Mobilsugárzás: szabályozott mérések

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 13. 09:25
Az Európai Bizottság jövő év tavaszától - határértékek megállapítása nélkül - szabályozni kívánja a mobiltelefonok elektromágneses sugárzásával kapcsolatos méréseket - tájékoztatta az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) pénteken közleményben az MTI-t.
Az Európai Unió COST (Cooperation for Technology and Sience) programja olyan kutatási projektet indított el, amely a GSM-rendszerek bázisállomásait körülvevő elektromágneses sugárzás nagyságát vizsgálja négy európai országban: Ausztriában, Belgiumban, Németországban és Magyarországon.

A közlemény szerint a lakosságot érő elektromágneses sugárzás értékeinek megállapításakor a kutatók több, a sugárzás mértékét és várható következményeit befolyásoló tényezőt vizsgálnak. Így a népsűrűséget, a domborzatot, a különböző mobiltelefon-rendszerek technikai sajátosságait, illetve a mobiltelefont használók számát is figyelik.

A felméréssorozat várhatóan novemberben zárul le, amelynek eredményét az Európai Unió elektromágneses sugárzással kapcsolatos új szabványának előkészítésénél használnak majd fel. Emellett azonban az eredmények az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számára is meghatározóak lehetnek - derül ki a közleményből.

Az új szabvány az 1999 végéig használt úgynevezett előszabvánnyal szemben nem a sugárzás maximális mértékét határozza meg, hanem a mérések módszerét. Eszerint a tagországok saját maguk dönthetik el, hogy hogyan és milyen mértékben térnek el az Európai Unióban használt értéktől, a 4,5 watt/négyzetmétertől.

Magyarországon az 1986-os szabvány érvényes, ami az Európai Unió ajánlásánál 45-ször szigorúbb.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05