IPv6: a fenntartható internet építőköve

Henger Attila, 2016. november 14. 10:16

A Magyar Telekom a hazai telekommunikációs szolgáltatók közül elsőként vezeti be minden hozzáférési technológián 2016 novemberétől folyamatosan lakossági ügyfelei részére az IP protokoll újabb verzióját az IPv6-ot, ami idővel leváltja a most még tömegesen használt IPv4 protokollt. 

A Telekom saját ügyfelei részére párhuzamosan biztosít IPv4-es és IPv6-os címet is, ezzel elindítva az átállást a csak IPv6-os hálózatok felé, közben biztosítva a zavartalan internetezés élményét. Az átállás feltétele annak, hogy az infokommunikáció várható fejlődési irányának megfelelő technológia álljon a Telekom ügyfeleinek rendelkezésre.

 

Lassan a hűtőgépnek is lehet saját IP-címe, hogy a netre kapcsolódva naprakész információi legyenek a webshopokban elérhető árucikkekről, az otthonunkba beszerelt okos kamerarendszert pedig távolról is irányíthatjuk, ha az biztonságos úton a világhálóra kapcsolódik. Ennek egyik technológiai alapját teremti meg az IPv6 (Internet Protocol version 6), amely tökéletesítésével a ’90-es évek eleje óta foglalkoznak a világ informatikusai. Az egyre nagyobb mennyiségben megjelenő, egymással interneten kommunikáló eszközök IP-cím igénye a közeljövőben folyamatosan nő majd, ezért különösen indokolttá válik a jóval szélesebb tartományban címet kiosztani tudó, újabb protokoll használata. 

 

 

Az IPv4 legfőbb hibáját, vagyis azt, hogy csak szűkös mennyiségű publikus IP-címet tud kiosztani egy időben, az IPv6 technológia kiküszöböli. Az IPv6 címmel rendelkező végpontok közvetlenül tudnak az internettel kommunikálni, mert ez a protokoll az IPv4-gyel szemben nem igényel külön privát és publikus IP címeket és ezek közötti fordítást. Az IPv4 címek hiánya miatt manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy privát IPv4 címet kap az ügyfél és ehhez rendelődik egy publikus cím (NAT - Network Address Translation, címfordítás), mellyel lehetővé válik a böngészés az interneten. Ez a működés a folyamatos bővülés mellett nehezen fenntartható és az ügyfelek számára is korlátot jelent néhány internetes alkalmazás esetén. Az IPv6-tal nincs ilyen probléma, mivel jóval nagyobb címtartomány áll rendelkezésre. A nagyságrend érzékeltetéséhez: a Föld lakossága nem rég érte el a 7 milliárdot, az IPv6-tal pedig minden egyes emberre 236 darab, vagyis megközelítőleg 69 milliárd IP-cím jut. Az IPv6 további előnye, hogy eleve tartalmazza a megfelelő titkosítás lehetőségét, munkaállomás oldali automatikus hálózati konfigurációs lehetőséget, közvetlen végponti címezhetőséget.

 

2017 során olyan szolgáltatásokat vezet be a Telekom, ahol az ügyfelek közvetlenül is megtapasztalhatják majd az IPv6 előnyeit: a fix IPv6-os cím mellett elérhetővé válik mobil végpontokon a személyes tűzfal személyre szabhatóságának lehetősége, valamint IP-kamerák és hasonló eszközök távolról való menedzselése is. A Telekom vezetékes ügyfeleinek az általa biztosított eszközök esetében (amennyiben az képes az IPv6-ra) távolról állítja be az új protokollt. Lakossági mobil előfizetéssel rendelkező ügyfelek esetében – amennyiben a készülék IPv4/IPv6 képes - ezt az ügyfél maga tudja megtenni. A Telekom által árusított új készülékek esetében pedig ez lesz már az alapbeállítás.  A mobilos prepaid ügyfelek átállása 2017-ben kezdődik meg.

 

A Telekom által elérhetővé tett IPv6 technológiáról bővebb információ a http://www.telekom.hu/rolunk/ipv6 címen és aloldalain található.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05