Megnéztük, hogyan zajlik a munka Sárváron, a FLEX-gyárban

Czipperer Dia, 2016. november 14. 16:43

Volt szerencsénk körülnézni a Lenovo dedikált sárvári FLEX gyárában, amely az EMEA régió ellátásáért felel. Az alkalom apropóját az adta, hogy az üzemben megindult az x86-os szervergyártás is.

A Lenovo legújabb stratégiai döntése nyomás a teljes szervergyártás Európába, azon belül is hazánkba, Sárvárra kerül.  Az új gyártósor ünnepélyes átadása után a sajtó képviselői is körülnézhettek az üzemben, ahol immáron 200 fővel többen dolgozhatnak, mint eddig.

 

A hét éve működő gyáregységben naponta több mint 250 ezer rendelést tudnak fogadni, és kiderült az is, hogy összesen 34 nyelvterületre szállítanak termékeket az EMEA régióban. Mivel ilyen nagy régiót szolgál ki a gyáregység, fontos a különféle folyamatok optimalizálása. A mindennapi munkafolyamatok és a raktározás optimalizálása érdekében nincs készletezés a gyáregység területén. Ha érkezik egy megrendelés, megy az impulzus az alapanyag-előállítónak, és odaszállítják az üzembe.

 


Fontos, hogy pontosan nyomon tudják követni, miből mennyi áll rendelkezésre, és az utánkövetés is szabályozott. Minden egyes alkatrészről képesek megmondani, mikor, melyik gépbe került bele, így bármilyen probléma esetén visszakövethető, mi okozta a hibát.

 

Azonban már összeszerelési fázisban gondosan ügyelnek arra, hogy ne kerüljön ki hibás termék. A gyáregység fennállása óta még nem történt ilyen. A rendszer nem csupán azt jelzi a dolgozó számára, ha valamit rossz sorrendben helyez a gépbe, hanem az előkészítésnél már azt is mutatja, miből hány darabnak kell az adott eszközbe kerülni, csökkentve ezzel a hibalehetőségek számát. Végül az ellenőrző fázisban minden olyan hibát kiszűr a rendszer, ami mégis bekövetkezett. Összesen két ember ellenőrzi az adott terméket, majd egy ezután kerül a tesztsorra.

 

Különböző belső tesztalkatrészekkel tesztelik az egyes elemeket, melyeket rikító színnel jelölnek annak érdekében, hogy ne maradjon benne az adott eszközben.  A munka hatékonyságát növeli, hogy az adott dolgozó is tudja cserélni a tesztalkatrészeket (pl. LAN-kábel), ezekből mindig van tartalék a tesztsoron.

 

A gyáregységben található egy irányító központ is (production control tower), amely mutat minden rendelést, figyelmezteti az irányítót, ha valamilyen probléma merülne fel, és azt is jelzi, ha olyan alkatrész van a gyár területén, amely nem odavaló, vagyis nem kapcsolódik egyik rendeléshez sem.

 

A biztonsági előírásoknak megfelelően pedig minden automatizált folyamatot gondosan megterveztek. Több robot is dolgozik a gyáregységben, melyek az emberi erőforrással összhangban végzik a folyamatokat. A pakolórobot például meghatározott biztonsági előírások mellett működik csak. Különböző biztonsági sávok jelölik az üzemen belül, meddig lehet egy adott területen belül megközelíteni a robotot, ha ezt az illető átlépi, a gép leáll, nullára csökkentve ezzel az esetleges balesetek kockázatát.
 

 

A robot-ember együttműködés tehát nagyon jól működik a sárvári gyáregységben. Nem csupán optimalizálja a folyamatokat az automatizálás, de a gépekkel közös munka is megfelel a biztonsági előírásoknak. Ami pedig a hagyományos munkafolyamatokat illeti, törekednek arra, hogy a munkatársak számára is megfelelő munkakörnyezetet biztosítsanak azáltal, hogy gyakorta áthelyezik őket, több munkafolyamatot végeznek felváltva, hiszen a hibalehetőség a monoton munkafolyamok egyik lehetséges velejárója.

 

Úgy tűnik azonban, hogy mindez kiemelkedően jól működik a sárvári FLEX gyárban, hiszen a magas színvonalú munkavégzés és munkafolyamtok bizonyítéka, hogy az évek során még nem került ki hibás termék a gyártósorról.

Kulcsszavak: Flextronics Lenovo gyár

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05