Svájc legnagyobb naperőműve

4 és fél focipálya méretű óriás naperőművet telepített a GEFCO svájci üzemének tetejére

forrás: Prím Online, 2016. október 8. 09:16

Az energiaipar és infrastruktúra fejlesztés területére specializálódott BKW vállalat, a svájci Jura kanton – azaz a magyar megyéknek megfelelő svájci Jura közigazgatási régió - energetikai tudásközpontjának számító Energie du Jura szervezet, valamint az ipari logisztika globális piaci szereplője, a GEFCO a hónap elején üzembe helyezte az ország legnagyobb, tetőbe épített naperőművét a svájci Courgenayban. Az erőmű önmagában teljesíti Jura kanton megújuló energiára vonatkozó 2021-es célkitűzéseinek felét.

43 000 négyzetméteres naperőmű

A GEFCO svájci leányvállalata 2015-ben döntött úgy, hogy modernizálja 78 000 négyzetméteres alapterületű ipari parkját, amely 3000 gépjármű tárolására is alkalmas. A Courgenay városában található telephely tetőszerkezetére építették meg a 4 és fél focipálya alapterületű fotovoltaikus erőművet.

 

Az erőmű 23 886 panelből áll. 6,7 MWp teljesítményével a legnagyobb ilyen erőműnek számít Svájcban, és évente 6,7 GWh villamos energia termelésére képes, ami 1550 háztartás éves fogyasztásának felel meg.

 

A 2015 végén elkezdett munka során három területi egységre bontva telepítették a naperőművet. Először a telephely 20%-át lefedő napelemeket építették meg, ez a munka 2016. március 30-ra készült el, összesen 1,2 MWp villamos teljesítményt biztosítva. Majd 2016. augusztusára fejezték be a másik két területen egy 3,2 MWp és egy 2,4 MWp teljesítményű panel állomány telepítését.

 

 

Jelentős környezetvédelmi projekt: zöld áram, zöld autókba

A termelt energia egy részét közvetlenül, helyben használják fel a GEFCO által szállított és a telephelyen ideiglenesen tárolt elektromos autók töltésére. A fennmaradó részt a BKW hálózatába táplálják be, és a lakosság számára „zöld energiaként” juttatják el. A naperőmű által termelt energia közel felét fedezi Jura kanton 2021-es megújuló energiatermelési vállalásainak. 

 

„Nagyon örülünk a projekt megvalósulásának, és annak, hogy részt vehetünk Jura kanton energetikai céljainak elérésében. Ez a naperőmű-telepítés különösen érdekes, hiszen egy régóta aktív ipari terület megerősítését jelenti. Kiváló példa jövőbeli projektek számára” -mondta David Faehndrich, az Energie du Jura igazgatója.

 

A termelt villamos energia 2400 tonna CO2 megtakarítást tesz lehetővé évente (az Európai Unió által 2020-ra előirányzott energiamix alapján). A védőtető szerkezetének további, környezetvédelmi szempontból előnyös tulajdonsága az, hogy összegyűjti és ezáltal újrahasznosíthatóvá teszi az esővizet.

 

Az erőmű megtervezése és megépítése a BKW, az Energie du Jura és a GEFCO közötti példaértékű együttműködés eredménye. A GEFCO 2013-ban kezdeményezett együttműködést a kanton energiaügyi stratégiájáért felelős Energie du Jura szervezettel, amely aktívan részt vesz a megújuló energia részarányának növelésében, a helyi energiatermelési gyakorlat megváltoztatásában, amelyet Svájc 2050-re vonatkozó Energiarendszer Átalakítási Terve is megkövetel.

 

A projekt műszaki vezetésére és kivitelezésére az energiaipar és infrastruktúra fejlesztésre specializálódott BKW Csoportot kérte fel a GEFCO és a svájci energetikai szervezet. „Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk ennek az egyedülálló projektnek. A park tükrözi a BKW vállalat fotovoltaikus rendszerek területén szerzett szakértelmét, illetve mind a saját, mind pedig partnerei elkötelezettségét az energiarendszer átalakítására” - nyilatkozott Renato Sturani, a BKW megújuló energiákkal és energiahatékonysággal kapcsolatos fejlesztéseinek vezetője.

 

Az együttműködés eredménye egy 12 millió svájci frank értékű közös beruházás.

 

Középpontban a fenntartható fejlődés

Az erőmű lehetővé teszi a GEFCO svájci vállalatának, hogy eredményesen csökkentse a környezetre gyakorolt hatását. Ez része a vállalat társadalmi felelősségvállalási politikájának, amely megnyilvánul a GEFCO svájci telephelyeinek ISO 14001 szerinti tanúsítványaiban és a naperőmű területén esővízgyűjtő medencék létesítésében is. „A svájci leányvállalat büszke az elért eredményre, amely összhangban van a cégcsoport környezetvédelmi politikájával. Szeretnék köszönetet mondani a BKW-nak és az EDJ-nek, hogy velünk voltak ebben a számunkra és ügyfeleink számára is fontos projektben” - hangsúlyozta Denis Igert, a GEFCO Svájc igazgatója.

 

„Ez a projekt tükrözi a GEFCO környezetvédelem iránti elkötelezettségét, amely a vevői elégedettség és kiváló teljesítményünk mellett szintén kiemelt fontosságú számunkra. A Csoport más telephelyei is követni fogják ezt a példát” - teszi hozzá lelkesen Luc Nadal, a GEFCO Csoport vezérigazgatója.

 

A projekt révén, amely része a Svájci Államszövetség 2050-re vonatkozó energiastratégiájának, a GEFCO Csoport, a BKW és az EDJ hatékonyan részt vesz az energiarendszer átalakításában és a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítésekben.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05