Viharos volt az idei EFOTT

Czipperer Dia, Szehofner Szabolcs, 2016. július 22. 16:11

A harmadik velencei EFOTT sem volt viharoktól mentes. Míg néhány éve megúsztuk egy masszív viharral, utána a Velencei-tóban igyekeztünk lehűteni magunkat a koncertek között. Most azonban nem volt éppenséggel strandidő, sőt mi több, az is nagy szó, hogy a koncerteket megtartották, és a fesztiválozó közönség helyt állt.

A szerdai nagy vihar azért okozott fennakadásokat és kételyeket sokaknak, hogy vajon folytatódik-e a fesztivál. A korábbi velencei fesztiválhoz képest azonban a szervezők is sokkal felkészültebben várták, hogy lecsapjon a rossz idő.

 

Közeledik a vihar az EFOTT-ra

 

Hangosbemondón közölték a fesztiválozókkal, hogy érkezik a rossz idő, vonuljanak fedett helyre. Ez jelen esetben a Rauch Arénát jelentette, mai tényleg védett az esőtől. Persze a sátrakba is vissza lehetett vonulni, de nem mindenkinek bírta a strapát a kis jószág. Azt hittük, a Rauch Arénában nyomorogni fogunk a szerdai vihar alatt, de úgy tűnik, mindenki talált valahol egy kis zugot, mert kényelmesen elfértünk, nem volt olyan érzésem, hogy mindjárt összenyomnak.

 

A szervezők igyekeztek a maximumot kihozni ebből a helyzetből, és bár egy órás csúszással, de úgy döntöttek, minden koncertet megtartanak fedett helyen, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Katasztrófavédelem is áldását adta rá. Így sajnos rövidebbek is voltak a performance-ok. Talán ez volt a legjobb döntés, amit hozhattak.

 

 

Mint azt korábban Páll Lászlótól, az EFOTT műszaki vezetőjétől megtudtuk, természetesen a többi rendezvényhez hasonlóan szükség van egy biztonsági tervre, amely tartalmazza, milyen helyzetekben milyen elvárásoknak kell megfelelni. Van egy operatív törzs, amely együtt dolgozik: jelen esetben a rendőrség, a katasztrófavédelem és az EFOTT szervezői.

 

A viharra való készülés során az is nagy előnyt jelentett, hogy nem először volt Velencén az EFOTT. Míg 2012-ben a Vízivár teljesen „szűz” terep volt az EFOTT életében, addig mostanra már bejáratott helyszínnek minősül, hiszen 2015-ben is vleencén volt a fezstivált. Azonban az új terep bizony mindig egyedi szervezőmunkát igényel, és új kihívásokat állít a csapat elé.

 

Ami azonban nagy hátránya az EFOTT-nak, hogy mivel évről évre vándorol, nem tudják az adott helyet teljesen a fesztiválra szabni tanulva az előző évek hibáiból. Velencén a tájékoztatás, vészforgatókönyv elég jól vizsgázott idén, de a terep adottságai miatt sártenger és bokáig érő víz fogadta a fedett helyről az autóhoz, vonathoz igyekvőket.

 

Mi egy kicsit a szerdai vízben járás után meg is fáztunk, és csak pénteken merészkedtünk le újra. Bár ezen a napon megint esett az eső, de korántsem volt olyan vészes a helyzet, mint szerdán. Egyedül a töménytelen mennyidégű sarat volt nehéz kikerülni.

 

A 2012-ben bevezetett fesztiválkártyás megoldás volt még egy bizonytalan pontja a viharos időszaknak. Bár évek óta jól működik a rendszer, bizony egy esetleges áramszünet esetén ezek a kártyák használhatatlanokká válnak, mivel a terminálok nem üzemelnek, így a kedves fesztiválozót sme tudják kiszolgálnia pultosok. Sajnos mi is jártunk így a Rauch Aréna egyik pultjánál, de szerencsére a helyzet rövid időn belül megoldódott, és csak az egyik helyen ment el az áram. Szóval túlélhető volt a helyzet, de mindenesetre eddig bele sem gondoltam, hogy egy áramszünet esetén nagyon könnyen víz nélkül maradhatok, hiába lapul készpénz a zsebemben.

 

Azonban az EFOTT népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint a fesztiválozó tömeg kitartása, akik még zuhogó esőben is táncoltak, felhőtlenül buliztak. Bár idén a tavalyinál jóval kevesebben fesztiváloztak Velencén, az időjárás ellenére még mindig szép szám gyűlt össze a tóparton az 5 nap alatt: több mint 60 ezer ember tombolt a koncerteken és élvezte a kulturális, szabadidős programokat, sportokat.

Kulcsszavak: EFOTT fesztivál

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09