1,2 Gbps feletti adatátviteli sebességet ért el mobilinterneten a Telenor

Sikeres tesztet hajtottak végre a Telenor rádiós kísérleti laborjában

forrás: Prím Online, 2016. december 16. 07:35

A Telenor és partnere, a ZTE szakemberei közösen tesztelték az eddigi leggyorsabb Hipernet adatátviteli sebességet a mobilszolgáltató székházának rádiós kísérleti helyiségében, Törökbálinton. Az újonnan tesztelt technológiát, amely a 4. és 5. generációs mobilinternet hálózatok közti átkötést jelentheti, többszörös sebesség és kapacitás mellett alacsonyabb válaszidő jellemzi.

A Telenor által nyújtott jelenlegi leggyorsabb Hipernet 4G+ mobilinternet 300 Mbps elméleti letöltési sebességre képes, ami a gyakorlatban egy DVD-nyi adat letöltését kb. 2 perc alatt teszi lehetővé. A Telenor székház rádió-kísérleti laboratóriumában most elvégzett teszteken, egy új technológia segítségével 1,215 Gbps mobilinternet átviteli sebességet értek el, amivel egy DVD-nyi adatmennyiség 31 és fél másodperc alatt tölthető le a mobilhálózaton. Ez a gyorsaság az új technológia leglátványosabb eleme, de a Telenor szakemberei hangsúlyozzák: ebben az esetben már nem csak a sebesség számít!

 

 

Sebesség és kapacitás, kiemelkedően gyors válaszidő

A mobilhálózatban a felhasználó által érzékelt sebesség szorosan összefügg az adott cella kapacitásával. Ha csak egy készülék kapcsolódik egy 4G bázisállomásra, az megkapja annak teljes lehetséges sávszélességét. Ha kettő készülék csatlakozik, felesben osztoznak a kapacitáson; újabb eszközök csatlakozásával tovább osztódik a rendelkezésre álló sávszélesség. A mobilkommunikációs hálózatban ezért fontos a nagy sebességű, azaz nagy kapacitású átjátszó eszközök biztosítása, amely egyidejűleg a lehető legtöbb készüléket képes a megfelelő internetezési élménnyel kiszolgálni.

 

Az internethálózat kapacitása mellett a hálózati válaszidő is nagyon fontos tényező. Minél rövidebb, alacsonyabb a válaszidő, annál gördülékenyebb a kommunikáció két eszköz között. Például egy online autóverseny-játékban, ahol több ember vezet egyszerre a pályán, nagyon fontos, hogy a pilóták azonos időben lássák versenytársaikat, ugyanis egy másodpercnyi késés is a játékélmény és az igazságos verseny rovására megy. Az üzleti életben az alacsony válaszidő például online liciteken elengedhetetlen a kiegyenlített versenyhez. A jelenlegi 4G+ hálózaton a válaszidő jellemzően 16-30 milliszekundum (ms). A Telenor által most tesztelt technológia képes 10 ms alá vinni ezt az értéket, míg a még jelenleg is szabványosítás alatt álló 5G hálózat várhatóan az emberi agy sebességével, akár 1 milliszekundumos alatt lesz képes reagálni. Ez a gyors válaszidő már alkalmas az önjáró és hálózatban közlekedő járművek irányítására és azok egymás közti kommunikációjára, valamint a precízebb távorvoslásra is lehetőséget biztosít.

 

 

„Jelenleg a Hipernet 4G szolgáltatásunk kültéri lakossági lefedettsége országosan mintegy 98%-os. Az épületek több fallal elválasztott, belső helyiségeiben elérhető 4G+ lefedettségünk Budapesten már eléri a 84,9%-ot, és több nagyvárosban zajlik hasonló fejlesztés. A most bemutatott különleges sebességet és cellakapacitást az eddigi megoldásokhoz képest a 800, 1800, 2600 MHz-es tartományból még több saját frekvencia bevonásával, fejlettebb antennatechnológia és magasabb rendű modulációs mód együttes használatával értük el, partnerünk, a ZTE segítségével.” – mondta Csaba Tamás, a Telenor hálózatfejlesztésért felelős stratégiai tanácsadója.

 

A most kísérleti szinten bemutatott technológia elterjedése segíti a stabil és jó minőségű mobilinternet-elérést zsúfoltabb területeken is, például stadionok, koncertek, fesztiválok helyszínén, míg a megnövekedett sebesség akár szuper-felbontású, 4K-s videók, vagy VR tartalmak továbbítására is alkalmas lehet.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15