Mi történt a Híf konferenciáján?

, 2000. november 4. 21:21
Nagy tréfamester a technika! Lám, a múltkor (a szerkesztőség akarata ellenére) időutazásra kényszerített bennünket, s így olvasóinkat is. Október 20-ai számunkban, a Hírközlési Főfelügyelet idei konferenciájáról szóló tudósításunkban részletesen foglalkoztunk a postával, megemlítve egyebek közt Krupanics Sándor "elfoglaltságát" - ami lehet, hogy helytálló kijelentés volt, csak éppen más színekben, ugyanis már rég nem ő a Magyar Posta Rt. első embere, hanem Varjú Tamás elnök-vezérigazgató.
"A tévedésért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük" - szokás írni hasonló esetekben, ami természetesen most is csak ártatlan kísérlet lehet arra, hogy a hibát valójában korrigáljuk. (A tényekről röviden: tudósítónk lapzárta idején küldött ugyan egy "hif.doc" elnevezésű állományt, csakhogy PC-s könyvtárába tavaly is ugyanilyen néven mentette el az akkori beszámolót; ezek után könnyen kitalálható, hogy tévedésből a tavalyi Híf-konferenciáról szóló írását juttatta el - holott az idei tanácskozáson egészen másról volt szó.)

A fenti hiba kijavítására talán csak akkor van remény, ha utólag (igaz, kissé késve) közreadjuk a Hírközlési Főfelügyelet idei konferenciájáról szóló "hif.doc" állományban szereplő beszámolót is - még egyszer elnézést kérve.

***

A valós időtartományba történő sikeres visszazökkenés után arról lehet(ett volna) beszámolni, hogy mit is mond a kristálygömb az IT-ről. Az Infokommunikációs trendek főcímet viselő nemzetközi rendezvény fókuszában idén immár az informatika állt, de talán még szemléletesebben utalt erre az angolra fordított szlogen: "IT in the Cristal Ball".

A konferencia ebben az évben is "forró" témákat tekintett át, többek között a legmeghatározóbb trendet jelentő mobil-internet házasságot, valamint az infokommunikációs megoldások biztonságának kérdéskörét.

Nicholas Argyris, az EC Információs Társadalom Főigazgatóságának e területért felelős igazgatója előadásában az elektronikus kommunikáció új EU-szabályozási rendszeréről beszélt. Mint elmondta, a reguláció megújítása során nyolc vaskos kötetben gyűjtötték össze az idevágó információkat, amelyek leglényegesebb eleme, hogy átfogó, egységes rendszerbe kívánják foglalni az infokommunikációra vonatkozó szabályokat.

A hazai piacra vonatkozó tervekről számolt be Sík Zoltán informatikai kormánybiztos, előadásában "az EU-hoz csatlakozó országok kihívásait" vette górcső alá, de beszélt a hazai kormánybiztosság feladatairól, valamint az elektronikus aláírásról szóló törvénytervezetről is.

Frischmann Gábor, a Híf elnöke összegzésében megállapította, hogy kiemelkedően nő a hazai infokommunikációs piac, formálódik a verseny is, de a piaci mechanizmusok még csak részlegesen érvényesülnek.

Beck György, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum elnöke a Magyar Informatikai Charta alapján fogalmazta meg az elérendő célokat; ezek szerint az informatika és az információs társadalom kérdéskörének kiemelt, központi kormányzati szerepet kell kapnia.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05