Magyarok segítenek felzárkóztatni Ázsia egyik feltörekvő országát

Mianmar a példa nélküli növekedési számai alapján a mobilfizetés új mintaországa lehet

forrás: Prím Online, 2017. május 29. 12:43

Az utóbbi tíz évben a pénzügyi technológia világában Kenya volt a digitális átalakulás leggyakrabban emlegetett példája, Mianmar azonban hamarosan átveheti ezt a szerepet. A Rangunban megrendezett Fintech & E-Commerce konferenciát megnyitó előadásában Kóka János, a Cellum vezérigazgatója elmondta, minden tényező adott egy sikeres technológiai forradalomhoz, aminek köszönhetően az ország átugorhatja a fejlődés köztes fokait és egyből a digitális pénzügyi szolgáltatások élvonalába léphet.

A korábban teljesen zárt ország néhány éve állt át a nyílt piacgazdaságra, azóta pedig folyamatosan megdöbbenti a világot a hihetetlen növekedési számaival – kiváltképp a távközlési szektora alig pár év alatt majdnem teljesen felzárkózott a fejlett nyugati országokéhoz. Az 54 milliós lakosságú Mianmarban az elmúlt 12 hónapban tízmillió új mobilelőfizetést vásároltak. A mobileszközök 80%-a okostelefon, az újdonságokra nyitott fiatalok pedig a társadalom népes rétegét alkotják; így a piac érett a sikeres digitális átalakulásra.

 

A Cellum vezérigazgatója a konferencián részletesen bemutatta a mobilfizetés trendjeit, lehetőségeit és kihívásait a fejlődő országokban. Rámutatott, hogy a hagyományos banki infrastruktúra hiánya Mianmart kiemelt célponttá teszi a fintech iparág számára, hiszen az ország mentes az örökölt rendszerek kötöttségeitől. A lakosság körülbelül negyede rendelkezik már internethozzáféréssel, az adatforgalom 70%-a telefonokon keresztül bonyolódik. Ezzel szemben a bankkártyahasználat 1% alatt marad és továbbra is a készpénz a domináns fizetési eszköz.

 

Kóka szerint a pénzügyi technológiai iparágnak példátlan lehetősége van most arra, hogy megoldja a pénzügyi integráció kérdését a világ egyik legkapósabb feltörekvő piacán. A más országokban – például Magyarországon, Indiában és Indonéziában – gyűjtött tapasztalatai alapján a Cellum javaslatot tett a helyi kormány, vezető pénzintézetek és mobilszolgáltatók számára egy egységes nemzeti mobilfizetési rendszer kiépítésére, amivel Mianmar a pénzügyi technológia új úttörőjévé válhat.

 

Kóka előadása egyébként túlment a fizetés témáján, érintett olyan aktuális trendeket is, mint a virtuális valóság és a csevegőbotok, valamint bemutatta a hallgatóság számára a mobilokmányok és autentikáció fogalmát is.

 

„A Cellum a pénzügyi és távközlési iparág kiemelt szereplőit segíti a legújabb biztonságos mobiltranzakciós technológiákkal. Mianmar a világ egyik legérdekesebb piaca, itt is támogatjuk őket. Az orsszágnak most lehetősége van egy hatalmas ugrással egyből átállni az innovatív digitális fizetési megoldások használatára.” – mondta el a Cellum vezérigazgatója, Kóka János.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05