5+1 tipp: Mire jó egy okosotthon?

forrás: Prím Online, 2017. január 16. 12:39

Okostelefon, önvezető autó, intelligens háztartási gépek: néha csak kapkodjuk a fejünket, ha a hétköznapi technológiák fejlődéséről van szó. Ma már nem csak a telefonunk, de a lakásunk is lehet okos. 

Véletlenül égve hagytuk a lámpát? Kellemes hőmérsékletű lakásba akarunk hazaérni? Arra vágyunk, hogy hangulatvilágítás fogadjon otthon? Elég csak előkapni a mobilunkat és megnyitni a megfelelő alkalmazást, amivel távolról vezérelhetjük a világítást, a fűtést, a légkondit, a redőnyöket, de még a konnektorokat is. Egy okosotthon azonban ennél sokkal többet is tud nyújtani – nézzük, mik ezek!

 

1. Biztonság mindenek felett

Amíg nem vagyunk otthon, óhatatlanul felmerül, hogy vajon távollétünk ideje alatt is minden rendben van-e a lakásban. Ha biztonsági kamerákkal is felszereljük okosotthonunkat, a rendszer azonnal riaszt, ha bármi baj történne. A távolból könnyedén ellenőrizhetjük azt is, hogy a gyerekek időben hazaértek-e, az új takarítónő nem kezdi-e átkutatni a szekrényeinket, illetve kideríthetjük, hogy az otthon hagyott kutya vagy cica napközben a tiltásunk ellenére mégiscsak a kanapén szunyókál-e.

 

Szintén a biztonságodat szolgálja, ha egy hosszabb távollét – nyaralás, üzleti út, stb. – során kihasználod az okos lámpakapcsolók előnyeit. Csak állítsd be, mikor kapcsolódjanak fel és le a lámpák, így nem tűnik fel a hívatlan látogatók számára, hogy nem vagy otthon. 

 

2. Környezettudatos vagy? Ezt neked találták ki

A mozgásérzékelők akkor is sokat segítenek, ha véletlenül égve hagyjuk a lámpát, vagy a reggeli rohanásban elfelejtjük kihúzni a vasalót. A lakás okos szenzorai érzékelik a jelenlétünket és lekapcsolják a szükségtelen fogyasztókat, ha nem vagyunk otthon. Így egyszerre óvhatjuk a környezetünket, a pénztárcánkat és a lakásunkat is.

 

3. Nem kell többé a hűvös lakásba hazaérni

A hideg téli estéken nincs is annál rosszabb, mint az egész napos munka után hűvös lakásba hazaérni csak azért, mert napközbenre – előrelátó módon – letekertük a termosztátot. Bár már sok fűtési rendszer időzíthető, okosotthonod akkor sem fog cserben hagyni, ha a tervezettnél korábban érnél haza, netán beesik némi túlóra vagy valami izgalmasabb esti program. Mobiloddal akkor kapcsolhatod be a fűtést, amikor elindulsz hazafelé, így kellemes meleg vár otthon. A forró nyári napokon sem kevésbé hasznos ez a lehetőség, akkor ugyanis a klímaberendezést tudod hasonló módon szabályozni, időzíteni.

 

 

4. Estére már ott is lehet a szerelő

Jártál már úgy, hogy csak akkor észlelted, hogy csőtörés van otthon vagy a mosógép adta meg magát, amikor már minden elázott? Az okos szenzorok jelzik, ha a lakás olyan területe lesz vizes, aminek egyáltalán nem volna szabad, vagyis időben kiderül a baj, hogy a lakásodba lépve ne érhessen meglepetés. A szenzorok segítségével még a fűtés vagy a légkondi állapotáról is kaphatunk infókat – okos alkalmazásunk egyből jelzi, ha meghibásodott a rendszer, mert nem a beállított hőmérsékletet érzékeli. Ha mindez napközben történik, egy napot sem veszítünk: a szerelő már ott is lehet a lakásunknál, amikor hazaérünk a munkából.

 

5. A lakásod is lehet egészséges

Gondoltad volna, hogy a lakásod levegője és hőmérséklete is lehet egészséges? A megfelelő hőmérséklet és páratartalom csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát, és még azt is befolyásolja, hogyan alszunk. „A pihentető, jó alvás fontos feltétele, hogy ideális hőmérséklet és páratartalom legyen a hálószobában” – mondta Huszár János, a Cordia által épített otthonok okos rendszereit gyártó Cubilog termékmenedzsere. „Megfelelő környezeti paraméterek mellett bizonyítottan pihentetőbb aludni.”

 

+ 1: Erre figyelj, ha okosotthont szeretnél

Egy okosotthon sok kellemetlenségtől óvja meg tulajdonosát, azonban pár szabályt érdemes betartani, ha ilyen rendszert választunk. Fontos szempont például, hogy okosotthonunk hozzáférési adatainkat semmiképpen ne adjuk meg illetékteleneknek, hiszen csak így garantálja számunkra a lakás biztonságát. Ugyancsak fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk intelligens eszközöket, az esetleges károkat elkerülve. A Cordia legújabb eladásra kínált lakásaihoz például már beépítve, biztonságos forrásból kaphatod meg okosotthonod eszközeit.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50