A Vodafone elindította a 4G+ szolgáltatást, és megduplázta 4G kapacitását a fővárosban

forrás: Prím Online, 2017. február 2. 10:33

„A budapesti beltéri 3G lefedettség fejlesztése után a Vodafone elindította a fővárosban a 4G+ szolgáltatást az 1800MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával." - jelentette be Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone Magyarország Vezérigazgatója.

„A 4G kapacitás megduplázása lehetővé teszi, hogy még több ügyfél még gyorsabban használhassa a mobilinternet-szolgáltatást. Így szolgálja ki a vállalat az előfizetők egyre növekvő sebesség- és adatigényét" - folytatta a Vezérigazgató.  

 

A Vodafone eddigi legjobb 4G hálózata annyira gyors és megbízható, hogy akár egy lesötétített ablakú, száguldó versenyautót is lehetne vele navigálni, a napi gyakorlatban pedig a gyors információszerzést, a megbízható mobilinternetezés élményét garantálja.

 

 

Szalay Balázs és Alexandre Froment-Curtil az új Vodafone reklámban

 

„A legújabb hálózatfejlesztés keretében a Vodafone Budapesten és az agglomerációban beindította az 1800MHz-es LTE szolgáltatást is az eddig használt 800MHz-es LTE szolgáltatás mellett, így 10MHz-ről 20MHz-re növelte a 4G szolgáltatásra rendelkezésre álló maximális sávszélességet" - mondta Amrita Gangotra Műszaki vezérigazgató-helyettes. 

 

A Vodafone a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával kombinálta a két spektrum kapacitásait. A megduplázott sávszélességnek és az úgy nevezett Carrier Aggregation-nek köszönhetően Budapesten és környékén minden 4G-képes telefont használó ügyfél számára lényegesen jobbá, stabilabbá és gyorsabbá válik a mobilinternetes szolgáltatás. 

 

A Carrier Aggregation tesztjét a Vodafone Tatabányán végezte, így Budapest mellett Komárom-Esztergom megye székhelyén is elérhető már jelenleg is a 4G+ szolgáltatás, amelyet a jövőben a Vodafone számos más, kisebb és nagyobb városban is be fog vezetni. 

 

 

 

Az immár összesen 20MHz-es frekvencia tartományt használva az LTE 800-as cellákon csökken a terhelés – ami már önmagában is nagymértékben javítja a 4G szolgáltatást, mivel így az ügyfelek nagyobb sávszélességet érhetnek el.  A piacon lévő okostelefonok közül a 2 évesnél nem régebbiek döntő többsége Carrier Aggregation képes, így az ezeket használók számára a fejlesztés eredményeképpen elérhetővé vált a korábbinál jóval gyorsabb 4G+ szolgáltatás, amivel akár a 150Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhető. 

 

Ezzel a sebességgel egy nagy felbontású (HD) filmet akár néhány perc alatt le lehet tölteni, folyamatosan és kiváló minőségben lehet élvezni az online streaming szolgáltatásokat. 

 

A 4G+ szolgáltatás igénybevételére általában a 2 évesnél nem régebbi, az LTE 1800MHz-es hálózaton is működő telefonokkal van lehetőség, azonban az okostelefonoknak csak egy része jelzi 4G+ felirattal a kombinált hálózatot, míg más eszközök ilyenkor is a 4G-t írják ki. 

 

Az 1800MHz-es LTE bekapcsolásának köszönhetően számos olyan ügyfél számára is elérhetővé válik a 4G szolgáltatás, aki olyan készüléket használ (például iPhone 5-öst), amely a 800Mhz-es LTE hálózatra nem tudott csatlakozni, így csak Budapesten több mint 35 ezer Vodafone ügyfél ismerkedhet meg a 4G szolgáltatással. 

 

A Vodafone a fővárosban 425 bázisállomáson kapcsolta be az LTE1800-as szolgáltatást és ezzel együtt a Carrier Aggregation-t, így Budapesten a kültéri 4G+ lefedettség lakosság arányosan 87,2 százalékos, a kültéri 4G lefedettség közel 100 százalékos, a beltéri pedig 98,1 százalékos. 

 

A mobilinternet-hálózat gyorsaságát és megbízhatóságát szemlélteti a Vodafone új kisfilmje, amelyben Alexandre Froment-Curtil vezérigazgató a Dakar-hős Szalay-Bunkoczi csapat 380 lóerős Opel Mokka versenyautójában ül, a navigátor helyén. Az autó ablakai teljesen le lettek sötétítve, így a száguldó autót a tetejére szerelt telefonok kamerái által „látott” és a Vodafone 4G hálózatán sugárzott videók alapján kellett Szalay Balázsnak vezetnie. "Számtalan alkalommal vezettem már extrém körülmények között, végtelen dűnék között a Szaharában, félelmetes szakadékok mellett Dél-Amerikában, esőben-sárban Oroszországban, akár jégen is Izlandon -  de így, teljesen vakon, csak a telefonok képernyőjére hagyatkozva még soha. Nagyon nagy élmény volt és egy újabb bizonyítéka annak, hogy a mobiltechnológia a legszélsőségesebb körülmények között is megállja a helyét." - mondta Szalay Balázs.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15