Az ABB villanymotorja közel 100%-os energiahatékonysággal világrekordot állított fel

forrás: Prím Online, 2017. július 10. 11:19

Az innovatív technológiák vezető fejlesztője és szállítója, az ABB világrekordot állított fel a szinkronmotorok hatékonysága terén. Az új ABB villanymotorral élettartama során akár félmillió dollár is megtakarítható.

A 44 MW teljesítményű, hatpólusú szinkronmotoron az átadás előtt végrehajtott vizsgálatok azt mutatták, hogy a motor hatékonysága 0,28%-kal jobb, mint a vonatkozó szerződésben előírt 98,8%-os érték, ami világrekordnak számít a villanymotorok hatásfoka terén.  Ezzel a hatásfokjavítással egy villanymotor 20 éves élettartama során megközelítőleg 500 ezer dollárnyi villamosenergia-költséget lehet megtakarítani.  

 

„Mivel az ilyen villanymotorok élettartamköltségének (TCO) legnagyobb részét az áramköltségek alkotják, a termékünkkel elért megtakarítások jelentős pozitív hatással vannak a jövedelmezőségre” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyárautomatizálási divízió vezetője. „A szinkronmotorok rendkívül jó hatásfokuk mellett bizonyítottan jó minőségükről és megbízhatóságukról híresek. Erős, robusztus kialakításuknak köszönhetően működésüket alacsony üzemi hőmérsékleten is megbízhatóság és alacsony rezgésszint jellemzi.   Az energetikai forradalomban jelentős szerepet vállaló, az innovatív technológiák terén az élvonalhoz tartozó vállalatként – összhangban a Next Level stratégiánk célkitűzéseivel –, elköteleztük magunkat a hatékonyságot és termelékenységet javító technológiai fejlesztések mellett.” 

 

 

A világrekordot jelentő hatásfokot a motor villamos és mechanikai tulajdonságainak optimalizálásával sikerült elérni. A sikerben az is nagy szerepet játszott, hogy az ABB már több mint 100 évnyi tapasztalattal rendelkezik villanymotorok gyártásában, illetve kiemelkedő ismeretekkel rendelkezik a motorok alkalmazása terén is.  A szinkronmotorok e típusának átlagos hatásfoka 98,2 és 98,8% között változik.  Ha a motor folyamatosan üzemel, a 0,25%-kal jobb hatásfoknak köszönhetően évente 1000 megawattóra (MWh), azaz 240 európai háztartás évi áramfogyasztásával megegyező villamos energiát lehet megtakarítani.

 

 

A világ energiaigénye ma közel kétszerese a 30 évvel korábbinak. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint az energiaigény 2030-ra több mint 50%-kal emelkedhet. A növekvő igények kielégítésben a szükséges új energiaforrások mellett nagyon fontos szerepet kap a már rendelkezésre álló energia hatékonyabb felhasználása is.  Az iparban egyedül a motorral hajtott alkalmazások területén is hatalmas energia-megtakarítási lehetőségek vannak.  A változtatható fordulatszámú hajtások és magas hatásfokú motorok segítségével csökkenteni lehet az energiafogyasztást és a veszteségeket, aminek köszönhetően az energiafelhasználás jellemzően 20-50%-kal mérsékelhető.   

 

A motor hatásfoka a leadott mechanikai teljesítmény és a felvett villamos teljesítmény hányadosa. A világrekordnak számító eredményeket a vevővel közösen végzett vizsgálatok során érték el. A vevő ipari gázokat gyártó üzemében az ABB szinkronmotorjait kívánja telepíteni. A villanymotorokkal kompresszorokat fognak üzemeltetni. Az 5x4x4 méteres váltakozó áramú szinkronmotor kimenő teljesítménye 44 MW.  A szinkronmotorokat széles körben használják az ipari gázgyártásban, az olaj- és gáziparban, a vegyiparban, a tengeri hajózásban, a fémiparban, a bányászatban, a vízgazdálkodásban, illetve a cellulóz- és papírgyártásban is. Ezek a motorok jellemzően ventilátorok, szivattyúk, hengerművek, aknaszállítógépek meghajtására szolgálnak. 

Kulcsszavak: energiahatékonyság ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05