Optimista jövőkép várja a projektmenedzsereket

2020-ig 20 millió új állás nyílik a szakmában

forrás: Prím Online, 2017. április 11. 10:43

A gyakorló projektmenedzserek 49%-a véli úgy, hogy a szakma üzleti kilátásai több szempontból is javulnak 2017-ben, 39%-uk nem vár változást a korábbi évhez képest, s mindössze 6%-uk prognózisa negatív az idei esztendőre. 

A felmérést 2009 óta készítteti el minden évben a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), és az adatsorok egyértelműen pozitív tendenciát mutatnak.  A pesszimista előrelátások aránya a kezdeti 57%-ról 6%-ra esett vissza, miközben az optimista szemléleteké 19%-ról 49%-ra nőtt. Egyebek között ez derült ki a szakma patinás találkozóján, a 20. Projektmenedzsment Fórumon. 

 

 

A nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy napjaink nagyléptékű technológiai fejlődése a projektmenedzsereket is érintő, jelentős átalakulásokat eredményez a munka világában. A felmérés válaszadói szerint a nemzetközi trendek 10 év távlatában a magyar projektmenedzsment szakmában is komoly változásokhoz vezetnek, legyen szó a rutinfeladatokat kiváltó, automatizált rendszerek elterjedéséről, a megosztott munkavégzést támogató alkalmazások (felhő technológia) további térhódításáról, vagy a virtuális munkacsoportokban végzett munka általánosabbá válásáról. 

 

„Az egyik markáns nemzetközi várakozás az, hogy a projektmenedzsment képviselete magasabb szintre kerül a nagyvállalatok stratégiai döntéshozó hierarchiájában, illetve szorosabb szimbiózis alakul ki az üzleti és a projektmenedzsmenti szemléletben. A gyakorlott szakemberek 53%-a szerint a következő 10 évben ez a metódus lesz a meghatározó, sőt 33% úgy véli, hogy a projektmenedzsment stratégiai szintre emelkedése biztossá válik" – mondta el dr. Török L. Gábor szociológus, a kutatás vezetője. A szakember azt is hozzátette, hogy a projektmenedzsmentet sem hagyják érintetlenül azok a társadalmi-gazdasági és technikai-technológiai hajtóerők, amelyek a munka világának átalakulását eredményezik.  

 

Egy 2015-ös nemzetközi felmérés eredménye szerint a változó munkakörnyezet és a rugalmas munkavégzési formák, de főként a technológia fejlődése – legyen szó felhő alapú megoldásokról, Big Data-ról, a dolgok internetéről, vagy akár a még távolinak tűnő mesterséges intelligenciáról – igen komoly kihatással lesz a foglalkoztatottság szintjére. Így például a matematikában és IT-ban jártas szakemberek, a műszaki és mérnöki szférában dolgozók iránt megnő a kereslet, az építkezéseken, gyártásban, egyszerű adminisztratív munkakörökben foglalkoztatottak iránt pedig csökkenni fog.  A projektmenedzserek számára jó hír, hogy munkájukra (bár szakterületenként eltérő mértékben) a jövőben is szükség lesz. 

 

„Egyes tanulmányok szerint 2020-ig körülbelül 20 millió új, projektmenedzsment tudást igénylő állás jön létre világszerte, így a szakma jövője meglehetősen biztató" – emelte ki dr. Prónay Gábor, a Projektmenedzsment Fórum szervezőbizottságának elnöke. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05