Valóságkutatók hete Budapesten: jön a Reality Research Festival

forrás: Prím Online, 2016. október 16. 09:09

Mi a valóság? A válasz egyre nehezebben meghatározható és egyre több kérdést vet fel. A Reality Research Festival október 21. és 27. között Budapesten városi játékokkal, kiállítással, filmvetítéssel, előadásokkal és gyerekprogrammal igyekszik művészeti, fejlesztői és kutatói szempontokból vizsgálni a témát. Az izgalmas és hiánypótló esemény a Kitchen Budapest (KIBU) és a PLACCC kezdeményezésére jön létre. A programok többsége ingyenes.

A Reality Research Festival október 21. és 27. között első alkalommal várja az új technológiák iránt érdeklődőket Budapesten. A rendezvény célja, hogy művészeti, fejlesztői és kutatói szempontokból egyszerre értelmezze, hogyan ékelődnek be  az új technológiák, az AR – augmented reality (kiterjesztett valóság), a VR– virtual reality (virtuális valóság) és az MR– mixed reality(kevert valóság) az észlelési és a tudati zóna közé, illetve hogyan befolyásolják a körülöttünk lévő világ megismerését, feldolgozását. A valóságkutatók hete a PLACCC Nemzetközi Művészeti Fesztivál és a 2007 óta működő,  technológiai innovációval foglalkozó labor, a Kitchen Budapest kezdeményezésére született meg több más hazai és nemzetközi kulturális szervezet közreműködésével. A Reality Research Festival központja a Kubik Coworking Iroda alagsorában talált otthonra (13. kerület, Jászai Mari tér 5-6.).

 

 

A fesztivál egyik főszervezője, a PLACCC hagyományosan köztéri és helyszínspecifius művészeti produkciók bemutatásával foglalkozik. Rendszeresen hív meg olyan alkotókat, akik használják a digitális technológia nyújtotta lehetőségeket, hogy a városról, a köztérről beszéljenek. Emellett az a kihívás is egyre izgalmasabb, hogy tudnak-e még hatni a digitáliákat mellőző „analóg” taktikák a valóságérzékelésünkre, a városi léthelyzet megélésére. A Reality Research Festival keretében a PLACCC mindkét megközelítésre hoz példát: a belga CREW olyan sétát szervez, ahol a résztvevők high-tech, immerzív eszközöket felvéve mást látnak, mint ahol mozognak, a magyar Normal Vektor fiatal művészeinek projektje pedig a városi tér folyamatosan változó észlelésének egy radikálisan fizikai megélését nyújtja. A finn Reality Research Center és a német Invisible Playground együttműködésében megvalósuló Centre of Possibilities pedig a virtuálisat mint lehetőséget értelmezve ötvözi a digitális platformok, a közösségi média és az városi játékok műfaját.

 

Az Unfolding Budapest a KIBU-ban dolgozó két művész, Ravasz Jonathan és Filip Ruisl projektje, amely az építészeti rekonstrukció lehetőségeit vizsgálja a virtuális térben. Miközben az épített környezet megőrzése bonyolult jogi és tulajdoni viszonyok függvénye, addig a digitális design a hozzáférésen alapuló kreatív folyamatok terepe. A fesztiválon bemutatott esettanulmány a 7. kerületben található, Pollack Mihály tervezte Makkhetes vendéglő, a mai Holmi-ház (Rottenbiller utca 52.) homlokzatát adja vissza az eredeti terveknek megfelelően a kiterjesztett valóság (AR) alkalmazás segítségével. 

 

A KIBU tehetséggondozó programjában szintén résztvevő alkotó, Pribék Gábor Kolozsvári Lajossal a Szabadság tér hangzásvilágát rögzíti és alakítja zenévé (Audiovisual Map). A téren egy 3D térképpel és GPS nyomkövetéssel rendelkező okostelefonos alkalmazás teszi lehetővé, hogy bejárjuk a kísérleti zeneművet. 

 

A Jászai Mari tér 5-6. szám alatt található óvóhelyen gründolt art & tech bemutató, a Neuro Gym elsősorban hazai alkotók kísérleteit mutatja be a 3D-s és szintetikus világok tervezésének területén. A csoportos kiállítás  többek között Jelena Viskovic, Páll Tamás, Kim Leigh Pontin, Fridvalszki Márk, Pribék Gábor, Csiszár Mátyás-Kovács Zoltán (Meetlab) és Kovács Gergő munkáit mutatja be. Az esemény a fesztivál teljes ideje alatt látogatható (október 21-27) délután 3 és este 9 óra között. 

 

 

A fesztivál elméleti felvetéseit az október 22-i egész napos előadássorozat meghívott szakértői veszik sorra. A nemzetközi résztvevők Mirko Stojkovic  a belgrádi ApsArts alapítója, Pekko Koskinen a finn Reality Research Centre-ből, Joris Weijdom az utrechti Maplab vezetője, Daniel Schwarz a kölni Takomat Internet Agentur alapítója, Peter Tomaz Dobrilla, a maribori KIBLA Multimedia Center alapítója, továbbá Nemes Z. Márió költő-esztéta, Sepsi László író, Nagyfi Richárd szociológus és Jelena Viskovic képzőművész.  

 

A Toldi Klubban október 26-án a Crosstalk Video Presentation bemutatja a Metahaven holland design stúdió új filmjét, a Valóságos Egek (Information Skies) című pszichodrámát arról a jövőről, amelyben a virtuális valóság már mindenütt jelenvaló. A magyar nyelvű és magyar főszereplővel (Dávid Georgina) készült 26 perces videót a Metahaven egyik alapítója, Daniel van der Velden vezeti fel.  

 

Gyerekeknek és szüleiknek tart foglalkozást október 22-én, szombaton a Makerspace közösségi műhely a Jászai Mari téri fesztiválközpontban. A  modern technikai eszközök használatát célzó készségfejlesztés a népszerű videójátékot, a Minecraft 3D-s mechanikáját ötvözi kézzelfogható építőelemekkel (littleBits). 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05