Online is beadhatók az elektronikus hírközlési építmények tervei az NMHH-hoz

forrás: Prím Online, 2016. november 4. 09:50

Novembertől nem muszáj nyomtatnia és postára mennie az építtetőnek, ha olyan elektronikus hírközlési építményt kíván nyilvántartásba vetetni az NMHH-nál, amelyhez nem kell építési vagy bontási engedély: helyette a terveket az interneten is beküldheti a hatósághoz. 

A lehetőség bevezetése egyfelől újabb lépés a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézéshez az NMHH-nál, másfelől előkészületet jelent a hírközlési hálózatok térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszere, a Hír-Közmű kifejlesztésében.

 

Az eddig megszokott papíralapú bejelentés helyett november 2-től elektronikus űrlap kitöltésével is kérhető az elektronikus hírközlési építmények előzetes és utólagos nyilvántartásba vétele építési vagy bontási engedély nélkül végezhető építési tevékenység esetében. Ilyen beadványokban leggyakrabban oszlopokon vagy alagutakban futó új vezetékek regisztrálását kérik. 

 

A hatóság honlapján elérhető, kitöltött e-űrlaphoz csatolható tervdokumentumokat excel, pdf, illetve a rajzi mellékletek, így különösen a tervrajzok esetében georeferált pdf formátumban várja a hatóság; az építtető, tervező ugyanakkor továbbra is választhatja a dokumentumok papíros benyújtását. Az e-űrlap használatához előzetes regisztrációra van szükség az NMHH Adatkapu rendszerében, amit a kormányzati Ügyfélkapun már regisztráltak vagy elektronikus aláírással rendelkezők végezhetnek el. 

 

 

A most bevezetett e-űrlap tovább egyszerűsíti az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos ügyintézést, bár az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági ügyintézés egésze ezzel még nem vált teljesen elektronizálttá: az esetleges hiánypótlási felhívást és a döntést egyelőre továbbra is papíron küldi ki az NMHH. A hatóság tavaly júliusi rendelete bevezetett már néhány könnyítést a hírközlési adminisztráció területén: csökkentette az építmény-engedélyezésért fizetendő eljárási díjakat és enyhítette a szabályozást is a beruházások ösztönzése érdekében. 

 

Az e-ügyintézés az NMHH-nál több ügytípusban is elérhető, az elektronikus hírközlési szolgáltatók például szolgáltatásaikat és általános szerződési feltételeiket szintén online rendszerben tudják beküldeni, egyes postai szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségüket is így teljesítik, de külön e-űrlapon nyújtható be panasz a kéretlen e-mailekben érkező spamekről, vagy igénybevehető online felület a postai panaszok bejelentésére is.

 

A hírközlési építmények elektronikus bejelentése újabb lépcsőt jelent az engedélyezési tervek átfogó elektronikus nyilvántartásának kialakításához, ami fontos alapját képezi majd az NMHH elektronikus hírközlési hálózatok és infrastruktúrák térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszerének, a fejlesztés alatt álló Hír-Közműnek. A többéves projekt célja, hogy a piac pontosabb ismeretével az NMHH eredményesen támogathassa a hírközlési és médiapiac fejlődését, és a teljesebb piaci információk alapján hatékonyabb szabályozási és versenyélénkítési döntéseket hozhasson. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09