A Deutsche Telekom egész Európában emeli a városi élet színvonalát

forrás: Prím Online, 2016. november 15. 13:01

Bonntól Budapestig, Gijóntól Dubrovnikig, Bukaresttől Prágáig – a Deutsche Telekom okos város kezdeményezéseinek köszönhetően egyre kényelmesebbé válik az élet sok európai nagyvárosban. 

A dolgok internete (IoT) és az informatikai integráció terén felhalmozott szakértemére építve a csoport innovatív okos város megoldásokat mutat be egész Európában. A Deutsche Telekom partnereivel, és a városok vezetésével azon dolgozik, hogy  a változások előnyeit mind a városlakók, mind pedig az önkormányzatok egyaránt élvezhessék. A távközlési szolgáltatók közül elsőként a Deutsche Telekom vezette be az új Narrowband vagyis keskenysávú IoT (Keskenysávú IoT) technológiára épülő innovatív okos város megoldásokat.

 

„A városoknak számos kihívással kell megküzdeniük, hiszen az urbanizáció, az ebből eredő gazdasági és környezeti változások, valamint a nemrégiben bekövetkezett technológiai átalakulás által támasztott követelményekkel kell szembesülniük” - nyilatkozta Ralf Nejedl, a Deutsche Telekom európai szegmensének Értékesítési & szolgáltatási vezetője. „A Deutsche Telekom smart city megközelítése arra összpontosul, hogy a városok egyértelmű fókuszpontok mentén adhassanak választ ezen kihívásokra, miközben javul a városlakók életminősége, növekszik a biztonság, egyre több látogató érkezik a településre, és mindez támogatja a gazdasági fejlődést.”

 

 

Okos városban könnyebb az élet

A Deutsche Telekom régóta együttműködést folytat városokkal és technológiai partnereivel, és ezek keretében olyan pilot projekteket valósított meg, mint például az okos parkolás, közösségi közlekedés szervezés vagy az intelligens közvilágítás. Most a Deutsche Telekom újabb okos városban alkalmazható megoldásokat mutat be, mint például a közbiztonságot, az elektromos járművel töltését illetve az okos hulladékgazdálkodást segítő szolgáltatásokat.

 

Az egyik ilyen megoldást a Kiwi Security biztosítja. Ez a szolgáltatás javítja a városlakók és látogatók biztonságát, ugyanis videó kamerákkal megfigyeli a közterületeket, fejlett képelemzési megoldásokat alkalmaz, és ezáltal automatikusan észleli az incidenseket és értesíti azokról a hatóságokat.

 

További példa az EcoMobile elnevezésű, intelligens hulladékgazdálkodási megoldás, amely hatékonyabbá és átláthatóbbá teszi a hulladéklerakást. A szemetes tartályok úgynevezett RFID matricákkal vannak ellátva, melyek jelet küldenek a szemétszállító jármű hátoldalán elhelyezett vevőkészülékre, részletezve az adott cím, a megrendelt szolgáltatások illetve a tartályok telítettségi adatait. Az adatok biztonságos megoldással a felhő alapú adatbázisba kerülnek, ahonnan automatikusan továbbítják azokat az önkormányzat hulladékgyűjtő vállalatának erőforrás tervezési (ERP) programjához.

 

Az elektromos járművek töltésére kifejlesztett rendszer összeköti a parkolók üzemeltetőit az energiaszolgáltatókkal, biztosítva a biztonságos és egyszerű töltési lehetőséget az elektromos járművek tulajdonosai számára. A megoldással tovább bővíthető a töltőállomások hálózata. Európában jelenleg 60 ezer töltőpont létezik, becslések szerint azonban 2020-ra csaknem 4 millió elektromos járművet fognak használni a kontinensen.

 

 

Felszállás a Narrowband-IoT gyorsvonatra

A múlt hónapban a Deutsche Telekom Németországban élőben mutatta be a világ első Narrowband-IoT (Keskenysávú-IoT) alapú end-to-end (végponttól végpontig terjedő) rendszerét, amely a holnap okos városának alapja lesz. A Narrowband-IoT technológia alacsony költséggel, nagy területen képes hálózati valamint hatékony beltéri lefedettséget biztosítani, minimális energiafogyasztás mellett. Ideális megoldást kínál tehát nagyszámú intelligens városi megoldás esetén, melyeknél gyakran csak kis mennyiségű információ továbbítására van szükség, például “ki vagy bekapcsolás”, “tele vagy üres” illetve “szabad vagy foglalt”.

 

A Deutsche Telekom első Narrowband-IoT okos város alkalmazása egy Németországban, Bonn városában már működő intelligens parkolási rendszer. A Deutsche Telekom jövőre egész Európában be kívánja vezetni a Narrowband-IoT hálózatát és már jelentősen előrelépett a Narrowband IoT alapú okos város megoldások fejlesztése terén, a bonni ‘Narrowband IoT Prototyping Hub’ kezdeményezések, valamint a berlini és krakkói hub:raum létesítményeiben zajló fejlesztések eredményeként.

 

Smart city kongresszus Barcelona

Piacvezetőként, a Deutsche Telekom továbbra is az okos fejlesztések hajtómotorja marad. A Smart City World Congress rendezvényen a csoport bemutatja az okos városra vonatkozó jövőképét valamint az intelligens városi megoldásait Barcelonában, november 15-17. között. Az expón idén először önálló standdal vesz részt a Deutsche Telekom európai szegmense, melynek megjelenését teljes körűen a T-Systems Magyarország koordinálja.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15