Az emberek egyre tudatosabbak a kibercsapdákkal szemben

forrás: Prím Online, 2017. április 17. 08:28

A Kaspersky Lab frissítette a Kaspersky Cybersecurity Index weblapot, amely összesíti az „indikátorokat” – Indicators of Compromise (IOC); azaz a fenyegetéshez köthető adatok listája – és lehetővé teszi a kockázati szintek jelölését az internet-használók számára világszerte. 

Úgy tűnik, hogy pozitív fejlődést tapasztalhatunk az emberek hozzáállásában: folyamatosan nő azon emberek száma, akik aggódnak a digitális biztonságuk miatt és tudatosan szeretnék megvédeni magukat a kibercsapdáktól. 

 

 

A honlap statisztikáinak alapja egy online felmérés, amelyet a Kasperksy Lab évente kétszer közzétesz. Tavaly a második félévben összesen 17.377 internet-használó töltötte ki világszerte 28 országból.  

 

Idén történt egy kis változás, mivel felülvizsgálták a fő indikátorokat, hogy jobban reflektáljon a felhasználók digitális jelenlétére a különböző országokban. Jelenleg a Kaspersky Cybersecurity Index az alábbi három fő indikátort tartalmazza:

  • Érdektelen – mindazon felhasználók, akik nem hiszik, hogy kiberbűnözők célpontjává válhatnak
  • Védtelen – azok a felhasználók, akik nem telepítettek informatikai védelmi szoftvert a számítógépekre, a táblagépekre és az okostelefonokra
  • Érintett – azok a felhasználók, akik a kiberbűnözés áldozatai. 

 

A Kaspersky Cybersecurity Index felhasználói most valós időben követhetik a kibertámadások által okozott pénzügyi veszteséget, valamint lehetőség van az adatok összehasonlítására a különböző felhasználói csoportok szerint is (például az amerikai idősebb generáció okostelefon használata, szemben a svéd fiatalok telefonhasználatával).

 

A globális Index arányai a tavalyi második félévben a következőképpen alakultak (Érdektelen – Védtelen – Érintett): 74-39-29. Ez azt jelenti, hogy a válaszadók 74%-a nem hiszi, hogy ők áldozattá válhatnak, további 39% nem használ védelmi megoldásokat, és a megkérdezettek 29%-a kibercsapda célpontja volt az elmúlt néhány hónapban. A korábbi Index 79-40-29 aránnyal alakult, ami azt jelenti, hogy fél évvel ezelőtt több ember hit a sérthetetlenségében és szívesebben maradt védtelen.

 

 

A kiberbűnözés áldozatainak százalékos aránya változatlan maradt (29%). Ahhoz, hogy még teljesebb legyen az összkép, a kibercsapdák listája kiegészült a „pénzügyi visszaéléssel” és „kibertámadásokra használt mobil eszközökkel”. A listabővítések nélkül az „Érintettek” átlag indexe 27%-ra csökkent volna a 29% helyett. Valójában ez azt jelenti, hogy az áldozatok száma csökkent a tudatos felhasználók számának növekedésével párhuzamosan. 

 

22%-ról 20%-ra csökkent azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik kártékony programokkal találkoztak. A fertőzött számítógépek helyreállítási költsége is csökkenést mutat: az átlag 35.000 Ft-ról (121$) 27.000 Ft-ra (92$) csökkent. Ugyanakkor nőtt azoknak a száma, akik egyéb, más típusú fenyegetések áldozatává váltak, mint például a zsarolóprogramok, az adathalászat, az adatlopás és adatszivárgás károsultjai. Kisebb növekedést mutat az ellopott összegek átlaga: 136.000 Ft-ról (472$) 140.000 Ft-re (482$) emelkedett.

 

„A Kaspersky Cybersecurity Index 2016 második felében pozitív dinamikát jelez, amely, reméljük, tartós marad. Mi, itt a Kaspersky Lab-nél, mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több emberrel megismertessük a kibercsapdák veszélyeit és a hatékony módszert, amellyel harcolhatnak ellenük. Célunk az, hogy a kibervilág mindenki számára biztonságos legyen. Egy olyan világért dolgozunk, ahol az emberek nem veszítik el az adataikat, a digitális identitásukat és a pénzüket a kiberbűnözők csalárd tevékenységeinek következményeként.  A Kaspersky Cybersecurity Index az egyik lépés e cél felé” – magyarázta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business divízió vezetője.

 

A honlap amellett, hogy mutatja a kibercsapda-indexet és a pénzügyi veszteségeket, számos további információt tartalmaz, amely segít nagyobb rálátást biztosítani a modern internet-felhasználóra. 

 

Bővebb információt a Kaspersky Cybersecurity Index-ről és a felhasználók online viselkedéséről kor és nem szerint világszerte a http://index.kaspersky.com oldalon talál. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15