Friss PayPal és SuperData kutatás készült az európai eSport piacról

forrás: Prím Online, 2017. április 13. 12:09

A PayPal által támogatott 2017-es Wargaming World of Tanks bajnokság moszkvai döntőjének közeledtével a PayPal és a SuperData Research bemutatta az európai országok eSport piacáról készített nemzetközi kutatását. Az éves rendszerességgel készített felmérés 12 európai piac adatai alapján méri fel az egyik legdinamikusabban fejlődő online iparág helyzetét.

 

Bevételek terén Svédország vezet, a nézőszám Franciaországban nő a leggyorsabban

Bár sokan gondolják, hogy az eSportok a legtöbb internet-felhasználóval rendelkező  kelet-ázsiai régióban a legnépszerűbbek, Európa - ahol az eSportok terjedésének motorja elsősorban a magas internetpenetráció és a közösségi média rohamos térnyerése - úgy tűnik gyorsan felzárkózik. A kutatás szerint a piac gyors ütemben nő Európában, 2018-ban a iparág összbevétele meghaladhatja az 345 millió dollárt. 

 

A piac értéke és a nézőszám alapján a felmérésben résztvevő országok közül az első négy helyen Svédország (PewDiePie, az egyik leghíresebb eSport játékos szülőföldje), Oroszország, Franciaország, és az Egyesült Királyság áll. A toplista élén álló Svédországban az eSportból származó bevételek 2016-ban meghaladták a 40 millió dollárt. A kutatás szerint Magyarországon az iparág bevétele tavaly meghaladta  az 527.000 dollárt, és 25,04%-os várható éves növekedési ütemmel számolva 2018-ra akár az 585.000 dollárt is elérheti.

 

„Az különböző eSport bajnokságok rengeteg ember számára jelentenek szórakozást, és örülök, hogy világszerte játékosok milliói számára természetes, hogy mindennek a PayPal is részese” - mondta el Matt Komorowski, a PayPal észak- és közép-európai régióért felelős ügyvezető igazgatója. “A magyar piac is megérdemli a megkülönböztetett figyelmet, hiszen a tény, hogy 2018-ra 331.000 főre duzzadhat a magyar nézőközönség jelentős növekedési potenciált jelent. A PayPal-nél tudjuk, hogy akár replőjegyről, akár varázskardról van szó, a biztonságos és kényelmes fizetés egyszerű lebonyolítása alapvető fontosságú. Ehhez nyújtunk segítséget az eSport játékosoknak fizetési megoldásainkkal, Vásárlóvédelmi Programunkkal, és ezért működünk együtt az olyan vállalatokkal, mint a milliók számára szórakozást kínáló Wargaming.”

 

 

Az eSport hajtómotorja az Y nemzedék 

Az ezredfordulón született korosztály jelenleg az egyik legnagyobb fogyasztói csoport, amely számos más terület mellett az eSport fejlődési irányait is meghatározza. A SuperData kutatása szerint a videójáték ipart szinte teljes egészében ez a nemzedék birtokolja: az érdeklődők két legnagyobb korcsoportja a 18-24, és a 25-34 év közöttiek, továbbá ez a két korcsoport teszi ki a nézők 62%-át. Az eSport rajongók csupán 10%-a idősebb 45 évesnél.

 

A kutatás szerint az eSportok iránt jellemzően a férfiak érdeklődnek: Európában az eSport játékosok 84%-a férfi, 16%-a nő. Országokra bontva a női játékosok aránya Svédországban a legmagasabb (24%), amit Franciaország (22%), az Egyesült Királyság (22%) és Magyarország (13%) követ. A női játékosok aránya Izraelben a legalacsonyabb (10%).

 

„Büszkék vagyunk az eSportban betöltött központi szerepünkre, és hogy már a kezdetektől olyan  kiváló szolgáltatásokat nyújtó partnerekkel alakíthatjuk napjaink egyik legérdekesebb jelenségének jövőjét, mint a PayPal” - mondta Atila Yesildag, a Wargaming Senior eSport menedzsere. „A tavaly Varsóban megrendezett döntők hihetetlen sikere a bizonyíték rá, hogy a közép- és kelet-európai régióban is nagy jövő előtt áll ez a folyamatosan fejlődő iparág.”

 

A Superdata kutatása szerint Észak-Amerikában a legnépszerűbb eSport bajnokságokat 33 millió néző követi, akiknek a 71%-a 18-34 éves korosztályból kerül ki. Magyarországon az eSportoknak 2016-ban több mint 223.000 egyedi nézője volt és az előrejelzések szerint számuk 2018-ra 331.000 főre nő.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

PlayIT: nagyszabású gamer rendezvényeknek ad otthont a Széchenyi-egyetem

A gamingé és az e-sporté lesz a főszerep a győri Széchenyi István Egyetemen március 23-án, ahol a hazai gamerek legnagyobb rendezvénye, a PlayIT Széchenyi Game Fest kap helyet. Az országos eseményen többek között drónok, szimulátorok, izgalmas versenyek és ismert influenszerek várják az érdeklődőket.

2024. március 19. 11:35

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15