Terjed a Linux az üzleti környezetben

Zádori István, 2000. november 11. 16:24
…a magánfelhasználók nagy része viszont továbbra sem tervezi, hogy számítógépére a Windows helyett Linux operációs rendszert telepít.
Az ok egyszerű: kevés a játék és egyéb alkalmazás Linux alá, sőt a Windowst használni is egyszerűbb. A Microsoft vezető pozíciója tehát egyelőre nincsen veszélyben. Többek között ez derül ki a Zona Research piackutató cég legújabb tanulmányából.

A megkérdezett üzleti vezetők több mint fele úgy látja, Linuxot használó dolgozóinak száma egy éven belül 25 százalékkal emelkedni fog. 20 százalékuk szerint a használatbeli növekedés a másfélszeresét is elérheti jövőre.

Az átállás azért nem olyan egyszerű, mint ahogy azt egyes vezetők gondolják, hiszen a Linux alatt a dolgozók valószínűleg más alkalmazásokat lesznek kénytelenek használni, a régi, bevált programok helyett tehát újat kell megtanulniuk. Ez a tény az üzleti körökben is további létjogosultságot ad a Microsoft termékeinek.

A Linux alá írt alkalmazások száma azonban rohamosan nő, így a cégek egyre több szoftverből válogathatnak, sőt egyre gyakrabban lehet találkozni a Windows programok linuxos változatával is, amelyek használata tulajdonképpen megegyezik a windowsos verzióéval.

Az egyébként létező, Linux iránti lelkesedés jelenleg nem terjed ki a vállalatokra, melyek inkább a gyakorlati dolgokra fektetik a hangsúlyt, mint a megbízhatóság, az ár és a sokrétűség, s nem az anti-Microsoft véleményekre. Ezért a Microsoft operációs rendszerek és alkalmazások továbbra is előnyben részesülnek számos vállalatnál a Linuxszal szemben.

A Linux körein belül jelenleg a Red Hat vezet, a megkérdezettek több mint fele ugyanis ezt használja. A Red Hat legnagyobb ellenfele, a Caldera mindössze 9 százalékkal áll a második helyen.

A jövőben Linuxot használni kívánók 15 százaléka választaná a Calderát, a Red Hatot viszont 66 százalékuk. Az utóbbi feltűnő előnye abból származik, hogy számos hardvercég ingyen adja termékéhez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05