Egy DDoS támadás akár 430 millió forintba is kerülhet

forrás: Prím Online, 2016. október 4. 07:23

A Kaspersky Lab és a B2B International piackutató cég Corporate IT Security Risks 2016 tanulmánya szerint, melyet 25 ország több, mint 4 000 képviselőjével végeztek, egy cégnek egyetlen egy DDoS támadás akár 430 millió forintba is kerülhet, habár ez az összeg nagyrészt attól függ, milyen gyorsan fedezik fel a támadást.

A kutatásban olyan különböző méretű cégek vettek részt - beleértve magyar cégeket is -, melyeket DDoS, azaz elosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadás ért az elmúlt egy évben. A cégeket arról kérdezték, hogy mennyi járulékos költséget halmoztak fel a támadás eredményeképpen. Mivel sok DDoS támadás azonnal köztudottá válik, a cégek hitel- és biztosítás besorolásai megváltozhatnak és ez okozza a legnagyobb kiadásokat a közép és nagyméretű cégekben. A kisméretű vállalatokban a legnagyobb költség az alkalmazottak DDoS következtében keletkező túlóráinak kifizetése volt. A DDoS támadások után a cégeknek új alkalmazottakat kell felvenni. A kérdezett szervezetek 37%-a tervezi jelentősen növelni IT szakemberei számát.

 

business.kaspersky.com

 

A további nagyobb kiadások között szerepel még az ügyfelek kompenzálása, az IT infrastruktúra és szoftverek biztonságának javítása, az alkalmazottak továbbképzése és a cég jóhírét rehabilitáló PR költségek. Ezek együttvéve körülbelül 106 000 dolláros (29 millió forintos) kiadást eredményezhetnek a kisméretű cégek esetében illetve több, mint 1,6 milliót dollárt, azaz közel 430 millió forintot a nagyobb vállalatoknál. A kutatásban azt találták, hogy ha egy támadást az első 24 órában fedeznek fel, az fele annyi költséget jelent a cégnek egy olyan támadáshoz képest, amit csak egy nappal később detektálnak. 

 

"Kutatásunk bizonyítja, hogy egy DDoS támadás egyike a legdrágább kiberveszélyeknek a vállalatok számára. Drágábbak, mint egy zsarolóvírus-fertőzés. Egyetlen egy DDoS támadás hosszú időre teljesen lebéníthatja egy adott cég online szolgáltatásait, károsíthatja a vállalat jóhírét és jelenlegi vagy jövőbeli ügyfelektől foszthatja meg a szervezetet. Voltak olyan esetek, amelyekben egy hosszadalmas DDoS támadás sikeres online cégek bezárásához vezetett. Proaktív védelemi megoldások segítségével gyorsan felfedezhető egy folyamatban lévő DDoS támadás és egy olyan megoldás esetében, mint a Kaspersky DDoS Protection, a vállalatok azonnal értesülhetnek a támadásról, amint az megkezdődött a DDoS Intelligence rendszernek köszönhetően, így elhárítható minden lehetséges veszély" mondta Alexey Kiselev, A Kaspersky DDoS Protection projekt vezetője. 

 

Tudjon meg többet a DDoS támadásokról a Kaspersky DDoS Intelligence jelentésből. Még több információt találhat a Kaspersky Lab nyújtotta védelemről a DDos támadásokkal szemben itt

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50