A Samsung ARTIK Smart IoT platform a vállalatok kezébe adja az IoT-fejlesztésben rejlő lehetőségeket

Az átfogó platform segítségével születő új IoT termékek és szolgáltatások vadonatúj élményeket nyújtanak

forrás: Prím Online, 2016. október 28. 08:43

A Samsung Electronics bemutatta kibővített SAMSUNG ARTIK Smart Internet of Things (IoT) platformját, amely két új modulcsaláddal (ARTIK 0 és ARTIK 7), a SAMSUNG ARTIK felhőben lévő új eszközkezelési képességekkel és kibővített partneri ökoszisztémával büszkélkedhet. Az eredmény: egy teljes IoT-fejlesztési megoldás, amellyel a vállalatok rekordidő alatt futtathatják végig IoT projektjeiket a tervezéstől a megvalósításig.

A 451 Group nemrégiben végzett kutatása szerint a vállalatok 65 százaléka használja a dolgok internetét (IoT) szolgáltatás- és termékkínálatának optimalizálására. A SAMSUNG ARTIK platformmal jelentős részük olyan IoT megoldásokat építhet ki, amelyekkel át tudják alakítani üzletmenetüket és új piacokra tudnak betörni.

 

Napjainkban a vállalatok számára komoly nehézséget jelent, hogy saját maguk építsék ki IoT megoldásaikat. Meg kell birkózniuk a méretezhető infrastruktúra kialakításának, az új szaktudás alkalmazásának és a nehézkes integrációk kezelésének feladataival. A SAMSUNG ARTIK Smart IoT átfogó platform rendelkezésre bocsátja az induláshoz szükséges összes IoT hardvert és szoftvert, hogy a vállalatok forradalmian új IoT termékek gyors és egyszerű fejlesztésére koncentrálhassanak.

 

„Az IoT a Samsung egyik fő stratégiai területe, így a figyelem és a fejlesztés középpontjában áll” – mondta Dr. Byungse So, alelnök és a Samsung Stratégiai és Innovációs Központ ügyvezető alelnöke és technológiai vezetője. – „A termékfejlesztési ciklus felvirágoztatásával utat nyitunk az IoT innováció új generációja előtt. A vállalatok újragondolhatják, hogy az új eszközök, alkalmazások és szolgáltatások milyen hatással lesznek mindennapjainkra és milyen megoldást jelenthetnek a globális kihívásokra.”

 

A Samsung vállalaton belüli csoportjai is a SAMSUNG ARTIK platformot használják arra, hogy önálló, új IoT megoldásokat hozzanak létre. Például a Samsung Fogyasztói Elektronikai részlege a SAMSUNG ARTIK platformra építve alkotta meg saját IoT intelligens légtisztítóját. „A SAMSUNG ARTIK platform lehetővé tette számunkra, hogy költséghatékonyan készítsük el új megoldásunk prototípusait, és gyorsan piacra is dobjuk őket” – mondta Youngsoo Do, a Samsung Electronics Digital Control Group első alelnöke. – „A SAMSUNG ARTIK platformmal intelligens módon csatlakozhatunk más okoseszközökhöz, valamint a felhőhöz, így új felhasználási módokat találhatunk.”

 

 

Átfogó IoT megoldás

A Samsung ARTIK Smart IoT platform egyetlen megoldásban egyesíti a hardvert, a szoftvert, a felhőt, valamint a biztonsági és a partneri ökoszisztémákat, így a vállalkozások csökkenthetik a komplex IoT megoldások kiépítéséhez szükséges idő- és anyagi ráfordításokat, illetve kockázatokat. Más IoT platformoktól eltérően a SAMSUNG ARTIK Smart IoT platform leegyszerűsíti az IoT termékek és szolgáltatások létrehozását: könnyen használható, nyílt és nagyvállalati színvonalú API-kkal, SDK-kkal és eszközökkel csökkenti az IoT bonyolultságát. 

 

Az új SAMSUNG ARTIK platform legfontosabb újításai:

  • ARTIK 0 család: Az ARTIK 0 modulcsalád alacsony fogyasztású, könnyű, költségoptimalizált eszközökhöz alkalmas, amelyek többek között épületgépészeti, világítási, ipari érzékelési és egyéni egészségmonitorozási területeken kerülhetnek felhasználásra. A modulok a teljesítményoptimalizált ARM Cortex-M mikrovezérlőkre épülnek, és támogatják az alacsony energiájú vezeték nélküli megoldásokat, például a ZigBee, a Thread, illetve a Bluetooth Smart szabványokat. Időt és pénzt takarítanak meg az ügyfeleknek, mivel teljeskörű csatlakoztathatósági megoldást nyújtanak, beleértve a hálózati csomagokat, a rádiófrekvenciás összetevőket és a hatósági engedélyezéshez szükséges előzetes tanúsítást. 
  • ARTIK 7 család: Az ARTIK 7 modulcsalád csúcstechnológiás átjárókhoz és multimédia alkalmazásokhoz készült. 8 magos 64 bites Cortex A-53 processzorukkal a modulok jól működnek átjáróként, és lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy helyi elemzéseket futtassanak, melyekkel a felhőszámításokat helyileg végezhetik, így csökkentve a késleltetést és a reakcióidőt. Az ARTIK 7 modul páratlan csatlakoztathatóságot kínál, beépített Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee, Thread és GbE MAC illesztőfelületekkel. Csúcsminőségű multimédia-processzorral rendelkezik videók és hanganyagok feldolgozásához. Az előre telepített Linux operációs rendszer felgyorsítja a megtérülési időt, hiszen széles fejlesztői közösséggel támogatott, hatékony operációs rendszerként funkcionál.  Az ARTIK 7 modul előzetes RF tanúsítvánnyal és nagyvállalati szintű biztonsággal rendelkezik.
  • Eszközkezelés: az új SAMSUNG ARTIK modulok az első pillanattól képesek működni a hatékony SAMSUNG ARTIK felhővel - amely egy nyílt adatcsere-platform eszközök, alkalmazások és más felhők összekötésére - megvalósítva az Interoperability of Things fogalmát, vagyis a dolgok közötti együttműködést. Az eszközgyártók a SAMSUNG ARTIK felhő segítségével nyomon követhetik és kezelhetik üzembe helyezett eszközparkjukat – mind az élcsomópontokat, mind az átjárókat. Egyedileg azonosíthatnak minden egyes eszközt, nyomon követhetik annak kapcsolati állapotát, kezelhetik a tulajdonságait, például a belső vezérlőprogram verzióját és az akkumulátorszintet, továbbá távolból aktiválhatnak funkciókat az eszközön, például újraindíthatják vagy alaphelyzetbe állíthatják az eszközt, frissíthetik a belső vezérlőprogramot és törölhetik a hibakódokat.

 

Kibővített partneri ökoszisztéma 

A bejelentésnek még nagyobb hangsúlyt ad, hogy vezető globális forgalmazók, szolgáltatók és gyártók kerültek be a partnerek közé. Ezek a partnerek együtt a megoldások és lehetőségek olyan széles kínálatát nyújtják, hogy a vállalatok gördülékenyen hozhatnak létre és dobhatnak mielőbb piacra innovatív IoT megoldásokat.   

 

Egy vezető IoT iparági csoport, az Open Connectivity Foundation (OCF) büszke tagjaként a Samsung olyan nyílt IoT technológiákat nyújt, amelyekkel elősegítheti az együttműködést a csatlakoztatott eszközök között. A cég további célkitűzése, hogy a SAMSUNG ARTIK platform és az IoTivity nyílt forrású szoftver használatával hozzájáruljon az IoT rendszer teljes működési potenciáljának kihasználásához.

 

Az új SAMSUNG ARTIK modulok a partnerforgalmazóknak – Arrow, Digi-Key és Mujin – köszönhetően világszerte azonnal rendelhetők. További információt a Samsung ARTIK platformról és fejlesztőeszközökről a következő webhelyen olvashat: www.artik.io.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05