Svájci UMTS: többen visszavonultak

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 13. 08:56
Pénteken a Deutsche Telekom, a norvég Telenor és a hongkongi Hutchison Whampoa közölte távolmaradását a ma kezdődő svájci UMTS-tendertől. Csütörtök este a Cablecom vonult vissza. A svájci hatóság szerint hétfő reggel kilencig szabad a pálya, vagyis addig még bármelyik résztvevő visszavonulhat, de újak is jelentkezhetnek.
A még játékban lévők: a francia-brit Orange svájci részlege, a Sunrise, a Swisscom svájci országos szolgáltató, a Diax és a spanyol Telefónica, de a Telefónica már korábban elvesztette konzorciális partnereit, a One.telt és a Sonerát.

Elemzők szerint a Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Mobile International döntését az a megfontolás előzte meg, hogy a cég adóssága nagy, miközben a harmadik generációs (UMTS) mobilszolgáltatás jövője még nem teljesen világos, ezért egy újabb drága árverésen részt venni nem tenne jót a részvényeknek. A Deutsche Telekom csoport adóssága jelenleg 62 milliárd márka. Korábban már az olasz UMTS-árveréstől is távol maradt. Kai-Uwe Ricke, a T-Mobile International elnöke azt mondta a Handelsblattnak, hogy inkább azt vizsgálják, miként lehetne behatolni a francia UMTS-piacra. Mint mondta, "ez eddig nem bizonyult könnyűnek".

Két másik távközlési vállalat viszont a múlt héten bevásárlással készült a svájci árverésre. Szerdai bejelentés szerint a brit Vodafone Airtouch 25 százalékos részesedést szerzett a Swisscom mobilszolgáltató üzletágában 4,5 milliárd svájci frankért (2,54 milliárd dollár), cserébe a Swisscom németországi egysége, a debitel nem kizárólagos hozzáférést kap a Vodafone harmadik generációs hálózatához Németországban. A France Télécom is bejelentette ugyancsak szerdán, hogy 42,5 százalékot vásárol a svájci Orange Communications mobilszolgáltatóból, 85 százalékra növelve részesedését a cégben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05