Együttműködési megállapodást kötött a MÁV-csoport és az Óbudai Egyetem

Közös jegyzetek összeállításától a „Karrierpizzáig”

forrás: Prím Online, 2017. február 10. 08:31

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV-csoport az Óbudai Egyetem öt karával. A dokumentum aláírói az egyetem akadémiai tudásának, valamint a vasúttársaság üzleti tapasztalatainak ötvözésével kívánják emelni a hazai műszaki, informatikai, gazdálkodási és társadalomtudományi képzés színvonalát.

A MÁV-csoport és az Óbudai Egyetem öt kara (a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, a Keleti Károly Gazdasági Kar, a Neumann János Informatikai Kar, valamint az Alba Regia Műszaki Kar) között megkötött együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, közös oktatási, kutatási és gyakornoki programok szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása, valamint a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozása. E célok megvalósítása érdekében a felek mozgósítják saját szakmai kapcsolatrendszerüket és intenzívebben bekapcsolódnak egymás tevékenységébe is. A MÁV-csoport szakértői például konzultációs lehetőséget biztosítanak az egyetemi karokon tanuló hallgatók számára, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelőadóként pedig megosztják szakmai tapasztalataikat a diákokkal, akik számára vállalják üzemlátogatás megszervezését is.

 

Az Óbudai Egyetem szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, továbbá közös kutatóműhelyeket hoznak létre. A felsőoktatási intézmény vállalja a MÁV-csoport vállalatainak egyetemen belüli népszerűsítését, ösztöndíjaik, pályakezdőknek szóló állásajánlataik közzétételét.

 

Az együttműködésbe a Hallgatói Önkormányzat is bekapcsolódik: programjain lehetőséget biztosít a MÁV-csoport képviselőinek a részvételre és félévente megszervezi a „Karrierpizza” rendezvényt, ahol a vasúttársaság szakembereivel kötetlen formában ismerkedhetnek meg a hallgatók.

 


„A vállalatvezetés nem titkolt célja, hogy a felsőoktatási intézményekkel kötött stratégiai, együttműködési megállapodások révén hosszabb távon is biztosítsa a cégcsoport számára a magasan képzett munkaerő utánpótlását. Az Óbudai Egyetem és jogelődje pedig már bizonyított ezen a téren, hiszen 177 munkatársunk szerzett diplomát ebben az intézményben.” – hangsúlyozta a szerződés aláírásakor Dávid Ilona. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint örvendetes, hogy a felsőoktatásban is egyre nagyobb szerephez jutnak a munkáltatói és a munkaerőpiaci szempontok, a cégcsoport pedig nyitott hasonló együttműködésre más felsőoktatási intézményekkel is. A MÁV Zrt. hosszú évtizedek óta alkalmaz elektromechanikai elven, az utóbbi évtizedekben pedig már elektronikus elven működő rendszereket. Ezeknek a magas szintű üzemeltetési és fejlesztési feladatai megkövetelik, hogy megfelelő képzettségű és tudású szakember álljon rendelkezésre a vasúti szolgáltatási színvonal, illetve a vasúti közlekedés biztonságának megtartása és emelése érdekében.

 

Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora kiemelte: „Az együttműködés kereteinek kialakításakor alapvető szempont volt, hogy a lehető legszélesebb körben kezdődhessen meg a közös munka. Ennek bizonyítéka, hogy – a szakmai és képzési projektektől kezdve az ösztöndíj rendszer működtetésén át a gyakornoki programig – 13 kapcsolódási pontot talált az egyetem és a vasúttársaság a célok megvalósításához. A gyakorlatorientált képzés iránti nyitottság ugyanis a mai modern oktatás nélkülözhetetlen eleme, és az Óbudai Egyetem 6 karán tanuló 13 ezer hallgató számára óriási előnyt jelent a pályakezdésnél, mert a végzősök 85 százaléka műszaki diplomával lép ki a munka világába.”

 

Az együttműködési megállapodást a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóján és az Óbudai Egyetem rektorán, illetve kancellárján kívül a vasúttársaság leányvállalatainak (MÁV-START, MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. és a BHÉV Zrt.) első számú vezetői is ellátták kézjegyükkel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05