Lopásbiztos ABB transzformátorok az ELMŰ-ÉMÁSZ villanyoszlopain

forrás: Prím Online, 2016. július 12. 11:55

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Nyrt. áramszolgáltató PoleDry típusú, oszlopra szerelhető kültéri száraztranszformátorokat vásárolt az ABB Kft-től. A transzformátorok megnövelt védelmet biztosítanak az áramszolgáltatói infrastruktúra kültéri elemeinek ezzel is hozzájárulva az üzembiztosabb áramszolgáltatáshoz és gazdaságosabb működéshez.

Az ipari szegmens szolgáltatói általában zárt állomásokon, telephelyük méretéből adódóan jól ellenőrizhető, őrzött területen telepítik a transzformátoraikat. Ezzel szemben az áramszolgáltatók transzformátorai nagy területen, bárki által hozzáférhető oszlopokon vannak elhelyezve.

 

Napjainkban jelentősen megszaporodtak a transzformátor-lopások, illetve rongálások, ezért merült fel az igény az ELMŰ-ÉMÁSZ részéről, hogy egy olyan transzformátort szerezzen be, amely burkolat nélkül oszlopra szerelhető, és amellyel csökkenthetők az olajlopásból eredő rongálások.

 

A rongálók néhány tízezer forintot érő alumínium vezető- vagy szigetelőolaj eltulajdonításával milliós kért okoznak az áramszolgáltatóknak, hiszen ilyen esetekben a használhatatlanná vált transzformátor mellett, az áramszolgáltató szerelőinek óradíját, a kiesett vevőknek fizetendő esetleges kártérítést, a szigetelőolaj által beszennyezett terület rekultivációját is meg kell téríteni.

 

Az ABB PoleDry típusú száraztranszformátor által nyújtott előnyök találkoztak a vevő igényeivel. Ez a transzformátor ugyanis nem tartalmaz szigetelőolajat, illetve a vezető fémanyag kinyerése jóval nehezebb a műgyanta szigetelés miatt, ezért az ELMŰ-ÉMÁSZ az ABB-től 2 darab 22/0,42 [kV] feszültségáttételű 50 [kVA] névleges teljesítményű transzformátort, illetve 1 darab 22/0,42 [kV] feszültségáttételű 100 [kVA] névleges teljesítményű transzformátort rendelt.

 

 

A hazai áramszolgáltatók természetesen csak típusvizsgált készülékeket engednek hálózatukra telepíteni. Az ABB transzformátorait oly módon alakítják ki, hogy az összes vonatkozó szabványnak és az ügyfelek specifikációinak megfeleljenek. Az ABB minden egyes száraztranszformátorát rutinvizsgálatok sora alá veti, minden eredményt összevet a tervezési és garantált értékekkel és statisztikai elemzést végez. Ez az eljárás lehetővé teszi az állandó minőséget valamint a mérnöki és tervezési eszközök továbbfejlesztését.

 

Hasonló terméket még senki sem szállított Magyarországon, a cég szakemberei elvégezték az ELMŰ-ÉMÁSZ által kért típus- és speciális vizsgálatokat: a rövidzárlati próbát, melegedésvizsgálatot, lökőfeszültségvizsgálatot és a zajszint mérést.

 

Domonkos Dénes, az ABB Kft. értékesítő szakmérnöke elmondta: „Az ABB oszlop-transzformátorai számos olyan termékelőnnyel rendelkeznek, amelyek az áramszolgáltatók számára jelentős megtakarítást és hatékonyabb működést eredményeznek. A piacon jelenleg ez az egyetlen termék, amely burkolat nélkül szabadtéren telepíthető. Mivel a hagyományos oszlop-transzformátorokkal szemben nem tartalmaz szigetelőolajat, így biztonságot jelent azokkal szemben, akik az olaj kinyerése miatt megrongálnák a transzformátort. Mivel a tekercsek műgyantába öntöttek, így jóval nagyobb munkát igényel a réz, vagy alumínium kinyerése is.”

 

Az ABB oszloptranszformátok nem tartalmaznak éghető anyagot, ezért biztonsággal telepíthetők olyan területeken is, ahol egy esetleges olajfolyás súlyos károkat okozna, például élővízhez közel, környezetvédelmi területen, vagy éppen erdővel borított területen. Környezetvédelmi előnye még az olajtrafókkal szemben, hogy jóval nagyobb korrózióállósága.

 

A PoleDry típusú száraz kivitelű oszloptranszformátort elsősorban áramszolgáltatók részére ajánlja az ABB, de érdekes megoldás lehet például a vasúttársaságok számára is, mert a cég egyfázisú változatot is tud a száraztranszformátorból szállítani.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05