Nem Ganz Ábrahám öntödéjéből kerültek ki az új Lánchíd elemei

Közel 20 ezer LEGO kockából épültek fel a magyar nevezetességek: a Lánchíd és a Hősök tere

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 24. 13:58

Sok-sok évtized, számos átalakítás, bombázás, szobordöntés és állítás után most egy eddig még sosem használt „építőanyagból” húzták fel Budapest két világhírű nevezetességét: megépült LEGO kockákból a Lánchíd és a Hősök tere (Millenniumi Emlékmű). Dóczy Balázs, hivatalos LEGO építő közel 20 ezer kockával 4 hónapon keresztül dolgozott Budapest legemblematikusabb épületeinek LEGO kiadásán, amelyre a LEGO Hungária kérte fel.

A LEGO építmények kivitelezésekor az alkotókedven túl a precizitás és a kreativitás is elengedhetetlen volt, nem kevés fantáziára volt szüksége az építőnek, hiszen például a Lánchíd Marschalkó János szobrászművész által tervezett kőoroszlánjainak LEGO kiadása sem létezik, illetve a Hősök terén található Kossuth Lajos-szobor szakálla is külön kihívás volt. 

 

„Nagyon eltérő a két építmény, más-más kihívásokkal szembesítettek, de mindkettő tervezését nagyon élveztem. Mivel a Millenniumi Emlékműnél sokkal több kutatómunkát kellett végeznem, és így alaposan megismertem a történetét, kicsit jobban a szívemhez is nőtt: összesen 28 szobrot tartalmaz (és 11 lovat), amiket először egyszínűre akartam megépíteni, hasonlóan a Zeneakadémia homlokzatán található szobrokhoz. Viszont a kiegészítők (palástok, fegyverek, sisakok, fejfedők) nem léteznek ugyanabban a színben (pl. fekete vagy zöld). Emiatt jött az ötlet, hogy legyenek színesek, mintegy ’keljenek életre’ a szobrok. 

 

 

Ezután alapos kutatómunka következett, hogy megismerjem mind a 28 szobrot részletesen, és ennek megfelelően tudjam őket minifiguraként elkészíteni. Javaslom minden érdeklődőnek, hogy üssön fel egy lexikont, és vesse össze a LEGO minifigurákat a valódi szobrokkal, és döntse el maga, hogy ez mennyire sikerült!”– mesélte el Dóczy Balázs, az építő.

 

A LEGO-LÁNCHÍD

eredeti tervezője: William Tierney Clark - 1839

méretarány: 1:225, súly: 6kg

másfél méter hosszú, 10 ezer LEGO kocka

 

LEGO építési infók:

A LEGO Lánchíd hídpályáját hosszanti irányban meg kellett rövidíteni, mert nem lett volna praktikus a valódi híd arányait követni. A valóságban ugyanis sokkal hosszabb a Dunán átívelő útpálya a boltíves pilonokhoz képest. Így viszonylag nagyok és kidolgozottak lehettek a pilonok és az oroszlánok.

 

Sok apró LEGO Technic darab van a láncokban és a felfüggesztésekben, valamint az útpálya alatt is két lyukas Technic kockákból álló merevítés húzódik. A híd szimmetriája miatt gyakorlatilag kétszer kellett ugyanazt megépíteni.

 

A LEGO két homokszín árnyalatával (Tan és Dark Tan) kiválóan vissza lehet adni sok épület színét, itt is e kettő kombinációja működött, némi szürkével kiegészítve. Az úttest és a lánc kétféle szürkéből és feketéből készült. Apró részlet, de a híd közepén a hajók áthaladását jelző rombusz alakú tábla sárgája is olyan, mint a valóságban. Különösen érdekes és egyben nehéz volt megépíteni a pilonokon található címereket. Mivel ezek domborművek, színek helyett csak formákkal lehetett dolgozni. Illetve az oroszlánok kidolgozása volt érdekes, és valószínűleg ezt a részletet ismerik fel a legtöbben.

 

A LEGO-HŐSÖK TERE (MILLENNIUMI EMLÉKMŰ)

eredeti tervezője: Zala György -  1895

méretarány: 1:80, súly: 4kg

1 m2 alapterület, 8200 LEGO kocka 

 

LEGO építési infók:

Érdekesség, hogy mivel nem lett volna célszerű az egész teret megépíteni, ezért az első világháborús hősök tiszteletére készült Hősök emlékköve előtt véget ér az építmény. A térkő jellegzetes mintázatát azonban a megépült részlet is tökéletesen visszaadja. A félköríves oszlopcsarnok íve az ilyen nagyobb méretű építményeknél bevett lépcsőzetes technikával készült. Nem volt egyszerű viszont ebbe az ívbe beleilleszteni az oszlopokat úgy, hogy a köztük lévő távolság egyenletes legyen. Ennek elérésére sok kísérlet született, mire a tervező megtalálta a legoptimálisabb rögzítési pontokat.

 

Ahogyan a Lánchíd esetében, itt is a LEGO pasztellszínei váltak be: homokszín és szürke kombinációja figyelhető meg. Az oszlop és az oszlopfő részleteinek kidolgozása különösen izgalmas feladat volt. A minifigurák építésekor (az igazán rikító színeken kívül) szinte a LEGO teljes színpalettája felhasználásra került az olíva zöldtől a nugátig.

 

„A hét vezér fejfedőivel eléggé megszenvedtem, mert – érthető módon – a LEGO viszonylag kevés ősmagyar sisakot készített az elmúlt 20 évben. Vagyis csak a létező darabokból tudtam válogatni, és azokkal visszaadni minél jobban a vezérek öltözékét. Egyébként a középső oszlop tetején álló Gábriel arkangyal szobrán dolgoztam a legtöbbet. Először elemekből építettem szárnyat neki, de aztán mégis a kész szárny mellett döntöttem. Messze a minifigurák tervezése volt a legbonyolultabb feladat, és rengeteg különleges, nehezen beszerezhető darabot használtam fel hozzájuk. A személyes kedvencem Könyves Kálmán, illetve Kossuth Lajos, akinek még a jellegzetes szakállához is sikerült megfelelő darabot találnom” – mesélte el Dóczy Balázs.

 

A két LEGO alkotást a LEGO Hungária magyarországi központjában helyezték el. A nagyközönség a LEGO Lánchidat a LEGO Kreatív Sziget roadshow keretein belül tekintheti meg november 5-én és 6-án, Budapesten, a Westend City Centerben. 

 

Kulcsszavak: Lego

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05