Készülj fel a jövőre, csomagolj konténerbe!

forrás: Prím Online, 2017. május 5. 12:23

A megfelelő, helytakarékos csomagolás nemcsak utazáskor vagy költözéskor fontos, az informatikában is előnnyel jár. A konténerbe csomagolt alkalmazások minden eddiginél hatékonyabb működést tesznek lehetővé a vállalati adatközpontokban, ráadásul nagyobb biztonságot is garantálnak, ezért egyre nagyobb érdeklődés övezi a technológiát. 

Ma már minden tizedik vállalatnál alkalmazzák, a megtakarítás pedig számokkal igazolható. Legyen szó akár Linux-, akár Windows- vagy mobilkörnyezetről, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet számos különféle eszközzel segíti az ilyen jellegű megoldások alkalmazását.

 

Piaci szakértők szerint a következő években meghatározó lesz a konténertechnológia a vállalatok IT-infrastruktúrájában. A Gartner az elmúlt év végén kiadott, a 2017-es évre vonatkozó jóslataiban a legfontosabb trendek között sorolja fel a konténereket, külön kiemelve a Dockert. Az ilyen jellegű megoldások segítségével a vállalatok kényelmesen különíthetik el a folyamatokat, így egyszerűen alakíthatnak ki olyan mikroszolgáltatásokat, amelyeket egymástól függetlenül telepíthetnek, futtathatnak és kezelhetnek, ezáltal hatékonyabban és biztonságosabban működtethetik rendszereiket.

 

Kompakt konténerek, kevesebb költség

A konténertechnológia segítségével egyetlen fájlrendszerbe csomagolható minden elem, ami az adott szoftver futtatásához szükséges, a kódtól kezdve a futtatókörnyezeten át a rendszereszközökig és -könyvtárakig. Ezáltal a konténerbe csomagolt alkalmazás minden környezetben azonos módon használható házon belül vagy a felhőben. A konténerek segítségével a vállalatok jóval kiegyensúlyozottabban üzemeltethetik rendszereiket, mint a jelenleg „hagyományosnak" számító, hypervisor-alapú virtualizáció alkalmazásával, mivel ott az erőforrások elszigetelten működnek a virtuális gépeken (VM, virtual machine) belül, így nem lehet optimalizáltan elosztani a terhelést a VM-ek között. 

 

 

A 451 Research számításai szerint például 25 százalékkal kevesebb erőforrást igényel, ha két VM helyett ugyanennyi konténert futtatnak egy olyan szerveren, ahol a két szolgáltatás működtetésére az operációs rendszer kapacitásának körülbelül 50 százalékát fordítják. Minél több szolgáltatás üzemel egy szerveren, annál nagyobb a megtakarítás, ha a VM-eket konténerekre cserélik. A technológiát egyre több helyen alkalmazzák, a Forrester Research január végén kiadott tanulmánya szerint már minden tizedik vállalatnál használnak konténereket az alkalmazások telepítésénél. 

 

Ha Linux, akkor Docker és SUSE

Tekintettel a növekvő érdeklődésre és a piaci trendekre, a SUSE is nagy figyelmet fordít a területre, és teljes körű támogatást nyújt a Docker használatához. A megoldás egyszerűen üzembe helyezhető a SUSE Linux Enterprise Server rendszeren és a vállalat felhőplatformján, a SUSE OpenStack Cloud-on egyaránt. A SUSE emellett folyamatosan rendelkezésre álló, nagyvállalati szintű támogatást nyújt ügyfelei számára a technológia használatához, és olyan eszközöket is rendelkezésükre bocsát, amelyek segítségével egyszerűen összeállíthatják a Docker környezetben használható alkalmazásokat és lemezképeket. A YaST keretrendszeren keresztül pedig egyszerűen kezelhető alapot és futtató környezetet biztosít a megoldáshoz. Azok számára, akik még gördülékenyebben kívánják igénybe venni, hamarosan egy Container-as-a-Service (CaaS) platformot is elérhetővé tesz a vállalat.

 

 

Ha Windows, akkor Desktop Containers

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet portfóliójában megtalálható egy másik megoldás is, amely hasonlóan egyszerűen teszi lehetővé az alkalmazások konténerbe csomagolását és futtatását Windows környezetben. A Desktop Containers segítségével elkülönített konténerbe csomagolt programok egyetlen kattintással elindíthatók böngészőből, pendrive-ról vagy éppen a munkállomások merevlemezéről is, előzetes telepítési folyamat nélkül. Ezzel kiküszöbölhetők a kompatibilitási problémák és alkalmazásütközések, továbbá a munkavállalók nagyobb kényelem és biztonság mellett dolgozhatnak akár az irodától távol is. A megoldáshoz elérhető kiegészítésként Turbo.net program is, amely hozzáférést biztosít több ezer előre konténerbe csomagolt, gyakran használt alkalmazáshoz, beleértve az Adobe, a Google, a Firefox és egyéb népszerű cégek szoftvereit, ezáltal még egyszerűbb és költséghatékonyabb a technológia használata. 

 

Ha mobil, akkor Mobile Workspace

A munkavállalók egyre több vállalatnál használnak mobil eszközöket a vállalati erőforrások eléréséhez is. A konténertechnológia itt is segíthet a biztonság fenntartásában. A ZENworks Mobile Workspace megoldással a vállalatok az IT-részleg ellenőrzése alatt álló mobil munkaterületen keresztül biztosíthatnak hozzáférést az alkalmazottaknak a céges adatokhoz, dokumentumokhoz, alkalmazásokhoz és intranetrendszerekhez. Az IT-szakemberek pedig egyszerűen, akár webes felületen keresztül is felügyelhetik a munkaterületeket, az alkalmazásokat és a felhasználókat. A biztonsági funkciók között szerepel többek között az érzékeny adatok elkülönítése, a dedikált titkosítás, az adatmegosztás kontrollja és az esetlegesen ellopott vagy elvesztett készülékeken tárolt adatok távoli törlése.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05