Csodalapkák az ISSCC '2001 konferencián

Széll Zoltán, 2000. november 5. 10:01
Több mint egymilliárd tranzisztoros, sok gigabites tároló lapkák, több gigahertzes logikai áramkörök, rekordteljesítményű mikroprocesszorok a 2001. február 4-8 között megrendezésre kerülő 48. ISSCC '2001 (International Solid State Circuits Conference) rendezvény étlapján.
A konferencián több mint 160 előadást tartanak a világ minden tájáról érkező tudósok és mérnökök. Az egyik kulcselőadó Pat Gelsinger az Intel alelnöke és Műszaki Fejlesztési Részleg vezérigazgatója lesz.

A világ vezető memórialapka-gyártója a dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd. két óriási tárolókapacitású memórialapka részleteit fedi fel. Az egyik egy flash memória, a másik egy DDR SDRAM. Az 1 Gbites flash memória óriási kapacitását a több feszültségszintű tárolócellák biztosítják. A kétszintű cellákat használó lapka 3,3 voltos tápfeszültséggel dolgozik. A Samsung az új lapkát 0,15 mikronos CMOS technológiával gyártja, amely 1,6 MB/mp programozható átviteli sávszélességet támogat. A 2 bitet tárolni képes cellák használhatók 2 bites cellákként (1 Gbit/lapka), vagy 1 bites cellákként (512 Mbit/lapka). Az utóbbi gyorsabb működést tesz lehetővé. A tárolócellák helyigénye 0,14 mikron2, a lapka mérete 116,7 mm2. A ma kapható legnagyobb kapacitású flash memória 64 Mbites.

A Samsung bemutat egy 4 Gbites DDR (double data rate = kétszeres sebességű) SDRAM memórialapkát is. A szuper-kapacitású DDR SDRAM memórialapkák gyártásához 0,10 mikronos (100 nanométer) CMOS technológiát használnak, amely lehetővé teszi, hogy egy tárolócella mindössze 0,10 mikron2 (100nm2) helyet foglaljon el a szilíciumon. Ez az első olyan lapka, amely több mint 4 milliárd tranzisztort tartalmaz.

A kutatók öt ultra-nagy integráltságú, digitális logikai áramköröket tartalmazó lapkákat is bemutatnak, amelyek sebessége jóval meghaladja az 1 GHz-et.

Az Intelt képviselő szakemberek két-két előadást tartanak az IA-32 és az IA-64 szegmensben. Az előadók bemutatják, hogy miként sikerült megoldani a kis energiaigény/nagy teljesítmény dilemmát. A bemutatásra kerülő IA-32 architektúra 800 MHz-en több mint 1000 MIPS teljesítményt kínál 0,7 - 1,65 volt tápfeszültség használatával.

Az Intel mérnökei bemutatnak egy 4 GHz-es fixpontos végrehajtó egységet, amelynek gyártásához 0,18 mikronos CMOS technológiát használnak. Az ALU kétszer magasabb frekvenciával működik, mint a processzor többi része. Ezzel csökken az ALU késleltetési ideje, egyben nő az asztali PC-k és szerverek sebessége, miközben megtartja a kompatibilitást az utasításkészlettel. Az áramköri technika, amit az Intel használ, az ARMv5TE egy megvalósítása, amely lehetővé teszi az energiafelvétel és a teljesítmény változtatását széles tartományban. Az áramköri technikát használó mikroprocesszorok ezért beépíthetők a mobil eszközökbe. A bemutatásra kerülő eszköz helyfoglalása 16,77 mm2.

Az IA-64 szinten egy 1,2 GHz-es processzor kerül bemutatásra, amely 3,3 MB, a CPU lapkára integrált gyorsítótárat tartalmaz. Ennek érdekessége, hogy négy egymástól elkülönített tömbbe szervezték, háromszintű hierarchiában. A gyorsítótár legalacsonyabb szintje biztosítja a legrövidebb elérési időt, és lehetővé teszi a fixpontos utasítások késedelem nélküli elérését.

A Compaq Computer mérnökei az 1,2 GHz-es Alpha processzor részleteibe avatják be a megjelenő szakembereket. A kivezetéseken az átviteli sávszélesség 44,8 GB/mp A CPU lapka 1,75 MB integrált L2 gyorsítótárat tartalmaz.

A Sun Microsystems a MAJC processzor egy változatát mutatja be, amely két teljes, négy-utas VLIW processzort tartalmaz, amelyek 500 MHz-es órajellel futnak. Az IBM a Power4 processzor újabb részleteit tárja fel. A Power 4 lapkára két 1+ GHz-es, négyutas, az utasításokat az eredeti sorrendtől eltérően feldolgozó processzort integráltak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05