Minden eddiginél nagyobb a kiberfenyegetés

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 21. 15:35

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet közzétette a 2016 Cyberthreat Defense Report kutatás eredményeit, amelyet a CyberEdge Group készített, többek között a NetIQ támogatásával. A jelentés megerősítette, hogy a vállalatoknak minden eddiginél több kiberfenyegetéssel kell szembenézniük, és ezzel együtt a biztonságra fordított összegek is nőttek a szervezeteknél az elmúlt egy évben.

A felmérést idén harmadik alkalommal készítették el mintegy 1.000 szakképzett IT-biztonsági döntéshozó, illetve gyakorló szakember részvételével Európában, Ázsiában, valamint Észak- és Dél-Amerikában. A válaszadók 500-nál több alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatoknál dolgoznak, és összesen 19 különböző iparág képviselői közül kerültek ki. 

 

„Az idei kutatás ismét megerősített bennünket abban, hogy a portfóliónkkal a legégetőbb kihívásokra kínálunk megoldást. Legyen szó akár a mobil vagy egyéb eszközök védelméről és felügyeletéről, a fenyegetések automatizált elemzéséről vagy a kiemelt felhasználók monitorozásáról, vállalatunknál megtalálhatók a szükséges megoldások és a szakértelem” – foglalta össze Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője.

 

 

www.datatechitp.com

 

Folyamatosan erősödő kiberfenyegetés és mobilos veszélyek

A felmérés szerint a vállalatok 76 százalékát érte legalább egy sikeres kibertámadás az elmúlt évben. Ez a szám két évvel ezelőtt 62, tavaly pedig már 71 százalék volt. Ráadásul a válaszadók 62 százaléka attól tart, hogy idén is áldozatul esik egy újabb támadásnak, míg tavaly mindössze a megkérdezettek fele vélte elképzelhetőnek az eset megismétlődését. A fenyegetések közül a malware-eket (vírusokat, férgeket, trójaiakat és zsaroló programokat) tartják a legveszélyesebbnek, ezt követik az adathalász kísérletek, illetve az SSL-titkosításhoz kapcsolódó támadások.

 

Ahogyan az elmúlt két évben, a válaszadók idén is a mobil eszközöket tartották a legnagyobb kockázati tényezőnek az informatikai hálózatban, amelyeket a közösségimédia-alkalmazások követtek szorosan a listán. A megkérdezettek 65 százaléka érzékelt erősödést a mobil fenyegetések terén. A legnagyobb növekedést a pénzügyi szektorban (82%), a telekommunikációs és technológiai szektorban (69%) és a kereskedelemben tapasztalták. Ugyanakkor a felmérés szerint a vállalatok nagy része még mindig nem fordít elég figyelmet az alkalmazottak privát tulajdonú mobileszközeire, amelyeket a vállalati infrastruktúrán belül is használnak. 21 százalékuk egyáltalán nem tervez semmilyen biztonsági intézkedést hozni ezen a téren, 16 százalék egy-két év múlva tervez foglalkozni a problémával, 38 százalékuk pedig állítása szerint egy éven belül gondoskodik a megfelelő szabályok bevezetéséről és betartatásáról.

 

A védekezés kerékkötői

A megfelelő védelem fenntartásában számos tényező nehezíti a szakemberek munkáját. Ezek között az első helyen áll az alkalmazottak alacsony veszélyérzete, az elemzésre váró adatok nagy mennyisége, valamint a szakértők, a megfelelő költségvetés és a vezetői támogatás hiánya.

 

Az óvatlan munkatársak viselkedéséből fakadó kockázatok ellenére az IT-biztonságért felelős kollégák még a kiemelt felhasználók tevékenységének monitorozására sem tudnak elég figyelmet fordítani: mindössze 30 százalékuk biztos abban, hogy megtette a megfelelő lépéseket a kiemelt jogosultságokkal rendelkező alkalmazottak ellenőrzéséhez.

 

A végpontok védelméhez használt eszközök nagy részét szintén nem találják megfelelőnek az IT-biztonsági szakemberek: 86 százalékuk tervezi, hogy lecseréli vagy legalábbis kiegészíti a meglévő végpontvédelmi eszközeit. Azért is gondolkodnak így a döntéshozók, mert a válaszok szerint bővül az IT-biztonságra szánt keret: a vállalatok 85 százalékánál az informatikai költségvetésnek legalább 5 százalékát fordítják biztonságra, sőt, a válaszadók harmadánál ez a szám meghaladja a 16 százalékot is.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05