A WannaCry zsarolóvírus gyenge pontjai

Hogyan tudom visszaállítani az adataimat egy zsarolóvírusos támadás után?

forrás: Prím Online, 2017. június 7. 07:08

Néha a zsarolóvírus fejlesztők is hibákat vétenek a munkájukban, mint mindenki más. Ezek a hibák a megírt kódban most segíthetnek abban, hogy az áldozatok visszakapják az eredeti fájljaikat a zsarolóvírus fertőzése után. A Kaspersky Lab szakemberei ismertetik a WannaCry zsarolóvírus fejlesztői által készített kódban található számos hibát azért, hogy segítsenek az áldozatoknak feloldani titkosított fájljaikat.

 

Hibák a fájl-eltávolításban

Amikor a Wannacry titkosítja az áldozatok fájljait, akkor az eredeti fájlból olvas, majd titkosítja az adott  tartalmat, és egy ".WNCRYT" kiterjesztésű fájlba menti. A titkosítás után a ".WNCRYT" átkerül a ".WNCRY" fájlba majd törli az eredeti fájlt. Ez a törlési elv az áldozat fájljainak helyétől és tulajdonságaitól függően változhat.

 

Ha a fájlok a rendszermeghajtón találhatóak

Ha a fájl egy "fontos" mappában található (a kártékony programok fejlesztőinek szempontjából pl. az „Asztal” és/vagy „Dokumentumok” mappában), akkor az eltávolítás előtt az eredeti fájlt felülírják véletlenszerű adatokkal. Ilyen esetekben sajnos nem lehet visszaállítani az eredeti fájl tartalmát. 

 

 

  

Ha a fájlt a "fontos" mappákon kívül tárolják, akkor az eredeti fájlt áthelyezik: %TEMP%%d.WNCRYT (ahol a % számértéket jelöl). Ezek a fájlok tartalmazzák az eredeti adatokat, amik nincsenek felülírva és egyszerűen törlik a meghajtóról. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel visszaállíthatóak az eredeti fájlok egy adat-visszaállító szoftver segítségével.  

 

 

Olyan átnevezett eredeti fájlok, amelyek visszaállíthatóak a % TEMP% mappából

 

Ha a fájlok más meghajtókon találhatóak

A zsarolóvírus létrehozza a "$RECYCLE" mappát, és rejtett rendszer tulajdonságokat állít be ehhez a mappához. Ez a művelet a mappát láthatatlanná teheti a Windows File Explorerben, ha az alapértelmezett konfigurációval rendelkezik. A kártevő szoftverek az eredeti fájlokat a titkosítás után áthelyezik ebbe a könyvtárba.

 

 

 A módszer, amely létrehozza az ideiglenes könyvtárat, amelyben az eltávolítás előtt tárolja az eredeti fájlokat

 

Ugyanakkor a zsarolóvírus-kód szinkronizálási hibái miatt sokszor az eredeti fájlok ugyanabban a könyvtárban maradnak, és nem kerülnek át $RECYCLE mappába. Az eredeti fájlokat nem törli biztonságosan és ez lehetővé teszi a törölt fájlok visszaállítását egy adat-visszaállító szoftver segítségével.   

 

 

Olyan eredeti fájlok, amelyek visszaállíthatóak egy kiterjesztett partícióról

 

 

A módszer, amely az eredeti fájl ideiglenes elérési útját alkotja

  

 

A fenti eljárásokra felszólító kód részlete

 

 

Csak olvasható (read-only) fájlok feldolgozási hibái

A WannaCry elemzése során a Kaspersky Lab kutatói észlelték, hogy a zsarolóvírus kódja egy számítógépes programhibával (bug) rendelkezik a csak olvasható fájlok feldolgozásában. Ha vannak ilyen fájlok egy fertőzött gépen, akkor a zsarolóvírus szoftver egyáltalán nem titkosítja azokat. Csupán arra képes, hogy az eredeti fájlok titkosított példányát létrehozza, míg az eredeti fájlok csak "rejtett" attribútumot kapnak. Ha ez történik, akkor egyszerű megtalálni a fájlokat, és visszaállítani a tulajdonságaikat. 

 

 

Az eredeti, csak olvasható (read-only) fájlokat nem titkosítják, ezért elérési helyük változatlan

 

Következtetések

A zsarolóvírusról szóló mélyreható kutatásokból nyilvánvaló, hogy a fejlesztők sok hibát követtek el, és miként a fenti leírásban részleteztük, a kód minősége nagyon gyenge. 

 

Ha a készülékét vagy a számítógépét megfertőzték  a WannaCry vírussal, akkor úgy tűnik, van lehetőség arra, hogy az eredeti fájlokat visszakapjuk a fertőzött számítógépen. A fájlok visszaállításához használhat ingyenes adat-visszaállító segédprogramokat. Javasoljuk a szervezeteknek, hogy juttassák el ezeket az információkat a WannaCry zsarolóvírusról az IT részlegek felé, hogy mielőbb lehetőségük legyen visszaállítani az értékes adatokat.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50