IT biztonság közérthetően: új, ingyenes tankönyvet tesz hozzáférhetővé az NJSZT

forrás: Prím Online, 2017. június 27. 15:09

Mindenki számára ingyenesen elérhető, az IT biztonsági alapismereteket átfogóan ismertető könyvet tesz hozzáférhetővé elektronikus formában a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

A digitalizáció korában egyre kevésbé elképzelhető, hogy ne találkozzunk az élet valamennyi területén az infokommunikációs eszközökkel és azok biztonságos használatának követelményével: ma már gyakorlatilag valamennyi munkahely, ezek között a sérülékenység szempontjából különösen kritikus közszolgálati, kormányzati munkahelyek is érintettek.

 

Ennek tudatában az NJSZT - a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel együttműködve az IT biztonsági alapismereteket átfogóan ismertető könyvet tesz hozzáférhetővé elektronikus formában.

 

A könyvet az NJSZT korábbi tananyaga alapján, annak teljes körű aktualizálásával, a legújabb szempontok és trendek figyelembevételével készítették el olyan, felhasználói, hangsúlyozottan nem informatikai tudásra építő nézőpontból megvilágítva a témát, amely szemléletformáló módon segíthet az eszközök által kiszolgált rendszerek és adatok biztonságának megőrzésében. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alakult Kiberbiztonsági Akadémiával való együttműködés eredményeként az Egyetem hivatalosan a letölthető tananyagai közé sorolja a kötetet.

 

 

Az IT biztonság közérthetően a napjainkban egyre gyakrabban előforduló és megfelelő gondossággal elkerülhető problémákat és ezekkel összefüggő kérdéseket foglalja össze, például: rosszindulatú szoftverek, e-mail fenyegetettségek, kártékony programok és botnetek, mobileszközök fenyegetettségei, zsarolóvírusok (ransomware), hozzáférés-védelem, WiFi eszköz biztonsági beállításai. A kiadvány azt a célt szolgálja, hogy mindenki, különösebb kötöttség nélkül áttekinthesse a veszélyeket és a „kockázatokról és mellékhatásokról” ne kelljen nem várt események bekövetkezése után tájékozódnia.

 

„Úgy gondoljuk, hogy az „IT biztonság közérthetően” tanulmányozása nemcsak az egyéni felhasználóknak, civileknek, de a munkahelyi közösségeknek, munkáltatóknak is hasznos lehet.” – mondta Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója.

 

Az ECDL az informatikai írástudás felhasználói szintű keretrendszere, amelyet Magyarországon eddig már több mint félmillió ember megismert, és a több mint tíz moduljából az egyik nem véletlenül az informatikai biztonság.

 

„A kötetben összefoglalt ismeretek nemcsak arra alkalmasak, hogy a napi gyakorlatban segítsenek elkerülni a rendszereknek sérülést okozó hibákat, hanem arra is, hogy az ECDL informatikai biztonság moduljának tankönyvéül szolgáljanak. Biztosak vagyunk abban, hogy az ECDL-be belépő felhasználók által az egész ország digitális írástudási szintje is radikálisan javul. A digitális írástudáshoz pedig ma már nélkülözhetetlen az informatikai biztonságtudat is” – tette hozzá Alföldi István.

 

A könyv elkészítését a QUADRON Kibervédelmi Szolgáltató Kft. támogatta.

 

„Miután a gazdasági életben a legnagyobb értéket ma az információ képviseli, véleményünk szerint az IT biztonsági alapismeretek és fogalmak ismerete legalább annyira fontos, mint a gazdasági alapismereteké. Ezért is álltunk a kezdeményezés mögé, és támogattuk a tankönyv megjelenését” – hangsúlyozza Gulyás Péter, a QUADRON Kibervédelmi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Az IT biztonság közérthetően az alábbi linkről szabadon letölthető: http://njszt.hu/de/it-biztonsag-kozerthetoen

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50