Az AT&T nem nyitja meg kábelét

Zsigó József, 2000. november 11. 23:34
A miami bíróság alkotmányellenesnek találta a versenytársak azon követelését, hogy az AT&T és más nagy kábelszolgáltatók nyissák meg vonalukat a riválisok előtt.
Az indoklás szerint az intézkedés sértené a szabad véleménynyilvánításhoz való alapvető alkotmányos jogot, így az AT&T és mások törvényileg nem kötelezhetők arra, hogy rivális internetszolgáltatóknak engedélyezzék a kábelhasználatot. Már most tudni azonban, hogy a fellebbviteli bíróság megtámadja majd az ítéletet, mondván, nem a szólásszabadságot, hanem a kizárólagos kábelhasználatot korlátozták, ami által a monopóliumok kialakulását gátolták meg. A szabad verseny mindennemű korlátozását a legszigorúbban tiltja az alkotmány.

Az eset különösen azért érdekes, mert a telekommunikációs verseny tisztaságát ellenőrző testület arra készül, hogy megvétózza az AOL-Time Warner 131 milliárd dolláros fúzióját, mivel nem tudta elérni, hogy a riválisok használhassák a kábelhálózatot. A testület most olyan törvényt készít elő, amely valamennyi kábelszolgáltatónak kötelezően előírná a hálózatok megnyitását.

Kulcsszavak: jog AT&T ISP kábel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05