Gigaberuházást nyert a Schneider Electric a Samsung SDI új gyáregységével

A Samsung SDI gödi gyárbővítésével a Schneider Electric is hozzájárul az elektromos autók európai térhódításához

forrás: Prím Online, 2017. március 14. 09:34

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője versenytárgyalásos eljárás keretében 2016 végén elnyerte a Samsung SDI elektromosautó-akkumulátorok hazai gyártóüzemére kiírt pályázatát. 

A villamos rendszer kiépítésére szóló megrendelés a legnagyobbnak számít a magyarországi leányvállalat történetében: amellett, hogy forgalmának 10%-át teszi ki, ez a cég első, Samsung-gyárak számára készült, teljes körű villamossági ajánlati csomagja a világon. A fejlesztés a kritikus energiaellátási igények (tokozott áramsín-rendszerek, szünetmentes áramforrások) biztosítása mellett kis- és középfeszültségű megoldásokat foglal magában. 

 

A 100 milliárd forint értékű beruházás keretében a Samsung-üzemben márciusban indul a próbagyártás, így összesen 4 hónap állt a Schneider Electric rendelkezésre, hogy beszerelje és üzembe helyezze a villamos rendszert, ami rekord rövid kivitelezési időnek számít. 

 

Együttműködésben formálni a jövőképet

A Samsung SDI és a Schneider Electric partnersége 2012-re nyúlik vissza, amikor a két globális vállalat hosszú távú együttműködést épített ki a tápellátás-védelmi eszközök és a napelemes energiatároló rendszerek terén. A jelenlegi projekt viszont már kifejezetten a Schneider Electric hazai szervezetéhez köthető, és komplexitásából adódóan a vállalat összes szervezeti területét érinti, a beszerzéstől a kontrollingon át a műszaki és jogi feladatokig.

 

A 2014-ben bezárt gödi üzem felújításával és kibővítésével a koreai gyártóóriás nagy erőfeszítéseket tesz az elektromos autók európai előállításának beindításához, és egyúttal az eladások robbanásszerű növekedését várja. Ez a törekvés összhangban áll a Schneider Electric elképzeléseivel is, hiszen a francia cég a gyár villamos rendszerének kiépítésével, és nem utolsó sorban saját elektromosautó-töltőberendezéseinek gyártásával szintén támogatja az e-autók elterjedését. 

 

Hazai erőforrások, hazai fejlesztésre

A magyar kormány által infrastrukturális korszerűsítésekkel támogatott üzem kialakításánál a fő szempont a legfejlettebb gyártási technológia alkalmazása és a termelékenység, melyek kapcsán a két vállalat kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre is. A gyár jelenlegi kapacitása az ország egyidejű teljesítményének a fél százalékát teszi ki, így meglehetősen nagy fogyasztónak számít. Az óriási méretű villamos energia biztonságos kezelését kiszolgáló rendszerhez a Schneider Electric kizárólag SF6 (kén-hexafluorid) gázmentes, azaz környezetkímélő megoldásokat szállított. A két szakaszú kivitelezés során ezért olyan középfeszültségű kapcsolóberendezések kerültek beépítésre, mint a 300 főt foglalkoztató kunszentmiklósi gyárban előállított, 20 kV-os PIX Primer, vagy az egyedülálló technológiákon alapuló, 6 kV teljesítményű Premset.  

 

A komplett áramellátási rendszer kialakítása során a Schneider Electric más hazai gyáregységeinek termékeit is felhasználta, például a gyöngyösi üzemben készülő Canalis típusú tokozott áramsíneket és a Zalaegerszegről érkező Okken nagy teljesítményű elosztóberendezéseket. A magyarországi partnerhálózat is szerves részét képezte a kivitelezésnek, hiszen ezek a minősített partnerek állítják elő a Prisma Plus P kisfeszültségű villamosenergia-elosztási szekrényeket, illetve a megoldások telepítése és a további munkálatok során is szerepet kaptak.

 

„Ennek a projektnek az elnyerése hatalmas eredmény számunkra, hiszen energiamenedzsment és automatizálási megoldásaink egy hazánkban egyedülálló beruházás részeként valósulnak meg, a Samsung SDI gyárában. Mi sem bizonyítja jobban vállalatunk innovatív fejlesztéseit, minthogy koreai partnerünk minket választott az általa elképzelt jövőkép megteremtéséhez. Emellett kulcsfontosságúnak tartjuk azt is, hogy a beépítésre szánt megoldások nagy részét Magyarországon gyártjuk” – mondta Veres Zsolt, a Schneider Electric hazai leányvállalatának országigazgatója.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05