library (PCDeviceLib) és a PCEquipmentLib (PCEL) alkalmaznak. A rendszer megfelel az S88 szabvány előírásainak, és támogatja a Batch receptúra alapú termelést.  

 

Az ABB és a Richter évek óta együttműködik, több sikeres projektet is megvalósítottak a gyár más telephelyein is. 2015-ben az ABB Magyarország Kft. együtt a Richter Gedeon Nyrt-vel elnyerte a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének támogatásával meghirdetett Első Közép-Kelet Európai Gyógyszeripari kiválósági díjat megoldásszállító kategóriában. A díjat a két vállalat a Richter Gedeon Nyrt. debreceni biotechnológiai üzeme számára szállított automatizálási és felügyeleti megoldásokért kapta. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50