Stratégiai együttműködés az Óbudai Egyetem és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság között

forrás: Prím Online, 2016. július 30. 10:19

Az Óbudai Egyetem (ÓE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT)  a több mint 10 éve folyó közös munka folytatására (stratégiai) együttműködési szerződést írt alá.

Az NJSZT egyik fő feladata számítástechnikai/informatikai szakma történetének a megőrzése, melynek támogatására hozta létre az Informatika Történeti Gyűjteményt és annak világszínvonalú bemutatását az Informatika Történeti Kiállítást. E küldetés keretében hozták létre az Informatikatörténeti Fórumot (iTF) is. A szervezet önkéntes munkatársai azóta 33 rendezvényt bonyolítottak le – többségüket az Óbudai Egyetemen – és az informatika történetének elismert hazai központjává vált. A közel 100 órára duzzadó előadásokat itt tekinthetik meg.

 

Az együttműködési szerződést Dr. Friedler Ferenc, az NJSZT elnöke és Dr. Réger Mihály, az ÓE rektora 2016. július 27-én írta alá, a szerződés aláírásán részt vett Dr. Gáti József, mb. kancellár, Dr. Dömölki Bálint, a NJSZT tiszteletbeli elnöke és Dr. Kutor László, az Informatikatörténeti Fórum elnöke is. A szervezetek részéről a fő cél az eddigi munka folytatása és a munkakörülmények zavartalan biztosítása, valamint az eddig létrehozott tudás rendszerezése és fejlesztése. A közös munkán belül két fókuszterület emelhető ki:

 

Az első a hazai informatikai történet ápolása, feldolgozása és terjesztése. Az NJSZT az informatika történeti muzeális gyűjtemény fenntartása és fejlesztése mellett az iTF szakosztály vezetésével egy úgynevezett informatikatörténeti adattárat (iTA) hoz létre. A csapat üléseinek és a projekttitkári feladatok ellátására az Óbudai Egyetem biztosítja a helyszínt, míg a költségeket az NJSZT viseli. A várható eredmények a megállapodástól magukban foglalják: az informatikatörténeti értékmentésben való vezető szerep vállalását Magyarországon, a szakma történetének megőrzését fontosnak tartó közösség fejlesztését, az informatikai szakma tanulságos történetének rendezett adattárban való megőrzését. A szakmatörténet feldolgozásában és megőrzésben az OE és az NJSZT szerepvállalása példamutató üzenetet közvetíthet más szakmai szervezetek és az utókor számára.

 

 

A második fókuszterület az érzékszervi fogyatékkal élők informatikai felzárkóztatása. 2001-ben egy speciális informatikai felzárkóztató program indult, melynek elsődleges célja az informatikai írástudás elősegítése a látáskorlátozott és halláskorlátozott emberek számára. A cél a Magyarországon egyedülálló térítésmentes képzési program fenntartása, ami nagy segítséget jelent a célközösség informatikai jártasságának fejlesztésében és munkába állási esélyeinek növelésében. Ez a példamutató program hazai és nemzetközi szinten már eddig is elismerést hozott az együttműködőknek. A 2001 óta rendszeresen folyó tanfolyamokon eddig 411 hallgató vett részt a következő megoszlásban: 216 látássérült, 188 hallássérült, és 7 siket-vak hallgató. A tanfolyamok segítségével 191 hallgató szerzett teljes körű és 96 hallgató ECDL Start bizonyítványt. Egyes ECDL témakörökből (az ún. modulokból) eddig 68 hallgató vizsgázott sikerrel. Jelenleg a tanfolyamokra 41 hallássérült és 20 látássérült hallgató jár.

 

A felek minden lehetőséget kihasználnak, hogy az eddig sikeres program továbbfolytatódjon.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15