A General Electric megszerzi a Honeywellt

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 24. 09:07
A General Electric amerikai ipari csoport megállapodott a Honeywell elektronikai és gépipari vállalattal abban, hogy 45 milliárd dolláros részvényértéken megvásárolja ez utóbbi céget - jelentették a hétfői amerikai lapok.
Napokkal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a Honeywell a United Technologies vállalattal kíván összeolvadni. A GE végül 55,39 dollár értékű saját részvényt ad minden egyes Honeywell-részvényért, míg a United Technologies csak 50,32-t kínált. Állítólag mintegy 3 milliárd dollár Honeywell-tartozást is átvállal a General Electric.

A The New York Times hétfői beszámolója szerint lázas alkudozási tevékenység előzte meg az ügylet létrejöttét. A Honeywell igazgatótanácsa pénteken reggel nyolckor ült össze, hogy megvitassa a United Technologies ajánlatát. Délelőtt 11-re eljutottak odáig, hogy megfogalmazták azt a néhány részletkérdést, amit még tisztázni kívántak a Uniteddel. Ekkor Michael Bonsignore, a Honeywell vezérigazgatója vállát diszkréten megkopogtatta személyi titkára, és azt súgta a főnök fülébe, hogy John Welch, a General Electric elnöke keresi telefonon.

Welch azt ajánlotta, hogy helikopterrel azonnal a Honeywell székházához repül, és viszi magával versenyajánlatát. Bonsignore azonban kitért: mint mondta, "már nem szakíthatja meg" az igazgatótanács ülését, csak ha konkrét ajánlatot kap. 11 óra 30 perckor íróasztalán feküdt Welch faxüzenete, amelyen a GE-főnök kézírással, mindössze néhány szóban vázolta fel az ügyletre vonatkozó elképzeléseit. E néhány odafirkantott szó aztán milliárdokat érőnek bizonyult. A Honeywell igazgatótanácsa hirtelen mégis indokoltnak látta, hogy szombat délután 5-ig elnapolja ülését, és időt hagyjon Bonsignorénak és Welchnek a részletek kidolgozására.

Péntek délután, amikor a New York-i ügyvédi irodákban már csak a legritkább alkalmakkor ég a lámpa, a Skadden, Arps, Slate, Meagher és Flom hivatali helyiségében találkozott egymással a két cég nagyfőnöke. Szombat reggel ugyanezt az irodát további vállalati tanácsadók lepték el. Este a Honeywell igazgatótanácsa megszavazta a GE-be történő beolvadást.

A történethez tartozik, hogy Bonsignore titkára először nem akarta a telefonhoz hívni főnökét Welch hívására, mondván, nem zavarhatja meg a tanácskozást. - Akkor öt perc múlva sajtóközleményben hozzuk nyilvánosságra az ellenajánlatunkat, amit nem akarnak meghallgatni - válaszolt Welch. Ekkor a személyi titkár mégis úgy döntött, hogy benyit az ülésterembe.

A GE reményei szerint a most nyélbe ütött üzletet jövő év elejére ténylegesen le is tudják bonyolítani. Welch, korábbi terveivel ellentétben, jövő áprilisban mégsem vonul nyugdíjba, hanem az esztendő végéig hivatalában marad, hogy levezényelje a hatalmas értékű beolvasztásból fakadó teendőket. Mindehhez azonban még természetesen szükség van a piacfelügyeleti hozzájárulásra - mind az Egyesült Államokban, mind Európában.

A Honeywell egyebek közt repülőgépmotorokat, elektromos és szállítási termékeket, különleges vegyszereket, házi biztonsági rendszereket és nagyépületek fenntartásánál, karbantartásánál használatos elektronikai berendezéseket állít elő. Az NBC révén az amerikai tévéhálózati iparban is érdekelt.

A GE és a Honeywell összesen 460 ezer embert alkalmaz, és még nem dőlt el, hányan veszítik el állásukat a beolvasztás következményeként.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05