Dropbox linkkel támad a TorrentLocker zsarolóprogram legújabb változata

A Trend Micro csupán kilenc nap alatt ötvenötezer esetet észlelt

forrás: Prím Online, 2017. március 14. 10:25

Új variánsokkal és átgondolt stratégiával támad az egyik legelterjedtebb zsarolóprogram, a TorrentLocker: ezúttal feltört Dropbox fiókokon keresztül igyekszik megfertőzni a megtévesztett felhasználók számítógépét. 

2017. február 26. és március 6. között 54.688 alkalommal észlelt ilyen jellegű támadást a Trend Micro Smart Protection Network rendszere. Az esetek többsége Európában történt, ezen belül is főként német és norvég vállalatokat céloztak meg a kiberbűnözők. A felhasználók megtévesztésére 815 különböző Dropbox fiókot használtak, az ezeken elhelyezett kártevőt pedig többnyire számlának álcázták. 

 

A legújabb TorrentLocker variánsok viselkedése hasonló a korábbi típusokéhoz, ám hatékonyabb úton, és becsomagolt formában igyekszik beférkőzni a vállalati rendszerekbe: a felhasználó nem e-mailben kapja a fertőzött csatolmányt, hanem egy Dropbox linkre feltöltött, számlának vagy fontos üzleti dokumentumnak álcázott, tömörített fájl formájában. Mivel a szervezetek világszerte rendszeresen használják a Dropbox szolgáltatását, így jóhiszeműen kattintanak rá a megbízhatónak, legitimnek látszó oldal linkjére. Az így letöltött JavaScript fájl (JS_NEMUCOD) valójában egy zsarolóvírus, ami egy óvatlan kattintással már települt is a számítógépre. 

 

A Trend Micro adatai szerint a kiberbűnözők elsősorban munkanapokon küldték ki a megtévesztő e-maileket, többnyire reggel 9 és 10 óra között, amikor az alkalmazottak a legnagyobb arányban nézik át a levelezésüket. Az észlelt esetek 36 százaléka Németországban, 29 százaléka Norvégiában, 11 százaléka pedig Spanyolországban történt. A Trend Micro tájékoztatta a Dropbox biztonsági csapatát az incidensekről, melynek következtében az eddig azonosított fiókokat már le is tiltották.

 

 

 

A mostani esetek is azt mutatják, hogy ez a tendencia 2017-ben tovább fog növekedni, így a vállalatoknak minden eddiginél jobban megéri előre felkészülni a zsarolóvírusok kivédésére. A Trend Micro nemrégiben közzétett jelentése szerint 2016-ban az új ransomware-családok száma 752 százalékkal növekedett, és ez összesen mintegy 1 milliárd dolláros veszteséget okozott a vállalatoknak világszerte. 

 

„A felhasználók oktatása és rendszeres tájékoztatása mellett professzionális eszközöket is bevethetnek a vállalatok annak érdekében, hogy az ilyen zsarolóvírusokat terjesztő e-mailek el se juthassanak a felhasználókig. Ma már léteznek olyan megoldások, melyek a social engineering támadásokkal szemben is hatékony védelmet jelentenek. A Trend Micro helyben telepíthető és felhő alapú megoldásai például képesek gépi tanulás segítségével észlelni a gyanús eseményeket az e-mail fejlécekben, az üzenetek tartalmában vagy éppen a hálózati forgalomban, amire a hagyományos megoldások nem alkalmasak” – mondta el Gömbös Attila, a Trend Micro rendszermérnöke.

 

További információk elérhetők a következő linken: http://blog.trendmicro.com/trendlabs-security-intelligence/torrentlocker-changes-attack-method-targets-leading-european-countries/.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05