Idősebbek és bölcsebbek?

A Kaspersky Lab jelentése bemutatja az 55 év felettiek online szokásait

forrás: Prím Online, 2016. október 3. 10:58

A Kaspersky Lab és a B2B International piackutató cég legújabb kutatása az 55 év felettiek online biztonságával foglalkozik. A kutatás eredményei az ” Idősebbek és bölcsebbek avagy mivel szembesülnek az 55 éven felüliek online?” című jelentésben szerepeltek, melyből kiderült, hogy a korcsoport a legtöbb esetben nem viselkedik biztonságosan és gyakran válnak csalás áldozataivá.

A kutatásban 12 546 internet felhasználó vett részt és az eredmények szerint az idősebb generáció valójában nagyon vonzó célpont a kiberbűnözők számára. Sok 55 év feletti vásárol, bankol és kommunikál a szeretteivel az interneten hatékony védelem nélkül. 

 

Függetlenül attól, hogy ez a korcsoport nagyobb valószínűséggel telepít biztonsági szoftvert számítógépeikre, kevésbé valószínű, hogy megvédik mobilkészülékeiket is, valamint kevésbé tudatosan interneteznek. Például a közösségi oldalakon és böngészőjükben kevésbé erős biztonsági beállításokat használnak a többi korcsoporthoz képest. Továbbá nem valószínű, hogy igénybe veszik készülékeik beépített biztonsági funkcióit. 

 

Az idősebb generáció életük több területén használja az internetet - ez növeli kiszolgáltatottságukat a kiberbűnözőkkel szemben. Az interneten kommunikálnak másokkal - az 55 év felettiek 94%-a emailezik rendszeresen, továbbá online intézik mindennapi ügyeiket. Ez a korcsoport nagyobb valószínűséggel végzi pénzügyeit az interneten. Az 55 év felettiek 90%-a vásárol és bankol online összehasonlítva az összes felhasználóval, akik esetében ez a szám 84%. 

 

 

Mégis mindezzel ellentétben az 55 év felettieknek csak fele (49%) aggódik a biztonsága miatt, amikor online vásárol és nagy többségük (86%) nem hiszi, hogy a kiberbűnözők célpontja lenne. Sajnos 40%-uk veszélynek tette ki magát azzal, hogy pénzügyi adatokat osztott meg nyilvános felületeken. Ez a számadat az összes felhasználóra nézve 15%. 

 

A kiberügyekben való jártasság hiánya felkészületlenné teszi az 55 év felettieket az online világ veszélyeivel szemben. Ennek eredményeképpen ez a generáció gyakrabban válik a kiberbűnözők áldozatává. A jelentés szerint az internet felhasználók 20%-ának van idősebb rokona, akinek már volt dolga rosszindulatú szoftverrel, és 14%-nak van idősebb rokona, akit már becsaptak kamu online nyereményjátékokkal. Továbbá 13%-nak van idősebb rokona, aki túl sok személyes adatot osztott meg magáról az interneten, és 12%-nak van idősebb rokona, aki online átverés áldozata lett, sértő tartalmakat látott, vagy veszélyes idegenekkel kommunikált az interneten. 

 

Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói vezetője így nyilatkozott: "Egyrészt nagyszerű látni, hogy ilyen sok 55 év feletti használja az internetet vásárlásra, bankolásra és a szeretteikkel való kapcsolatfenntartásra. A jelentés egyértelműen alátámasztja, hogy ez a generáció magáévá tette az online életet és az ezzel járó össze lehetőséget. Másrészt viszont azt látszik, hogy az 55 év felettiek nem tesznek eleget védelmük érdekében. Nem gondolnak arra, hogy a kiberbűnözők őket is megtámadhatják, ezért újra és újra veszélynek teszik ki magukat." 

 

"A Kaspersky Lab arra kéri az idősebb internet felhasználókat, hogy legyenek tudatosabbak az online veszélyekkel kapcsolatban, és viselkedjenek felelősségteljesebben. Továbbá arra bátorítjuk a fiatalabb internetezőket, hogy segítsenek idősebb rokonaiknak és barátaiknak a jobb online védelem kialakításában. Az éber magatartás, a megbízható biztonsági megoldások és az erős biztonsági beállítások az összes internet hozzáféréssel rendelkező készüléken lehetővé teszik a boldog és egészséges online életet." 

 

Tudjon meg többet az idősebb felhasználók online viselkedéséről és a rájuk leselkedő veszélyekről ezen az oldalon. Továbbá azt is megtudhatja, hogy Ön mennyire viselkedik felelősen az interneten itt: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. Még több tanácsért az online biztonságról kattintson ide: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15