Kutatás: az informatika nem, a Facebook és a böngészés viszont lázba hozza a nyugdíjasokat

Az 50 felettiek harmadának van csak okostelefonja

forrás: Prím Online, 2017. május 19. 15:38

A magyar nyugdíjasok több mint fele egyáltalán nem rendelkezik számítástechnikai eszközökkel, hat nyugdíjas korúból pedig mindössze egy tudja használni a legalapvetőbb számítógépes irodai alkalmazásokat – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő az Internet Világnapja (május 18.) alkalmából készített felméréséből. 

Az 50 felettiek körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint e korosztály 84 százaléka akkor sem venne részt számítástechnikai képzésen, ha az ingyenes lenne. A közösségi média, az online hírolvasás, az e-mailezés és az internetes böngészés viszont nemcsak a még aktív 50 felettiek, hanem a nyugdíjasok körében is hasít: a valamilyen kütyüvel rendelkezők kétharmada fent van a Facebookon, háromnegyedük pedig rendszeresen olvas híreket az interneten.  Okostelefonja viszont csupán az 50 év felettiek harmadának van, és azt többségében csak telefonálásra és sms-ezésre használják.

 

A 4Life Direct az Internet Világnapja alkalmából készített felmérésében arra kereste a választ, hogy milyen számítástechnikai eszközökkel rendelkeznek az 50 év felettiek (a még aktívak és a már nyugdíjasok), azokat jellemzően mire használják, valamint hogy hajlandóak lennének-e bővíteni informatikai ismereteiket. 

 

Minden ötödik nyugdíjasnak van okostelefonja

A megkérdezett 50 év felettiek 60 százaléka rendelkezik valamilyen számítástechnikai eszközzel (asztali számítógép, notebook, táblagép, okostelefon), ugyanakkor jelentős különbség mutatkozik a még aktív ötven felettiek és a nyugdíjasok eszközellátottságában. Míg előbbiek 85 százalékának van valamilyen IT eszköze, addig a nyugdíjasok több mint felének (52%) semmilyen számítástechnikai készüléke nincs. Az ötven felettiek körében összességében az asztali számítógépek és a laptopok a legnépszerűbbek (35, illetve 34 százaléknak van), okostelefonnal azonban már csak a megkérdezettek 30 százaléka rendelkezik. Minden ötödik nyugdíjas használ okostelefont, 53 százalékuk pedig vagy laptopot, vagy asztali számítógépet. A még aktív ötven felettiek körében ez az arány lényegesen magasabb, e korcsoport több mint felének van asztali gépe és/vagy laptopja, 51 százaléknak pedig okostelefonja is. 

 

A kutatás alapján a számítógépes eszközellátottságot érdemben befolyásolják a jövedelmi viszonyok, valamint kisebb mértékben a lakóhely: minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, annál kevésbé valószínű, hogy rendelkezik IT eszközökkel; a fővárosban élő 50 felettiek pedig lényegesen magasabb arányban rendelkeznek okostelefonnal (41%), mint a vidéki városokban (30%), és főként a kistelepüléseken élők (25%). 

 

A böngészés és az e-mailezés a leggyakoribb

A számítástechnikai eszközzel rendelkező 50 év felettiek legnagyobb arányban internetes böngészésre és tájékozódásra (78%), levelezésre (74%), hírek olvasására (73%), a Facebook vagy egyéb közösségi oldalak látogatására (64%), online társalgásra (49%), valamint hivatalos ügyek intézésére (47%) használják azokat. Ezen a téren az elektronikus levelezésben és az online ügyintézésében van szignifikáns eltérés a még aktív 50 év felettiek és a nyugdíjasok között. Az előbbiek 84 százaléka használja levelezésre eszközeit és 57 százalékuk online is intéz hivatalos ügyeket, míg az utóbbiak csupán 66 százaléka küld e-maileket és sokkal kevésbé népszerű körükben az internetes ügyintézés is (37%). 

 

Az 50 felettiek mindössze 36 százaléka tudja jól, vagy valamennyire használni a legismertebb irodai számítógépes alkalmazásokat, a levelezőprogramokat és az internetes böngészőket viszont lényegesen nagyobb arányban tudják kezelni (55, illetve 57 százalék). Ebben is jelentős az eltérés a még aktívak és a már nyugdíjasok között, utóbbiaknak csak a negyede képes az Office-programok kezelésére, míg előbbieknek a kétharmada elboldogul velük. 

 

 

Okostelefont telefonálásra

A felmérésben részt vevő 50 év felettiek közel harmadának van saját okostelefonja, amelyet elsősorban telefonálásra és sms-küldésre használnak. A megkérdezettek 44 százaléka használja az okostelefonját internetes böngészésre, 37 százalékuk email küldésre, harmaduk pedig hírek olvasására is. A közösségi oldalakat azonban túlnyomórészt nem ezen az eszközön használják, mindössze a válaszadók 30 százaléka nyitja meg a Facebook-ot az okostelefonjáról. Minden hatodik 50 év feletti viszont szokott csetelni és játszani is a mobilján. 

 

Nem divat a számítógépes tanfolyam

A megkérdezett 50 év felettiek döntő többsége (84 %) – kortól, nemtől és aktivitástól függetlenül – egyáltalán nem érez hajlandóságot arra, hogy egy számítástechnikai képzés keretében bővítse informatikai ismereteit. Számítógépes tanfolyamért mindössze két százalékuk fizetne, további 14 százalékuk pedig legfeljebb akkor venne részt ilyenen, ha az ingyenes lenne. A válaszadók közel 70 százaléka ugyanakkor nem tud arról, hogy lakóhelye közelében lenne lehetőség kifejezetten az idősebb korosztályt célzó számítástechnikai tanfolyamra járni. 

 

Az Internet Világnapját először 2002-ben ünnepelték – a Távközlés Világnapja keretén belül. Az esemény célja, hogy bemutassa az új technológiák kínálta lehetőségeket, és olyan helyekre is eljuttassa az Internetet, ahol még kevésbé ismert.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15