Milliárdos üzlet a vállalati felhasználók megtévesztése

forrás: Prím Online, 2017. február 23. 08:26

Világszerte komoly összegeket fordítanak védelmi rendszerük erősítésére a vállalatok, miközben alkalmazottaiktól milliárdokat csalnak ki a kiberbűnözők egyre kifinomultabb támadásokkal. 

Legyen bármilyen tájékozott egy vállalati felhasználó, az újabbnál újabb, rendkívül hihetőnek tűnő átverésekkel szemben nem lehet eléggé felkészült. A botnetek terjedésében ugyanúgy szerepet játszik a munkatársak félrevezetése, mint az üzleti e-maileket érintő visszaélések (BEC - Business Email Compromise) és a ransomware támadások sikerességében. A Trend Micro szakértői szerint a hatékony védelemben továbbra is fontos szerepet játszik az alkalmazottak oktatása, azonban önmagában már nem elegendő. Az egyre összetettebbé váló átverésekkel szemben olyan megoldások bevezetésére is szükség van, melyeket kimondottan a célzott támadások felismerésére fejlesztettek ki.

 

Social engineering, a befolyásolás művészete

A kiberbűnözők számtalan módszert bevetnek, hogy beszivárogjanak egy szervezet informatikai infrastruktúrájába, azonban a legutóbbi esetek és trendek azt mutatják, hogy a félrevezetett vállalati felhasználók számítanak a legnagyobb veszélyforrásnak. Az alkalmazottak már azzal is komoly károkat okozhatnak, ha rossz linkre kattintanak, vagy a csalóknak bedőlve megnyitnak egy fertőzött csatolmányt egy e-mailben, és ezáltal utat nyitnak például egy zsarolóvírusnak. Sőt, egy vállalati számítógép úgy is megfertőződhet, ha a felhasználó egy jól ismert, és akár már régóta használt weboldalt látogat meg, amelybe kiberbűnözők időközben kártékony kódot ágyaztak be – az üzemeltető tudta nélkül. Az ilyen jellegű, úgynevezett „drive by infection” támadással szemben még a kellően tájékozott alkalmazottak is tehetetlenek, ezért az oktatás mellett modern védelmi technológiák alkalmazására is szükség van.

 

Mára már az is teljesen elterjedt gyakorlat, hogy a rosszindulatú támadók különféle social engineering módszerekkel csapják be a vállalati alkalmazottakat, és így jutnak értékes információkhoz, hozzáférésekhez vagy akár közvetlenül pénzhez is. A leggyakoribb és legegyszerűbb social engineering forma az adathalász (phishing) e-mailek küldése. A módszer lényege, hogy a hackerek egy jól ismert cég hivatalos képviselőjének adják ki magukat, így próbálva rávenni a címzetteket bizalmas információk, hozzáférések és jelszavak kiadására. Azonban mára ezen a téren is egyre rafináltabbak megoldások léteznek, és újabb és újabb területekre terjednek ki a támadások.

 

A hackerek legújabb játszótere: LinkedIn

A kiberbűnözők az elmúlt évek során felismerték, hogy kifizetődő számukra, ha a népszerű üzleti közösségi hálózat, a LinkedIn nevében küldenek hamis értesítéseket és rosszindulatú hivatkozásokat tartalmazó leveleket. Hiszen a legtöbben a céges e-mail címükkel használják az oldalt, így a bűnözők ezzel a módszerrel könnyebben utat találnak a vállalati hálózatokba. Ez a fenyegetés hazánkban is széles kört érinthet, hiszen a LinkedIn rendszerébe a legutóbbi adatok szerint már mintegy 700 ezer magyar személy regisztrált.

 

A hackerek a hamis levelek mellett úgy is visszaélhetnek a közösségi oldal lehetőségeivel és a felhasználók hiszékenységével, ha másnak adják ki magukat a rendszerben. Sok felhasználó az üzleti kapcsolatépítés reményében akkor is visszaigazolja az ismeretséget az oldalon, ha valójában nem biztos benne, hogy valóban találkozott-e az illetővel. Ráadásul a nagyobb szervezeteknél, illetve multinacionális környezetben dolgozók körében még kevésbé kelt gyanút egy ilyen kapcsolatfelvétel. Ezután a rosszindulatú támadók már könnyebben hozzáférnek olyan adatokhoz, amelyekkel személyre szabott, célzott támadást indíthatnak akár az illető, akár egy kollégája ellen, az adott LinkedIn-felhasználónak kiadva magukat.

 

Bárki célponttá válhat

A megfelelő információk birtokában a kiberbűnözők komoly összegeket csalhatnak a vállalatoktól. Például képesek lehetnek egy vállalati felsővezetőnek kiadni magukat, és e-mailben arra utasítani a pénzügyi tranzakciókért felelős személyeket, hogy haladéktalanul teljesítsenek egy átutalást, természetesen a saját bankszámlájukra. Az ilyen, üzleti e-maileket érintő visszaélések (Business Email Compromise) a Trend Micro becslései szerint az elmúlt két évben összesen 3 milliárd dolláros kárt okoztak, és idén is számos hasonló támadás várható a vállalat szakértőinek 2017-es jóslatai szerint. 

 

 

Ezzel a módszerrel azonban nem csupán anyagi előnyökhöz képesek hozzájutni a hackerek, hanem meg is zavarhatják az üzleti folyamatokat, ezt nevezik Business Process Compromise támadásoknak. Jó példa erre, amikor 2013-ban az antwerpeni kikötő rendszerét törték fel, hogy drogokat csempészhessenek észrevétlenül. Az illegális szállítmányt a bűnözők banánt, illetve faanyagot tartalmazó konténerekbe rejtették, és a hackerek segítségével szerzett információ alapján tudták, mikor érkezik az áru, azaz mikor kell ellopniuk a konténereket, még mielőtt a hivatalos megrendelő átvehette volna azokat.

 

A felhasználók hiszékenységére épülnek a botnetes támadások is: a hackerek óriási mennyiségű e-mailt küldenek ki olyan linkekkel, amelyek kattintás után képesek megfertőzni a felhasználó számítógépét. Becslések szerint naponta 150 millió ilyen phishing e-mailt küldenek ki világszerte, amelyekből körülbelül 16 millió át is jut a hagyományos spam szűrőkön. Ezekből 8 milliót meg is nyit a címzett, és körülbelül 80 ezren be is dőlnek az átverésnek, rákattintanak a linkre, és átadják az irányítást a gépük felett - a személyes adataikkal együtt.

 

Helyettünk is elővigyázatos megoldások

„Mivel a támadások rendkívül sokfélék, a megfelelő védelmi stratégia is rendkívül összetett. Természetesen elengedhetetlen a felhasználók oktatása és rendszeres tájékoztatása a legújabb fenyegetésekről. Emellett professzionális eszközöket is bevethetnek a vállalatok annak érdekében, hogy a megtévesztő e-mailek el se juthassanak a felhasználókig. A Trend Micro helyben telepíthető és felhő alapú megoldásai például magukban foglalnak egy egyedülálló Social Engineering Attack Protection fejlesztést is, amely képes gépi tanulás segítségével észlelni a gyanús eseményeket az e-mail fejlécekben, az üzenetek tartalmában vagy éppen a hálózati forgalomban. Ezek alapján pedig azonosítja a BEC vagy BPC támadással küldött leveleket, amelyek megtévesztő információkat tartalmaznak, azonban kártevőket és malware-eket nem, ezért a hagyományos megoldások nem is észlelik azokat” – mondta el Gömbös Attila, a Trend Micro rendszermérnöke.

 

A Trend Micro egyéb eszközökkel is igyekszik támogatni a hatékony védekezést. Például nemrégiben csatlakozott a No More Ransom kezdeményezéshez, amely a zsarolóvírusokkal veszi fel a harcot, és a ransomware-ek áldozatainak nyújt támogatást az adataik visszaszerzésében.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50