Energetikai nagyvállalatok ipari infrastruktúrájára fejlesztett ki kibervédelmet a Kaspersky Lab

forrás: Prím Online, 2017. március 21. 15:02

Az energetikai nagyvállalatok nyílt ellenőrzési rendszerének 90%-a teljesen védtelen a kibertámadásokkal szemben: egy leállás gazdasági katasztrófákhoz vezethet.

Kép forrása: https://ics.kaspersky.com/

 

A mai elektromos rendszerek nagyon komplex hálózatok, integrált automatizálási és vezérlési funkciókkal. Elmondható, hogy általában a kommunikációjuk nyílt protokollokon keresztül zajlik, amelyek sajnos nem rendelkeznek elegendő beépített informatikai biztonsági funkciókkal így nem mindig tudják annak érdekében, hogy eredményesen felvenni a harcot vegyék fel a harcot az egyre kifinomultabb biztonsági fenyegetésekkel szemben. 

 

A Kaspersky Lab legutóbbi ipari kiberbiztonsági jelentése szerint, a külsőleg elérhető ipari ellenőrzési rendszerek (ICS – industrial control system) 92%-a használ nyílt és védtelen internetes kommunikációs szabványt. 2010 óta az ICS rendszerek sérülékenysége tízszeresére nőtt, és ezzel könnyű és jövedelmező célponttá váltak a kiberbűnözőknek. Az Ernst&Young Global Information Security Survey című legfrissebb jelentése szerint az energia- és közüzemi cégek 42%-a nem képes felismerni egy kifinomult támadást. 

 

Kép forrása: https://ics.kaspersky.com/

 

A Kaspersky Industrial CyberSecurity (KICS) for Energy biztosítja az energetikai ipar számára az informatikai biztonságot anélkül, hogy befolyással lenne annak működésére vagy a technológiai folyamatok folytonosságára. A Kaspersky Lab megoldása megvédi a SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition System) rendszerű irányító központokat és az Automata Alállomás Rendszereket minden szinten: a szervereket, a kezelőfelületeket (Human-Machine Interface), a mérnöki munkaállomásokat, a védelmi reléket, a Bay-vezérlőket, valamint a teljes hálózati infrastruktúrát.

 

Kép forrása: https://ics.kaspersky.com/

 

"Az elektromos berendezések automatizálása, ellenőrzése és védelme ma már nem zárt rendszereken keresztül zajlik, és úgy tűnik, hogy a potenciális veszély felderítése rendkívül nehéz mind technikailag, mind szervezetileg." – mondta Andrej Szuvorov, a Kasperksy Lab Critical Infrastructure Protection részleg vezetője. "Ezért az energetikai vállalatoknak meg kell erősíteniük a védelmüket, hogy sikeresen leküzdjék az egyre gyakoribbá váló kibertámadásokat és elkerüljék a teljes szolgáltatás-kiesést, amely azonnali gazdasági katasztrófákhoz vezethet.”

 

Alexander Golubev, a Northwest Federal District elektromos elosztó hálózat vezető informatikai biztonsági szakembere így nyilatkozott: "Az egyik legnagyobb szolgáltatóként Oroszországban nagyon fontos, hogy a cég biztosítani tudja a folyamatos működését, beleértve egy esetleges kibertámadás okozta kiesést. Számos leányvállalatunk már régóta élvezi a Kaspersky Lab megoldásainak előnyeit, mivel lehetővé teszik számunkra, hogy hatékonyan felismerjük és időben blokkoljuk az összes típusú kiberbiztonsági fenyegetéseket. A pozitív tapasztalatok eredményeként kiterjesztjük az együttműködést az ipari biztonság kapcsán is. Ennek egyik mérföldköve a Kaspersky Industrial CyberSecurity for Energy csomag bevezetése az egyik leányvállalatunk esetében.”

 

Bővebb információt a Kaspersky Industrial Cyber Security for Energy csomagról ezen a linken talál: https://ics.kaspersky.com/

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15