A Vodafone részesedést szerez a Swisscomban

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 9. 08:46
A svájci kormány szerdán bejelentette, hogy a brit Vodafone Airtouch 25 százalékos részesedést szerez a Swisscom mobilszolgáltató üzletágában 4,5 milliárd svájci frankért (2,54 milliárd dollár).
A vételár a részleg 18,5 milliárd svájci frankra becsült piaci értékén alapul. A vételár kifizetése részvénnyel vagy készpénzben, vagy mindkettővel történik, két részletben.

A Swisscom és a Vodafone a harmadik generációs mobiltelefon-engedélyek hétfőn kezdődő svájci árverésére készül fel az ügylettel.

A tranzakciót a Swisscom részvényesei a márciusi rendkívüli közgyűlésen hagyják majd jóvá, és akkor szervezik ki a mobilrészleget is a Swiss Mobile AG leányvállalatba, amelyben a Vodafone-nak így 25 százaléka lesz. Ha a Swiss Mobile AG-ból további kisebbségi részesedést adnak el, a Vodafone-nak elővételi joga lesz, de többséget nem szerezhet. Ugyancsak elővételi joga lesz a visszavásárlásra a Swisscom Mobile AG-nak, ha a Voafone eladná a részét.

A szerdai ügylet magába foglal egy együttműködési megállapodást is a Vodafone németországi egysége, a Mannesmann D2 és a Swisscom németországi egysége, a Debitel között: a Debitel nem kizárólagos hozzáférést kap a Vodafone harmadik generációs hálózatához Németországban.

A Vodafone és a Swisscom megállapodott abban is, hogy nem versenyeznek a svájci piacon.

A hétfőn induló aukción a svájci kormány 3-6 milliárd svájci frank bevételt remél, engedélyenkénti 50 millió frank (28,4 millió dollár) árral számolva. Az UMTS-engedélyek megszerzésére kiírt aukcióra tízen jelentkeztek. Az árverés várhatóan kettő-négy hétig tart.

Svájc a 7,3 millió lakosával és az Európában legnagyobb egy főre jutó nemzeti össztermékével igen vonzó piac. Egyelőre a 65,5 százalékban állami Swisscomé a mobilpiac kétharmada. Az országos szolgáltató kisebbsége kisbefektetők birtokában van, nyilvános kibocsátások nyomán. A svájci lakosság 23 százaléka használt mobiltelefont 1998 végén, 40 százaléka tavaly november végén. Az év végére 57 százalékos, 2005 végére várhatóan 80 százalékos lesz az arány, a Merrill Lynch szakfelmérése szerint.

A hétfőn kezdődő árverésre készülve a France Telecom is bejelentette, hogy 42,5 százalékot vásárol a svájci Orange Communications mobilszolgáltatóból.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09