Ha tetszik, ha nem, a dolgozószoba is az otthon része

Kihívások az otthoni munkakörnyezet kialakítása során

forrás: Prím Online, 2016. október 30. 09:02

Az irodában természetes, hogy van egy jól körülhatárolt területünk, íróasztalunk, székünk, számítógépünk és egy sor más munkaeszközünk – amiket általában mások választanak ki helyettünk –, ha viszont részben vagy akár teljes munkaidőben otthonról dolgozunk, ezeknek az eszközöknek a többségéről magunknak kell gondoskodnunk. 

Ez pedig nem könnyű feladat, hiszen a saját életterünkben a munkakörnyezet kialakításakor egymással versengenek a pénzügyi, praktikus, technológiai, ergonómiai és nem utolsósorban az esztétikai szempontok. A legtöbb esetben azonban a probléma már ott kezdődik, hogy a lakáson belül egyáltalán hol helyezzük el a dolgozószobánkat.

 

Kevés a hely az otthon végzett munkához

Az elmúlt években Európa-szerte egyre kisebb városi lakások épültek, és hazánkban is hasonlóan alakult a helyzet: a KSH 2015. évi lakásfelmérésének  eredményei szerint a többszintes családi házakkal ellentétben a 2003 óta épült lakótelepi vagy társasházi lakások mérete folyamatosan csökkent. A tavalyi évben például 80 négyzetméter volt a magyarországi lakott lakások átlagos alapterülete, és ezzel összhangban áll az a tény is, hogy általában az 50–75 négyzetméter közötti alapterületű, átlagosan 2-2,5 szobaszámú ingatlanokat keresik leginkább a lakáspiacon. Ekkora helyen pedig – lássuk be – nem mindig egyszerű alkalmas helyet találni a munkavégzésre.

 

 

 

Tammy Allen, a Dél-Floridai Egyetem (University of South Florida) pszichológia-professzora szerint az otthonukban dolgozóknak célszerű különálló helyiséget létrehozniuk a munkához, amelynek ajtaja csukva kell(ene), hogy legyen, ha mások is otthon tartózkodnak. A valóság azonban más képet mutat. A Leitz 2016-os felmérése szerint az otthonról dolgozó alkalmazottak több mint 50%-ának nincs egy kifejezetten erre a célra elkülönített szobája, amely otthoni irodaként funkcionálna. A megkérdezettek mintegy 30 százaléka a nappalijában vagy étkezőjében dolgozik, 20 százalékuk pedig valamelyik hálószobában. Emellett néhányuknál preferált helyszín még a kert és a konyha is.

 

Az irodaszerek tárolása sem könnyű feladat

A megfelelő munkatér kialakítása mellett kiemelten fontos, hogy könnyen hozzáférjünk a naponta használt munkaanyagainkhoz. A tényleges papírmentes iroda – vagy akár a teljesen digitalizált otthon – egyelőre még csak vízió. A Leitz által megkérdezettek 52%-a például még mindig papírról olvas az irodában, 54%-uk pedig papírra is ír. Nincs ez másképp az otthonokban sem; a felhalmozott papírmennyiséget viszont tárolni, illetve rendszerezni szükséges, ellenkező esetben hamar elárasztják a lakást, és otthoni irodai környezetünk könnyen kaotikussá válhat.

 

A tér tehát nem csupán azt jelenti, hogy van néhány sík felületű négyzetméterünk, amire letehetjük a papírlapokat vagy a laptopot. A mappázás és a raktározás is elengedhetetlen, azonban – annak ellenére, hogy milyen sokan dolgoznak otthonukban – a Leitz felmérése szerint a lakások irodaszer-ellátottsága messze elmarad a munkahelyi irodáétól. A megkérdezettek több mint kétharmada nem csak, hogy nem rendelkezik fiókos szekrénnyel, de még egy olyan fiókja sincs, amelyben munkaanyagait elhelyezhetné.

 

 

Egyelőre másodlagos szempont, de az esztétikumra is figyelni kell

Bár sok munkaadó nem biztosít eszközöket az otthoni munkához, egy részük bizonyos esetekben felszerelés-csomagot kínál dolgozói számára, illetve tanácsot is ad az otthoni munkaterület leghatékonyabb kialakításához. Mindez azonban legtöbbször csupán a technológiára (főleg a laptopra és a telefonra) vonatkozik és kevésbé az „otthon-specifikus” eszközökre. A munkáltatók emellett sokszor azt is elfelejtik, hogy az otthonunkban használt eszközöknek és berendezéseknek harmóniában kell lenniük lakásunk stílusával, színvilágával is. 

 

A Leitz által megkérdezett munkavállalók 70%-a például fontosabbnak tartja az esztétikumot otthon, mint az irodában, és 73%-uk szeretné, hogy a munkafelszerelése passzoljon a lakás dekorációjához. Mindez logikusan hangzik, hiszen ha szűkebb lakókörnyezetünk forma- és színvilágát már megterveztük, miért ne alkalmaznánk ugyanezt az otthon használt munkaeszközökre is, hogy minden tekintetben összhangban legyenek a lakás többi elemével?

 

Az új innovatív irodaszerek megjelenése, valamint a BYOD (Bring Your Own Device – „Hozd a saját eszközödet”) trendjének elterjedése lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy saját maguk vásárolják meg munkaeszközeiket. Ezzel sokan élnek is, többek között ez az oka annak, hogy miért van az emberek többségének eltérő márkájú és sokszor jobb minőségű eszköze otthon, mint az irodájában. 

 

Legyen világosság mindenhol

Az otthoni munkakörnyezet kialakításakor a munkavégzést és az összpontosítást segítő hangulati, illetve színelemek alkalmazása mellett a megfelelő világítás kiválasztása szintén meghatározó tényező. A Leitz felmérése szerint a megkérdezettek háromötöde például nagyon lényegesnek tartja az állítható személyi és irodai világítást, sőt fontosabbnak, mint egy ergonómiai szempontoknak is megfelelő számítástechnikai eszközt vagy az egyénileg állítható fűtést. Ennek ellenére csak keveseknek van otthon megfelelő világítás-technikája. Ebben segíthetnek a modern és költséghatékony LED-megoldások, melyek fényereje vagy akár színhőmérséklete is szabályozható, hogy elvárásainknak és aktuális hangulatunknak a leginkább megfeleljenek.

 

A Leitz irodaszer márka ’Work Is Where You Are’ című tanulmánya további segítséget nyújt abban, mire figyeljünk az otthoni munkakörnyezet kialakítása során. A felmérés magyar nyelvű anyaga ezen a linken érhető el.

Kulcsszavak: felmérés Leitz

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09