6500 gyermek részesült internetbiztonsági oktatásban a Vodafone Digitális Iskola Program keretében

forrás: Prím Online, 2017. március 4. 12:56

Tiszafüreden, a Bán Zsigmond Református Általános Iskolában ért véget az az internetbiztonsági oktatás sorozat, amelynek keretében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának (SIP) oktatói a Vodafone Digitális Iskola Program iskoláiban tanuló, mintegy 6500 általános iskolás gyermeket segítették a digitális térben leselkedő veszélyek elkerülésében.

A tiszafüredi rendezvényen Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos elmondta, hogy a Digitális Jólét Program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy mindenki a digitalizáció nyertesévé válhasson és elkerüljük a társadalom digitális megosztottságát! „A köznevelés feladata, hogy ne csak az részesülhessen a digitális gazdaság javaiból, akinek a családi háttere ezt lehetővé teszi, hanem minden tanuló számára esélyteremtési lehetőséget kínáljon, az, hogy elsajátíthatja a jövő technológiáit. Az informatika mellett a robotikát, a kiterjesztett valóságot, vagy a 3d nyomtatást. Ezezeket a célokat szolgálja Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája is, amely a teljes oktatási (köznevelés, szakképzés, felsőoktatás és felnőttkori tanulás) rendszert hivatott felkészíteni a digitális világra.”

 

A 2016 elején elindított Vodafone Digitális Iskola Program elsődleges célja a digitális esélyegyenlőség megteremtése, hiszen napjainkban nagyon komoly, talán behozhatatlan hátránnyal indul az életben az a gyermek, aki már az általános iskolában nem sajátítja el a digitális ismereteket, mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese a Tiszafüreden rendezett sajtótájékoztatón. 

 

 

Mint mondta: „Az eszközök vagy az internet hozzáférés biztosítása önmagában nem elég, segítenünk kell a diákokat a digitális képességek megszerzésében, valamint a digitális térben leselkedő veszélyek elkerülésében egyaránt. E célok elérését szolgálja a Vodafone Digitális Iskola Program.”

 

Marchhart Pál elmondta, hogy a mai esemény egyben a Vodafone Digitális Iskola Program első fázisának végét is jelenti, hiszen 25 iskolában ezzel sikerült megteremteni azt az infrastrukturális hátteret és a digitális kompetenciáknak azt az alapvető szintjét, ami a továbblépéshez nélkülözhetetlen. Az eddig szerzett tapasztalatok nagyon fontosak, feldolgozásuk hamarosan befejeződik. Ezt követően tervezik elindítani a program második fázisát, melynek fókuszában a digitális kompetenciák továbbfejlesztése áll majd. „Abban szeretnénk segítséget nyújtani mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak, hogy a tableteket, internethozzáférést jobban be tudják építeni az egyes tantárgyak óráiba, érdekesebbé és hatékonyabbá téve ezzel a tanulás folyamatát”, mondta Marchhart Pál.

 

 A Vodafone Magyarország reményei szerint a megvalósuló programok más oktatási intézményben dolgozó pedagógusoknak digitális képességeik elmélyítéséhez is segítséget nyújthatnak.

 

Ozsváth János, a Bán Zsigmond Református Általános Iskola, AMI és Óvoda igazgatója felidézte, milyen örömmel és köszönettel fogadták 2016 februárjában a Vodafone által biztosított táblagépeket. Mint mondta: „Az új gépekkel még élvezetesebb, magasabb színvonalú lett az oktatás iskolánkban. Napjainkban a gyermekek is egyre inkább igénylik a korszerű digitális eszközök használatát, amelyekkel jóval nagyobb élmény mind a közös, mind az önálló tanulás. Tisztában vagyunk azzal, hogy az internet egy színes, információkban gazdag világ, amely megannyi lehetőséget és kockázatot rejt magában. A Vodafone Digitális Iskola Program segítségével tanulóink tájékoztatást kaptak a biztonságos internethasználatról.”

 

2016 februárja óta a Vodafone összesen 1300 táblagépet osztott ki az ország 25, döntően hátrányos helyzetű diákokat tanító iskolájában és díjmentesen biztosítja az oktatási célú használathoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet is. A közel 700 érintett pedagógus internetbiztonsági oktatására már 2016 tavaszán sor került, és 2016 októberében indult el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Program oktatóinak részvételével a programban érintett 6500 érintett gyermek internetbiztonsági oktatása. 

 

„A program keretében általam meglátogatott iskolákban azt tapasztaltam, hogy a szerényebb településeken működő iskolákban nagymértékű a diákok alul-szocializáltsága, ami NET-es magatartásukon is érződik. Megpróbálnak kimenekülni az internetes álomvilág irányába, arra számítva, hogy a virtuális térben sikereket érhetnek el, és pozitív visszajelzéseket kaphatnak. E cél elérése érdekében bármit bevetnek, legyen az álprofil létrehozása, vagy nem megfelelő képek megosztása, azaz az úgynevezett szexting. Ugyanakkor láttam nagyon jó szellemiségű iskolákat is, ahol a pedagógusok odafigyelnek a diákok internetes magatartására. Ennek ellenére előfordul, hogy a gyerekek óvatlanul használják az internetet, kikerülik a felnőttek óvó figyelmét, így könnyedén csapda helyzetbe kerülhetnek. Sajnos a felnőttek, illetve szülők sem mindig tudják, mire is kell figyelni, ez az oka annak, hogy a szülőket is el kell érnünk. A program kiemelkedően sikeres és hasznos, így bízom abban, hogy lesz folytatása!” - mondta Matusek Zsuzsa gyermekjogi képviselő, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programjának oktatója. 

 

A Vodafone Magyarország és a Vodafone Magyarország Alapítvány 2015 decemberében indította el a Digitális Iskola Programot a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése érdekében. A Program együttműködő partnere az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Klebelsberg Központ, valamint a Komplex Instrukciós Programot (KIP) Magyarországon működtető Hejőkeresztúri Iskolásokért Alapítvány.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05