Több mint ezer lány tanult programozni a Skool projektben

forrás: Prím Online, 2017. április 15. 10:25

3 évvel ezelőtt indult el a Skool projekt, mindössze egy focicsapatnyi 10-16 éves lánnyal. Eddig több mint 1000 lány vett részt a játékos és gyakorlatorientált technológiai műhelyeken és nyári táborokban. A résztvevőket összesen 333 önkéntes segítette. Az élményalapú oktatás számos elkötelezett fiatalt indított el a technológiai pálya irányába.

2014 júniusában indult el a Skool projekt, amikor 15 lány úgy döntött, megismerkedik a programozás alapjaival. Mára már több mint ezren vannak, akik részt vettek a ingyenes tech-műhelyeken. A mintegy 31 000 percnyi foglalkozáson komplex projekteket oldottak meg a lányok robotikával, Scratch-programozással és webfejlesztéssel ismerkedhettek meg az el összesen 110 különböző program keretében. 

 

A műhelyeken részt vett lányok 90 százalékát továbbra is érdekli a programozás, 8 százaléka azóta is végez valamilyen programozással kapcsolatos tevékenységet, a Z és Alfa generációnak 5 százaléka pedig programozó szeretne lenni a Skool 2016-os elégedettségi felmérése szerint.  

 

“Olyan robotokat szeretnék fejleszteni, amik segítenek azoknak az embereknek, akiknek hiányzik egy végtagjuk, vagy nem látnak.” – festette le az inspiráló jövőképet a 12 éves Dea, aki a Skool egyik legrégebbi diákja. Azóta versenyeken indul robotika és játékfejlesztő témakörben. A programozás nem csak Dea életútját változtatta meg, a kislány lelkesedését látva édesanyja, aki vendéglátásban dolgozott egész életében, maga is elkezdett programozni tanulni. 

 

2016-ban a Skool egyik legnagyobb célkitűzése volt, hogy a vidéki fiataloknak is lehetősége nyíljon megismerni a digitális világot. A Skool Klub regionális, ingyenes oktatási programján először Miskolcon, Békéscsabán és Szegeden tanulhattak. A 10 hetes iskola utáni foglalkozás helyi oktatók, szervezők és önkéntesek segítségével valósultak meg. Emellett gőzerővel dolgoznak azon, hogy a klubhálózatot az idei évben további helyszínekre terjesszék ki. 

 

Maguk az oktatók is iskolapadban töltötték a felkészülést. A tech mentorok a Train the Trainer többlépcsős programján a Skool alap módszertani és pedagógiai technikáit tanulták el. 

 

„Amikor csatlakoztam a Skool csapathoz oktatóként, csak megerősödött bennem, amiben már régóta hittem: az igazi, mély tanulás olyan környezetben következik be, ami vidám, inspiráló, kreativitásra ösztönző, ahol az oktatók inkább előadói, támogató szerepet töltenek be, és a gyerekek maguk alkotnak. És a Skool pont ilyen.”  – mondta Kollányi Fruzsi a Skool vezető oktatója.

 

A Skool projekt a Technológiai Oktatásért Alapítvány projektje, amely mellé rengeteg támogató partner (mint a Prezi, a Facebook, a Google és még sokan mások) és adományozó állt. Mivel a foglalkozások teljesen ingyenesek, egy-egy felajánlás akár egy egész foglalkozáson való részvétel teljes költségét biztosítja egy fő számára.

 

A Skoolt idén először megilleti az 1% adó felajánlás, ami további lehetőségeket adhat arra, hogy még több fiatal lány ismerkedjen meg a technológiával. 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15